Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

”O espediție română în Africa”

Un safari românesc de la sfârșitul secolului XIX

O relatare autohtonă, plină de aventuri exotice dar și de observații științifice,
ne este readusă la lumină, după 121 de ani, de editura Polirom.
Este povestea uneia din rarele expediții românești în Africa!


Debutul de explorator al boierului român Dimitrie Ghika-Comănești și al fiului său Nicolae Ghika, se face în anul 1895 când, inspirați de expedițiile celebre ale epocii, pleacă spre Țara Somalilor pentru a vâna și a cerceta flora locală.

Tatăl și fiul: Dimitrie și Nicolae Ghika-Comănești
Cei doi au făcut interesante observații geografice și etnografice privind triburile din Cornul AfriciiDeși au dat locurilor denumiri românești (Culmea Lahovary, Vârful Carol etc.), acestea nu s-au păstrat. Plantele însă, descoperite cu ajutorul unor botaniști germani, au fost cele care le-au dus numele mai departe: Sporolobus ghikaeLoranthus ghikaeCrotolaria comanestiana şi genul Ghikea, din care specia Ghikea spectabilis are cea mai frumoasă floare.

Nicolae Ghika
Pe parcursul expediției românii au vânat peste o sută de animale: lei, elefanți, rinoceri, crocodili, hiene, vulpi, șacali, maimuțe, zebre, antilope, gazele, măgari sălbatici și o girafă. Trofeele, dintre care unele preparate de celebrul taxidermist londonez Rowland Ward, au fost aduse în țară și au împodobit Palatul Ghika din Comănești, dar și Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa din București. Astăzi mai pot fi observate printre piesele vechi ale Muzeului Antipa trofeul de rinocer și capul de girafă rămase din donația originală a familiei Ghika. 

În urma călătoriei au rezultat două cărți scrise de protagoniști, plus o lucrare științifică alcătuită de profesorul german Philip Pauliscke.
Una dintre cărți, intitulată 
Cinq mois au pays de Somalis * ”, a fost scrisă în limba franceză de fiul Nicolae Ghika și publicată la Geneva în 1897. Cealaltă carte, O espediție română în Africa”, a fost scrisă în limba română de Dimitrie Ghika-Comănești și publicată în același an la București, fiind cea reeditată acum de editura Polirom.


* În 2015 a trecut neobservată apariția, la editura Mega din Cluj, a cărții lui Nicolae Ghika ”Cinci luni în Țara Somalilor” tradusă din limba franceză!

Surse: editura Polirom, Iorgu Petrescu Revista Muzeelor, ro.Wikipediaen.Wikipedia, Cristina Moinești blog
Foto: Poliromen.Wikipedia, Artmark
Text: Alexandru Cercel