Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

România ar putea renunţa la plumb?


România apare pe lista ţărilor în care se poartă discuţii în vederea interzicerii alicelor de plumb la vânătoarea de păsări de baltă, conform prezentării făcute de Directorul de Conservare Cy Griffin, la întâlnirea membrilor Federaţiei Europene a Asociaţiilor de Vânătoare (FACE), ce a avut loc în Suedia între 9-12 aprilie 2014.

Dacă şi când se va întâmpla acest lucru, nu se ştie cu precizie, deoarece nici AGVPS, reprezentanta vânătorilor români în cadrul FACE, şi nici alte autorităţi care ar putea modifica legislaţia în domeniu, nu au suflat încă nicio vorbă. În anul acesta electoral s-ar putea ca "surpriza" să se amâne, dar în orice caz, pe termen mediu trebuie să ne aşteptăm la o schimbare de... muniţie.

Ce efect ar avea o astfel de măsură în România?
  • La nivel comercial: schimbarea muniţiei şi implicit a armelor de vânătoare. Muniţia fără plumb va fi ceva mai scumpă şi va aduce în plus costul schimbării ţevilor vechi cu unele noi marcate "Lead or Steel" (pentru Plumb sau Oţel). Acest marcaj garantează rezistenţa la abraziunea ridicată a alicelor din oţel sau alte aliaje.
  • La nivel ecologic: reducerea produselor toxice reziduale, datorate utilizării armelor de foc (acest subiect l-am abordat şi în articolul Vânătoarea fără plumb). 
  • La nivelul metodelor de vânătoare: se pot readuce în actualitate şi legaliza alte tipuri de vânătoare tradiţională, precum vânătoarea cu şoimul şi altele.

Pe lista ţărilor care "se mai gândesc", România se află însoţită de: Irlanda, Lituania şi Slovenia. Ţările europene care au oprit folosirea alicelor de plumb fie la vânarea păsărilor de apă, fie numai la vânătoarea în habitatele acvatice sunt: Anglia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Spania, Suedia, Portugalia şi Ungaria. Olanda şi regiunea Flamandă a Belgiei au oprit folosirea alicelor de plumb la vânătoare sau tir, iar Danemarca a interzis cu totul folosirea sau comercializarea oricăror tipuri de muniţie bazată pe plumb.

Poziţia oficială a FACE este de a interzice muniţia de plumb numai în habitatele acvatice, considerând că interzicerea totală a alicelor şi gloanţelor de plumb ar afecta în mod negativ cea mai mare parte a vânătorilor. Deocamdată nu există nicio directivă care să impună statelor UE interzicerea muniţiei pe bază de plumb, industria de armament nu este pregătită pentru un şoc tehnologic, iar vânătorul european pur şi simplu nu-şi vede puşca cu alice pe panoplie, în rând cu puşca cu cremene...

Sursa: FACE
Foto: Alexandru Cercel, WeatherbyNation, ShootingUK, Morton Booth
Text: Alexandru Cercel