Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Încep târgurile de primăvară


Nimic nou pe frontul de est ar spune unii cârcotaşi, pentru că piaţa uneltelor de pescuit şi a bărcilor de agrement îşi revine chiar mai greu decât cea imobiliară. Dar totuşi, din datorie de „pasionaţi” încercăm să iscodim noutăţi în fauna locală...

Salonul Nautic Bucureşti va fi primul sosit, având loc săptămâna viitoare între 4 şi 8 martie. Lista expozanţilor nu este încă afişată, fiind un secret de stat, sau o surpriză a organizatorilor. Putem însă conta cu siguranţă pe Spat S.A. Galaţi producătorul trainicelor bărci de pescuit Laguna, răspândite în toate râurile şi bălţile României. Printre ambarcaţiile expuse vom mai găsi cu siguranţă caiace, bărci de pescuit din fibră de sticlă şi iahturi de lux. Surpriza salonului o va constitui se pare prezenţa lui Ivan Patzaikin care, pe lângă faptul că va oferi unui participant norocos o pagaie cu autograf, va readuce în atenţie barca sa de agrement originală, numită Canotcă, proiectată şi produsă intregral din lemn în atelierul meşterului Paul Vasiliu din Tulcea. 

Expo Pescuit Pur şi Simplu se va desfăşura în perioada 19 – 22 martie, în Piaţa Constituţiei. Lansete, momeli, îmbrăcăminte specială şi bărcuţe teleghidate se vor număra printre produsele oferite vizitatorilor. Din titlul târgului a căzut de ceva veme termenul de „vânătoare”, dar asta nu înseamnă că nu sperăm să mai găsim câteva echipamente în oferta, oricum frugală, a unei astfel de expoziţii de profil. Programul târgurilor va fi 10:00 – 18:00, taxa de intrare 15 şi respectiv 10 RON.

Foto şi surse: SNIB, ExpoAventuri
Text: Alexandru Cercel

SUA: fermierii primesc subvenţii pentru buruienile din colţul tarlalei


Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) susţine financiar fermierii care crează habitate pentru avifauna sălbatică. Declinul speciilor de interes vânătoresc, dar şi al altor specii de păsări de câmpie a determinat agenţia americană să iniţieze Conservation Reserve Program – un proiect de finanţare pentru micro-habitate sălbatice. Acest program, iniţiat în 2004, a dus la re-sălbăticirea a peste 97.000 ha de terenuri, aflate în special la marginea zonelor agricole. Habitatul creat a fost benefic pentru fazani, prepeliţe, turturele, ciocârlii şi alte specii de păsări americane.

La sfârşitul lunii ianuarie 2015, având în vedere scăderea cererilor pentru astfel de subvenţii, USDA a hotărât încurajarea fermierilor prin declararea unor noi zone eligibile. Astfel, fermierii interesaţi pot declara colţurile tarlalelor şi zonele în care aripile de ploaie şi alte instalaţii de irigaţii nu ajung, ca fiind zone de conservare. Aceste zone pot fi lăsate să se resălbăticească cu buruieni şi arbuşti sau pot fi cultivate şi lăsate nerecoltate, la dispoziţia faunei sălbatice.

Agenţia americană consideră că prin gândire creativă se pot aduce împreună interesele aparent contradictorii ale agriculturii şi conservării naturii. Studiile arată că deşi aceste petice nu sunt conectate între ele prin fâşii de teren, în ciuda izolării, ele crează micro-habitate pentru păsările sălbatice. Unii dintre fermierii americani, care participă voluntar la acest program, decid să cultive parcelele marginale cu specii de plante ce reduc eroziunea solului, reţin C02, îmbunătăţesc calitatea apei sau susţin dezvoltarea faunei sălbatice. Participanţii primesc subvenţii pe perioade de 10-15 ani. Modelul american poate fi consultat pe site-ul agenţiei www.fsa.usda.gov/conservation.

Text: Alexandru Cercel

Raţa mică, una dintre cele mai numeroase din România


Conform recensământului avifaunistic organizat de Societatea Ornitologică Română în octombrie, în cadrul Euro Birdwatch 2014, raţa mică (Anas crecca) ocupă locul cinci în rândul celor mai numeroase specii de vânat înaripat, plasându-se ca număr de observaţii după: graur, porumbel gulerat, raţa mare şi gâsca de vară.

