Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Vânarea pârșului în Slovenia


Vânarea pârșului mare (Glis glis) este o veche tradiție europeană rămasă insulară în Slovenia. Datează din perioada Imperiului Roman, când pârșii erau prinși și ținuți în vase de lut speciale, numite glirarium, unde erau îngrășați cu castane, ghinde și alune, înainte de a fi serviți la unul din extravagantele ospețe antice.

Se pare că vânarea pârșului a supraviețuit în Slovenia nu numai datorită faptului că acest animăluț ar fi o delicatesă, ci și pentru că în Evul Mediu vânatul mare - cerbul, căpriorul, mistrețul -
era rezervat proprietarilor de feude, în majoritate familii germanice. 

Pătura săracă a populației a avut perioade când depindea de abundența acestui vânat minuscul. Cele mai vechi izvoare scrise despre vânarea pârșului pe teritoriul Sloveniei datează din secolul XIII. La un moment dat această activitate a devenit atât de populară încât s-au insitutit dări pentru dreptul de a pune capcane - taxe de la 2 dinari până la 2 florini, sau blănuri. Și cum oamenii săraci din toate timpurile au urmărit să păcălească sistemul fiscal, în secolele XVI-XVIII a funcționat chiar și un Tribunal de Justiție a Pârșului în localitatea Kostanjevica.

Pentru prinderea pârșului se foloseau mai multe tipuri de capcane rudimentare: cu teasc, cu burduf sau cușcă, dar în prezent s-a generalizat tipul de capcană de lemn cu toartă, de forma unei căni pătrate ce conține în interior un arc de metal și momeala (de obicei o ghindă). Pe parcursul sezonului o familie putea amplasa câteva sute de capcane, fiecare marcate cu monograma proprie. Uneori se făceau marcaje și pe copacii unde erau așezate acestea, deși se considera că numai un amator poate însemna trunchiurile: „un vânător adevărat ținea minte unde a pus fiecare capcană”!

În noaptea în care are loc vânătoarea, de obicei în septembrie-octombrie, înaite ca pârșii să intre în hibernare, vânătorii merg cu făclii în pădure pentru a verifica capcanele, fac focuri de tabără, ospătează și se veselesc. Această tradiție s-a păstrat până în ziua de astăzi în Slovenia, unde există câteva feluri de mâncare preferate din pârș: pârși la frigare (6 este considerată porția pentru o persoană adultă) sau tocană de pârș. De reținut că pârșii prinși în pădurile de stejar sunt preferabili față de cei prinși în păduri de castan, deoarece, spun unii, aceștia din urmă ar avea carnea un pic amăruie. Sezonul de vânătoare al pârșului durează de la 25 septembrie până la 15 noiembrie.

Slovenia are în patrimoniul său cultural și un Muzeu de Vânătoare al Pârșului, aflat lângă 
Castelul Snežnik din satul Kozarišče
După cum spune un ghid turistic „simplul fapt că un asemenea muzeu există, este un argument suficient pentru a cumpăra un bilet de avion până în Slovenia”...

Colecția Muzeului de Vânătoare al Pârșului a fost concepută de Asociația Vânătorilor de Pârș din Javornik (fondată în 1972) și cuprinde: capcane din secolele XIX și XX, echipamente ale țăranilor vânători (rucsaci, amnare, cuțite, topoare, făclii etc.), blănuri și animale naturalizate precum urși, râși, lupi, pârși desigur, și diverse păsări din fauna Sloveniei. Sunt incluse și câteva arme de foc in secolul XIX, cu cocoașe exterioare sau capsiere.

Castelul Snežnik, în a cărui anexă se află Muzeul Pârșului, fost menționat pentru prima oară documentar în secolul XIII și este ridicat, se pare, pe locul unui vechi castru roman. Castelul poate fi vizitat separat și are propria colecție cinegetică și mobilierul autentic al ultimei familii germanice care l-a avut în stăpânire.

Mai multe Fotografii:
Castelul Snežnik
Muzeul de Vânătoare al Pârșului
Arhivă vânători de pârși Slovenia

Surse:
Glirarium.org
NothingtoSeeHere.net
en.Wikipedia Edible DormouseSnežnik Castle
Mic Atlas Cinegetic Românesc - dr. Lucian Manolache, dr. Gabriela Dissescu ed. Ceres 1977

Text și Foto: Alexandru Cercel