Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Porcul de Crăciun din Cetatea de Stuf



Mistreţ la stuf recoltat. Într-un loc neidentificat transportat. Dacă îl vedeţi daţi un semn neîntârziat. Oricum o vânătoare de Crăciun am savurat! 

Chiar înainte de Crăciun, sâmbătă 21 decembrie, grupele a doua şi a şasea din AVPS Vulturul au organizat vânătoare colectivă la mistreţ pe fondul Grădiştea. Printr-o îmbinare curioasă de abilităţi complementare (grupa a doua - organizare iar a şasea - recoltare), s-a reuşit şi de data aceasta vânarea unui mistreţ de circa 130 kg la Colceag.

Colceagul este numele cetăţii de stuf pe care o stăpânesc mistreţii de pe aceste meleaguri. La prima vedere vechiul canal de irigaţii lat de 50 m şi lung de vreo 2 km nu ar putea pune prea multe probleme strategice, dar odată început asaltul, palisadele de stuf, înalt de 3 m, şi pământul mlăştinos, ce trage piciorul până la genunchi în jos, storc la fiecare pas energia celui mai viguros gonaş. Cu toată reticenţa vânătorilor de a a intra în acele locuri rele, s-a reuşit totuşi luarea unui prizonier din Cetatea de Stuf. S-a hotărât apoi o retragere vicleană (cam cum au făcut tătarii cu occidentalii) pentru a lăsa mistreţii să creadă că au rămas în siguranţă.

Au urmat trei goane la pădurea Balamuceanca în care s-au văzut numeroase căprioare şi s-a recoltat o vulpe. Totul s-a petrecut într-un pesaj colorat ireal, în care copacii albi de chiciură, pădurea ca un castel din ace de gheaţă, contrastau strălucitor cu câmpul verde, încălzit de soarele de amiază. 

Ultima goană la Colceag, cu voluntari hotărâţi, nu reuşeşte mai mult decât o încleştare de scurtă durată, din care mistreţii ies învingători. Cetatea rămâne-n picioare! 
Ei, spun vânătorii extenuaţi, bun şi numai un porc, acuma de Crăciun... Dar "normele europene" aveau alte planuri. Mistreţul a fost confiscat de congelator, iar după "Lupta de la Stuf" vânătorii au rămas cu cizmele tăiate şi cu buzele umflate. Ei, spun vânătorii, a fost frumos, noi să fim sănătoşi, şi mai vedem la anu'! 

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Vulpi la ţintă


Frumoasă ar fi fost o recoltă de vulpi la ieşirea pentru combatere de weekendul acesta, dar până la urmă vulpile au sfârşit (goana) în pădure, iar gloanţele (unele) în ţinta de lemn improvizată.

Sâmbăta aceasta, pe 7 decembrie a.c., la vânătoarea de prădători programată pe fondul Ileana s-au prezentat un număr de 17 combatanţi. O parte importantă dintre aceştia au venit cu carabinele, în încercarea de a recolta "cu stil" câte o vulpe. Vulpile ieşite la goanele din Dumbravă şi pădurea Călăreţi, s-au dovedit însă mai inteligente decât se credea: câteva tupilări prin tufişuri, eschive în faţa gloanţelor şi luări prin surprindere au fost suficiente ca bine-înarmaţii vânători să plece cu tolbele goale.

La finalul goanelor, trăgătorii de timp ai Grupei a Doua au hotărât să mai lungească un pic vânătoarea, luând la ţintă "vulpea de lemn". Astfel, ziua de iarnă cu soare binevoitor şi vânt stăruitor, s-a încheiat cu un exerciţiu de refacere a încrederii în puţin aerisitele arme ghintuite... nu prea lung însă, din cauza preţului gloanţelor!

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Clar ca pe ceaţă


Din nou la iepuri... Din nou puţini spre deloc. Este foarte posibil din cauza agriculturii intensive şi a utilajelor uriaşe. Am mai spus asta? Oricum era clar...

Clar ca ceaţa de dimineaţă era că Grupa a Doua va recolta un iepure de vânător la a treia ieşire din sezon. Probabil de aceea numărul vânătorilor prezenţi a scăzut la doar 12 iubitori de ieşiri în natură. Cu toate că nu erau condiţii de făcut goane prea cuprinzătoare, paznicul fondului Sineşti a reuşit să recomande câteva zone bunicele cu ogoare vechi. Având în vedere sterilitatea întinselor culturi, vânătorii s-au ţinut în special de aceste arături, reuşind să distingă prin ceaţă vreo zece iepuri, şi să recolteze patru.

La a cincea goană ceaţa se ridicase iar efectivul de iepuri, şi el, se ...evaporase. Cu perseverenţă, se taie totuşi retragerea a trei iepuri care căutau umbra pădurii Biţina. După un prânz iute (din cauza ardeilor) se merge lângă uriaşul spărgător de gene (de plante) - sediul Monsanto de pe şoseaua Bucureşti - Urziceni. Nici pe terenurile de acolo nu erau iepuri. O coincidenţă probabil... Oricum, a fost pe-aproape: 8 iepuri la 12 vânători. Ultimul iepure a fost recoltat pe orz, într-un peisaj luminat de un apus orbitor, cum probabil numai pe veşnicele plaiuri se mai poate vedea...

Mai multe foto în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel