În secolul XIX, când încă se mai credea că vânatul este nelimitat, unii vânători întreprinzători şi-au dat seama că au nevoie de putere de foc mai mare, pentru a putea recolta mai multe raţe şi a le vinde în pieţe şi hanuri.
Puştile cu capsă, majoritatea cu un singur foc, s-au dovedit ineficiente pentru vânătoarea comercială. Atunci au fost construite canardierele: arme imense, de calibru înfricoşător, 2 sau 1, cu diametrul ţevii cuprins între 30 şi 50 mm!
Acum două sute de ani această vânătoare era înfloritoare în America de Nord, iar arma era cunoscută sub denumirea englezească de punt gun - puşcă de barcă. Nici bine nu s-a trecut însă de jumătatea secolului XIX, că populaţiile de raţe au fost aproape exterminate de vânătoarea comercială. Drept urmare, la începutul secolului XX în Statele Unite s-au luat câteva măsuri legislative ce au interzis acest tip de vânătoare cât şi comerţul interstatal cu vânat. În Europa, canardierele au fost populare până la începutul secolului XX în Anglia, Franţa dar şi în Elveţia. Denumirea de canardieră, intrată şi în limba română, provine de la termenul francez canardiere - puşcă de raţe.
În Marea Britanie câţiva entuziaşti mai practică însă şi astăzi acest tip de vânătoare. Legislaţia le permite să vâneze doar pe mare, în golfuri sau estuare, cu ţevi de maximum 44 mm diametru şi alice de 4,5 mm. Un recensământ al Asociaţiei Britanice pentru Vânătoare şi Conservare (BASC) arăta că în 1995 mai existau circa 45 de astfel de "bărci cu tun" în funcţiune. Aceşti tradiţionalişti trăgeau cca. 4 focuri pe sezon şi recoltau în medie 16 raţe la fiecare foc.
Vâslind în ape deschise într-o barcă cu pescaj foarte mic, lipsit de camuflaj şi expus vremii prin golfuri izolate, este totuşi greu de găsit tactica potrivită pentru a te apropia la circa 60 m de stolul de raţe. De aceea, spun englezii, sunt foarte puţini cei care pot intra în acest club select vânătoresc.
Vizionaţi un film scurt realizat de Royal Armouries despre Punt Gun Wildfowling
Text: Alexandru Cercel
Surse: Wildfowling.com, Puntgunner.co.uk, en.Wikipedia.org
Foto: Puntgunner.co.uk, Underhammers.blogspot.com, Havre de Grace Decoy Museum, Shelburne Museum