Anas crecca este cea mai mică specie de raţă de la noi din ţară şi este cunoscută popular sub mai multe denumiri:  sarselă, sarselă de iarnă (termeni de origine franceză), raţă pitică sau raţă sălbatică mică. Sarsela este o raţă de suprafaţă, oaspete de iarnă la noi, sosind pe la sfârşitul lui octombrie şi petrecând iarna în zone umede întinse şi pe lacuri litorale. Cuibăreşte rar în România dar poate fi observată şi ca oaspete de vară. Este răspândită mai ales în bălţile de câmpie, de-a lungul Dunării şi în Deltă. Are o lungime de 35-40 cm şi cântăreşte aproximativ 300g.

Masculul poate fi recunoscut uşor după capul castaniu cu o dungă verde în dreptul ochilor, mărginită de linii subţiri gălbui. De la distanţă pare închis la culoare, dar în zbor prezintă abdomen alb şi subcodale gălbui. 

Femela este mai deschisă la culoare, asemănătoare cu raţa cârâitoare, dar cu oglinda aripii de un verde metalic foarte constrastant când este observată în zbor.


Stolul de sarsele se ridică foarte uşor în zbor, se deplasează repede, cu bătăi dese din aripi, şi poate face manevre bruşte deasupra apei sau stufului. Sezonul de vânătoare se desfăşoară între 1 septembrie şi 10 februarie.


Raţa mică se poate confunda cu raţa roşie (Aythya nyroca), o raţă scufundătoare care nu se vânează deoarece populaţia ei este în scădere. Raţa roşie este un pic mai mare la corp şi are o culoare maronie uniformă. Nuanţa sa nu se observă decât în lumină bună, dar se poate deosebi în zbor după dunga albă prezentă pe toată lungimea aripii.

Foto:
Surse: 
„Păsările din România şi Europa” – Hamlyn Guide ediţia în limba română, Octopus Publishing 1999
„Dicţionarul păsărilor” – Victor Ciochia, ed. Pelecanus Braşov 2002
„Ghid de identificare a speciilor de păsări” – Marina Cazacu, Criprian Fântână, Lavinia Răducescu, SOR 2012
Text: Alexandru Cercel

La vânătoare cu barca gonflabilă


Bărci potrivite pentru vânătoarea la baltă, accesibile vânătorilor din ţara noastră, sunt modelele Laguna, produse de Spat Galaţi, sau canoele englezeşti foarte uşoare, Venture, aduse de un importator din Mogoşoaia. Deşi nu ar fi o idee rea să susţinem un producător autohton precum Spat S.A., pentru acei vânători care caută să se ascundă într-un mănunchi de stuf din mijlocul bălţii, bărcile Laguna sunt prea mari. Acestea sunt făcute mai ales pentru a fi conduse cu motor, în căutarea unor locuri bune de pescuit sau vânătoare, pe întinderi mari de apă.

Una dintre cele mai mici, mai uşoare şi mai rezistente bărci gonflabile este Alpacka, şi vine de undeva din mijlocul Americii, din Mancos, Colorado. Cei de la Alpacka produc mai multe tipuri de bărci potrivite pentru coborâri de râuri înspumate, plimbări pe lacuri liniştite sau pescuit. Pentru vânătoarea pe apă există două modele mai spaţioase ce pot transporta unul sau doi vânători cu echipament: Denali Llama şi Explorer.

Llama are o lungime totală de 239 cm (interioară 129 cm), o lăţime de 95 cm şi o greutate de doar 2,4 kg. Se împachetează într-un sac de 23x61 cm şi poate fi cărată într-un rucsac împreună cu celelate lucruri trebuincioase unui vânător. Este mai mult o barcă de o persoană plus echipament, dar la nevoie poate transporta şi două persoane (foarte apropiate la propriu, probabil şi la figurat).
Explorer este în schimb o barcă pentru cargo, putând transporta doi vânători, sau un vânător cu mult echipament, câine şi vânat (inclusiv căprior sau mistreţ) fără teamă de scufundare. Cântăreşte 2,6 kg, are o lungime de 241 cm (interior 134,5 cm), lăţime de 95 cm şi se poate împacheta într-un sac de 20x61 cm.

Bărcile pot fi conduse cu padele foarte uşoare, care se pot demonta şi transporta în rucsac. Tot acest echipament, produs din materiale rezistente şi uşoare, vine desigur cu un preţ ceva mai mare decât al unei camere de tractor – aproximativ 900 USD pentru barcă, iar padelele de 500-800 g pot costa între 150 şi 300 USD.


Foto: Alpacka Raft LLC, Antofaya Expeditions, Packrafting Store
Sursa: Alpacka Raft LLC
Text: Alexandru Cercel