Vechi urme de vânat în Peştera Muierilor
În străvechiul loc de refugiu din zona colinară a Olteniei, în Peştera Muierilor, se găseşte un impresionant inventar de oase de animale sălbatice ce au trăit cândva în necuprinsele păduri carpatine.
Printre cele mai cunoscute animale din această zonă, şi în general din toate regiunile cu relief carstic din România, se numără ursul de peşteră (Ursus spelaeus). Scheletul său complet poate fi admirat în galeria turistică a Peşterii Muierilor pe lângă alte rămăşiţe de animale precum: leul de pădure, hiena, lupul, vulpea, mistreţul şi capra sălbatică. Tot în această peşteră s-a descoperit în anii '50 unul dintre cele mai vechi cranii umane europene, datat recent la cca. 30.000 de ani vechime. Cercetările au arătat că era vorba despre o femeie în vârstă de 40 de ani ce a fost ucisă de cel mai puternic vânător din acele vremuri, ursul de peşteră.
Vizitaţi Peştera Muierilor pentru a vă putea întâlni personal cu ursul de peşteră, dar şi pentru a putea admira minunatele coloane, candelabre, amvoane şi personaje sculptate de natură în calcarul milenar. Peştera se află în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, la cca. 75 km de Râmnicu Vâlcea, şi este un foarte bun prilej de pauză culturală în drumul spre Transalpina.
Mai multe fotografii în albumul nostru de pe Facebook.
Text: Alexandru Cercel
Foto: Alexandru Cercel