Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Din comorile bălților noastre: Corcodelul Mare


Corcodelul Mare (Podiceps cristatus) este una dintre cele mai frumoase păsări de baltă de la noi. Se remarcă ușor prin moțul de deasupra capului care, în perioada de împerechere, îl face să arate ca și cum ar avea cornițe și favoriți. Corcodelul are o formă elegantă și este superb colorat: obrazul este alb cu favoriți roșcați, iar fruntea și ceafa sunt negre; ochii sunt roșii ca niște corcodușe coapte; albul de pe gât și piept se continuă în două benzi de-a lungul aripilor, iar restul corpului este de un maroniu închis cu nuanțe cărămizii.
Numele său românesc, o enigmă pentru lingviști, este o poreclă din popor datorată, cel mai probabil, faptului că scoate un sunet de chemare ca un „corrr” rezonant.



Corcodelul Mare este oaspete de vară și sosește la noi în martie-aprilie, clocind pe lacuri și râuri cu stufărișuri dese. Are un ritual de împerechere spectaculos ce implică dansul piept la piept, scuturări puternice din cap și, punctul culminant, alergatul sincron pe apă (numit de unii ornitologi și „dansul pinguinului”). La acest „dans” îl ajută foarte mult și labele sale impresionante, ce nu au degetele unite ca la rațe, ci mai degrabă niște pielițe mari ca la lișițe.  

Spre sfârșitul lui aprilie depune circa 4 ouă, de obicei pe un cuib plutitor. După o lună puii ies din găoace îmbrăcați în niște hăinuțe de camuflaj albe cu dungi negre. Sunt capabili să înoate imediat dar sunt adesea purtați pe spate de părinți. 
Corcodelul se hrănește cu pești mici, moluște, insecte, crustacei. Este o pasăre ce poate înota mult timp sub apă, având picioarele plasate spre partea din spate a corpului, ca la speciile de rațe scufundătoare. Dimensiunile medii ale corpului sunt: lungime 50 cm, anvergura aripilor 70 cm, greutate 1,2 kg. Face parte din familia Podicipedidae și se înrudește, după ultimele studii, cu flamingii!

Nu se vânează, fiind o specie de interes avifaunistic, pentru care Legea Vânătorii şi Protecţiei Fondului Cinegetic nr. 407 / 2006 prevede o amendă de 55 euro în cazul unor fapte ilicite. Principalele amenințări asupra corcodelului sunt: desecarea bălților, distrugerea zonelor umede, introducerea speciilor de pești exotici, incendierea și tăierea stufului.


În România Corcodelul Mare numără circa 20.000 – 30.000 de perechi, conform datelor SOR, și poate fi întâlnit în Delta Dunării, pe lacuri și râuri de câmpie cu adâncime mică și bogate în stuf. Poate fi observat și în București, pe salba de lacuri a râului Colentina, în special în zona Fundeni, unde 6-8 exemplare au sosit deja de la începutul lunii martie 2017. Alte specii de corcodei ce pot fi observate în România sunt: Corcodelul Mic (Tachybaptus rufficolis), Corcodelul cu Gât Roșu (Podoceps grisegena) ambii oaspeți de vară, Corcodelul cu Gât Negru (Podiceps nigricollismai rar și Corcodelul de Iarnă (Podiceps auritus) doar accidental.

Surse:
„Păsările din România și Europa” determinator Philip’s editat de SOR 2016
„Dicționarul Păsărilor” Victor Ciochia, editura Pelecanus 2002
„Enciclopedie Zoocinegetică” Mitică Georgescu, editura Albatros 1996
SOR Păsări din România
Macaulay Library
Foto:
en.Wikipedia.org
Alexandru Cercel
Text:
Alexandru Cercel