Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Maral, cel mai nou Browning



Browning a lansat în 2013 o nouă carabină de vânătoare cu repetiţie, destinată în special vânătorii la goană, dar şi pândei la distanţă medie. Botezată după o specie de cerb central-asiatică, carabina Maral vine să concureze bine-plasatele modele germane Blaser R93 şi Merkel Helix de pe piaţa europeană.


Noutatea acestui model Browning o constituie închizătorul liniar, operat manual, care asistă la tragerea rapidă a focurilor. Spre deosebire de Blaser, Browning a creat un închizător acoperit complet, ce nu iese din conturul armei, şi care este acţionat de două arcuri lamelare în formă de „ruletă”, în locul obişnuitului arc spirală. Datorită acestor arcuri de revenire, închizătorul nu trebuie împins ca la modelele Merkel şi Blaser, ci doar eliberat pentru închide camera. 
Aceasta este într-adevăr o inovaţie, însă timpul va spune cât de fiabilă. Browning garantează arcurile la 5.000 de cicluri, şi afirmă că noul său sistem de închidere este de trei ori mai eficient decât al concurenţei. Alte caracteristici interesante sunt butonul de siguranţă care armează de fapt cuiul percutor, şi patul demontabil.


Maral cântăreşte 3,1 kg iar calibrele disponibile sunt: 308Win, 30-06, 9,3×62 şi 300WinMag. 
Încărcătoarele disponibile sunt de 3, 4 sau 10 focuri, iar ţeava este produsă la tradiţionala fabrică Browning din Belgia - FN Herstal. 


Deşi are în patrimoniu seria excelentă de carabine semiautomate BAR, Browning a intrat acum şi pe segmentul de piaţă al carabinelor cu închizător liniar. Compania motivează această decizie prin faptul că în Europa semiautomatele nu sunt foarte populare iar în majoritatea ţărilor sunt limitate la două cartuşe în magazie şi unul în cameră. 
Vizionați filmul de prezentare Browning Maral.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Browning.com
Surse: Browning.com, Sporting-Rifle.com

Bicicleta tot-teren

"Cu bicicleta la vânătoare" - iată un sport care nu pare să prindă prea curând în România. Să luăm totuşi această chestiune în cătare, numai de amorul artei, şi să aruncăm o privire la unul din modelele producătorului american de biciclete electrice Defiant.


Defiant Stealth este o bicicletă cu portbagaj pentru puşcă, destinată vânătorilor care vor să parcurgă drumuri de pământ prin păduri şi prin câmpii, cu un mijloc de transport mai sportiv şi mai silenţios. Bicicleta Stealth are un cadru de aluminiu vopsit negru mat, jenţi de 3x26 inci, motor electric de 500 de waţi ce asistă pedalarea cu 25-30 km/h, baterie de 36 volţi/15 amperi ce se încarcă în 5 ore de la o priză normală şi oferă autonomie de 25 km, frâne pe disc ce deconectează motorul la acţionare, 18 viteze, schimbătoare Shimano XT, geantă laterală şi suport pentru armă sau undiţe. 
Preţul este de aproape 4.500 USD cu posibilitatea unui upgrade de încă 300 USD dacă se doreşte o furcă faţă din carbon.


Compania de bicicletele Defiant a apărut ca urmare a proiectului avocatului Kevin Spreng din Minneapolis-St.Paul, un pasionat biciclist-navetist. Problemele puse de iernile serioase din statul Minnesota, despre care se spune că ţin uneori şi şase luni, l-au făcut să aleagă o bicicletă cu anvelope mari pentru a se putea deplasa la serviciu în fiecare zi. Anvelopele mari, de 4,7 inci, ajută foarte mult la mersul prin nisip, zăpadă sau noroi, dar sunt bineînţeles greoaie. Kevin a adăugat un motor electric bicicletei sale pentru a putea menţine mai uşor o viteză de croazieră de 25 km/h. Ulterior, împreună cu alţi doi asociaţi, Kevin a reuşit să transforme proiectul său într-un produs comercial: bicicleta electrică Defiant.

"Vreţi să ajungeţi la locul de pândă repede şi în linişte? Zburaţi sub radar cu Defiant Stealth..." 
Vizionaţi filmul de prezentare al companiei Defiant pe Vimeo.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Defiant Bicycle Company
Sursa: CrowdSupply