
Numele românesc al castorului este breb şi, după cum demonstra Ion Nania în lucrarea sa de amplă documentare "Vânatul pe teritoriul României", acesta este foarte răspândit la noi prin nume proprii, toponime şi nume de plante.
Dovezile paleontologice atestă răspândirea castorului pe teritoriul României din cele mai vechi timpuri. De asemenea răspândirea toponimelor "breb", "hod" şi "bieber" (etimologie română<slavonă>, maghiară şi respectiv germană) arată prezenţa animalului în conştiinţa populară. Legendarul leac "castoreum" şi blana au fost motivele vânării până la exterminare, specia dispărând din fauna noastră în secolul XIX.
Castorul a fost reintrodus în România în anul 1998 când, prin proiectul iniţiat de ICAS Braşov, au fost aduşi primii indivizi din Bavaria. (*Scriitorul Gheorghe Colţ afirma, în cartea sa "Vânătoare sub zodia zimbrului", că tot în anii '90 ar fi existat şi o iniţiativă a AGVPS de a aduce castori din Belarus.)

Fotografii şi informaţii suplimentare despre lucrările ICAS Braşov de monitorizare a populaţiei de castori din România sunt disponibile pe pagina de internet Proiectul BEAVER.
Puteţi achiziţiona cartea "Castorul în România" la preţul de 30RON direct de la sediul ICAS din Voluntari (şoseaua Ştefăneşti nr. 128, judeţ Ilfov), sau o puteţi comanda folosind datele de contact de pe pagina de internet a Editurii Silvice.
Catalogul 2011 al Editurii Silvice conţine şi alte lucrări interesante precum: "Fundamente Silviculturale pentru Gestionarea Arboretelor de Molid Vătămate de Cervide", "Managementul Fondurilor Piscicole din Apele de Munte", "Institutul de Silvicultură Câmpulung Moldovenesc - Studiu Istoric", "Arboretul Simeria - Monografie", "Catalog 2011 de Arbori şi Arbuşti Ornamentali din Pepinierele ICAS".
Text: Alexandru Cercel
Foto: ICAS Braşov Proiectul Beaver