Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Castelul Landshut, bijuteria vânătorilor elvețieni


Cam unde încep pășunile satului Utzenstorf, la 30 km de capitala Elveției, Berna, printre copacii bătrâni ai unei grădini aristocratice, se zărește Castelul Landshut, gazda Muzeului Elvețian al Faunei Sălbatice și Vânătorii. Deși departe de orice rută turistică și retras într-o liniște solemnă, ca și cum i-ar fi indiferent dacă cineva i-ar descoperi comorile adăpostite în interior, castelul de secol XVII este una din piesele de căpătâi ale tezaurului cinegetic european.

Colecțiile muzeului elvețian excelează în trei domenii: arme de vânătoare, atrape și cornuri de vânătoare. Notabilă este și secțiunea dedicată câinilor de vânătoare pentru mistreț și lup. În plus față de acestea mai pot fi vizitate camere cu mobilier medieval original și obiecte ce țin de istoria castelului. Colecția de taxidermie este foarte restrânsă, la fel și cea de trofee. 

Era imposibil ca Elveția, una dintre țările europene cu cele mai multe arme / 100 locuitori, să nu aibă o impresionantă colecție de arme istorice în muzeele sale. Colecția de arme a muzeului vânătorii include capodopere ale armurierilor germani: arme cu fitil, cremene și capsiere, cu paturi încrustate cu fildeș și argint, toate în stare excelentă de conservare. În afară de armele de foc, muzeul deține una dintre cele mai importante colecții europene de lănci de vânătoare pentru urs și mistreț, ostii pentru vidră și spade pentru cervide.

Colecția de atrape, donată de pictorul și ornitologul amator Heinrich Brandenberger (1918-1986), conține 79 de atrape europene și nord-americane, unele dintre ele vechi de peste 100 de ani. Majoritatea atrapelor sunt pentru vânarea rațelor, dar există și rarități precum cele de nagâț, culic, sturz etc. Vânătoarea cu atrape se practica încă din Antichitate, iar atrapele sunt astăzi o mărturie a însușirilor vânătorului de păsări din vechime: fin observator și meticulos artizan. 

Colecția de cornuri de vânătoare donată de dr. Werner Flachs, mai bogată decât a oricărui alt muzeu cinegetic european, este formată din 50 de instrumente, unele vechi de cinci secole, și din înregistrări ale sunetelor și melodiilor folosite la vânătoare de-a lungul timpului.

Chiar dacă nu este pe o rută turistică accesibilă, dacă aveți ocazia să traversați Elveția, încercați să ajungeți la izolatul Castel Landshut iar el vă va răsplăti deschizându-vă ușile tezaurului său de istorie a vânătoarei...

Mai multe foto în albumul Facebook.
Text și foto: Alexandru Cercel
Swiss Museum of Wildlife and Hunting