Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Vizitaţi zimbrii de la Bucşani


Cea mai mare turmă de zimbri din ţară!
Puţin cunoscut este faptul că în pădurea Bucşani din judeţul Dâmboviţa se află cea mai mare turmă de zimbri din România.
În această rezervaţie de doar 162 de hectare trăiesc în condiţii de semilibertate 48 de zimbri.




Înfiinţată în 1981 în cadrul Ocolului Silvic Bucșani Zimbrăria Neagra a fost iniţial destinată înmulţirii zimbrilor pentru a suplimenta populaţiile din celelalte rezervaţii din ţară. Numai de câţiva ani autorităţile au decis să facă pulicitate turismului în această zonă. Rezervaţia este dotată cu alei îngrădite ce permit vizitarea zimbrilor, foişoare pentru observații şi o cabană ce poate fi închiriată de turişti. Intrarea costă doar 4 lei iar accesul este facil: din DN 711 se merge spre comuna Bucşani şi apoi spre satul Răţoaia, unde se face stânga, traseul continuând pe un drum forestier bine întreţinut. Zimbrăria Neagra se află la doar 20 de km de Târgovişte, 40 de Ploieşti şi 80 de Bucureşti. 

Fotografii în albumul de pe Facebook.

Mai multe informaţii şi telefon de contact pe site-ul primăriei Bucşani. Alte obiective turistice interesante din zonă sunt: Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic,
Curtea Domnească din Târgovişte.


Text şi foto: Alexandru Cercel

Zimbrii revin în Carpaţii Meridionali


Crearea unei populaţii sălbatice de 500 de zimbri până în 2025, conservarea păşunilor naturale şi reconstrucţia ecosistemelor în cele 1,4 mil ha de sălbăticie din partea sudică a Carpaţilor Meridionali - iată câteva din obiectivele ambiţiosului program pus în aplicare de ONG-ul internaţional Rewilding Europe, în parteneriat cu World Wide Fund for Nature România.

Douăzeci de zimbri vor sosi pe 17 mai 2014 în comuna Armeniş din judeţul Caraş-Severin, pentru a forma în Munţii Ţarcu primul nucleu de populaţie din lanţul meridional al Carpaţilor.

Zimbrii încluşi în acest program provin din grădini zoologice din Suedia, Germania, Italia, Belgia, Elveţia şi România (Haţeg). Înainte de eliberare ei vor fi supravegheaţi într-un ţarc de 16 ha iar din toamnă vor avea la dispoziţie întreg habitatul de 59.000 ha al sitului local Natura 2000. Autorităţile din Armeniş au cedat o parte din păşunile comunei pentru a crea ţarcul de aclimatizare, şi intenţionează să dezvolte în localitate un centru de informare pentru vizitatori.

Din totalul de 30 de zimbri ce vor fi aduşi pe parcursul acestui an la Armeniş, 3 vor fi donaţi programului de repopulare al Parcului Natural Vânători din judeţul Neamţ. Trebuie menţionat că rezervaţia de la Vânători a fost prima din ţară care a repus zimbrii în libertate. Încă din 2012 a eliberat şi monitorizat un grup de 11 indivizi în pădurile de la poalele Munţilor Stânişoarei.

În 2015 se prevede popularea munţilor Poiana Ruscă cu un grup de zimbri ce va fi eliberat în apropierea satului Poieni din judeţul Hunedoara, iar pe termen lung există probabilitatea ca şi alte habitate istorice ale zimbrului, precum Munţii Semenicului, Ciucaşului, Călimani sau Maramureş, să fie repopulate.

În prezent numărul total de zimbri din România se ridică la aproximativ 90 de indivizi, aflaţi în patru rezervaţii principale: Haţeg - Hunedoara, Bucşani - Dâmboviţa, Vama Buzăului - Braşov şi Vânători Neamţ. 


Text: Alexandru Cercel