Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Muzeul Munţilor Tatra din Zakopane



În muzeele de etnografie se găsesc adesea colecţii interesante ce împletesc tradiţiile locale cu istoria vânătorii. O astfel de colecţie etno-cinegetică se găseşte în Muzeul Munţilor Tatra din localitatea Zakopane, cea mai cunoscută staţiune montană din Polonia.


Muzeul din Zakopane prezintă specificul cultural al populaţiei goralilor (muntenilor) din zonă şi păstrează în colecţiile sale unelte vânătoreşti precum: puşti cu cremene, cornuri pentru hăitaşi, cuţite, capcane şi chiar arbalete rudimentare construite de meşteri fierari. Printre uneltele de pescuit interesante se numără: ostii (furci pentru prins peştele) şi vârşe (coşuri pentru prins peştele prin momire). 
Muzeul mai cuprinde o expoziţie geologică, botanică şi faunistică, cea din urmă fiind formată din diorame cu animale reprezentative ale munţilor Tatra – capre negre, marmote, cerbi, cocoşi de munte şi de mesteacăn, păsări răpitoare.
Pe lângă expoziţia permanentă din clădirea de pe uliţa Krupowki nr. 10, muzeul mai deţine încă şase locaţii în Zakopane, fiecare dintre acestea prezentând o expoziţie de pictură sau artă populară într-o casă cu arhitectură specifică.

Zakopane este cunoscut drept oraş al goralilor, o minoritate de origine controversată despre care unii istorici spun că ar fi descendenţii păstorilor valahi ce au migrat aici în secolul XVI. Goralii au astăzi identitate poloneză, dar o parte a vocabularului lor e formată din termeni pastorali precum: brânză, mioară, măgură, vatră, colibă etc. În 2013, în amintirea migraţiei istorice, câţiva păstori au reconstituit transhumanţa de-a lungul arcului carpatic, începând din Ţara Bârsei, trecând prin Zakopane şi ajungând până în Moravia.

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.
Foto: Wiki.commons, Alexandru Cercel
Text: Alexandru Cercel