
La pășune, generația cu cuțitul de gât

Eldris are și câteva accesorii: cordelină, închizătoare de piele și amnar, tot acest ansamblu fiind recomandat a fi purtat la gât de către iubitorii ieșirilor în natură. E totuși un pic cam greu de purtat astfel, putând deveni un fel de pendulă care incomodează, dar unii consideră că ar fi practic atunci când ai nevoie să scoți repede cuțitul din teacă sau când îl folosești des. Singurele dezavantaje, la fel de mici dealtfel ca și cuțitul, sunt teaca un pic voluminoasă și plasticul dur de pe centrul mânerului, care devine alunecos când se acoperă de grăsime.
La vânătoare, la foc și la frigare

Seara când se termină alergătura prin pădure, toată lumea se strânge în jurul unui foc, căci ce ar fi o tabără de vară fără foc? Acest foc poate fi aprins cu Eldris și cu amnarul din dotare, folosind partea opusă tăișului, cea cu profil rectangular, pentru a porni snopul de scântei pe iasca sau coaja de mesteacăn din vatră.
Priza mânerului e bună și astfel se poate ascuți ușor o nuia de alun pentru a face o frigăruie - căci ce ar fi un foc fără frigare? - sau se poate petrece timpul sculptând o lingură. Oricum ai manevra un cuțit atât de scurt, observi că nu te înțepi din greșeală în vârful său ascuțit.
Pentru treburi ca tranșatul vânatului mare sau tăiatul unor crengi există cuțite mai mari, specializate. Dar dacă nu faceți nimic din toate acestea, Eldris e o unealtă ușoară și accesibilă ca preț, care ar putea lua locul cuțitului acela mare pe care îl luați peste tot, la munte și la vânătoare...
Foto: Morakniv, Flo Evans, Knifecenter
Text: Alexandru Cercel