Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

SOR şi AVPS-urile din Olt cooperează pentru ghidul de păsări al vânătorului



Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare din Olt s-au întâlnit pe 15-16 martie la Slatina pentru a discuta conţinutul "Ghidului de identificare a speciilor de păsări pentru vânători", care va fi publicat şi distribuit în aproximativ două săptămâni.
Realizarea acestui ghid este finanţată prin proiectul Model de cooperare transfrontalieră pentru conservarea naturii şi utilizarea durabilă a resurselor naturale pe cursul Dunării derulat de SOR în parteneriat cu Societatea Bulgară pentru Protecţia Păsărilor (BSPB), Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt (APM Olt) şi primăria Kozlodui. În cadrul acestui proiect se monitorizează păsările şi se evaluează habitatele din zona Olteniei (judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi) şi din zona corespondentă de pe malul bulgar al Dunării. Pe ambele maluri ale fluviului s-a colaborat cu vânătorii la realizarea acestui ghid util pentru popularizarea cunoştinţelor legate de păsări. 


La întâlnirea de la Slatina au participat Lavinia Răducescu - ofiţer pentru conservarea biodiversităţii în cadrul SOR, Emil Teodorov -  ofiţer pentru conservarea biodiversităţii în cadrul BSPB, Paul Ţibu - voluntar SOR, Dorian Răuţă - director AVPS Hera şi GPS, Ion Răuţă - director AVPS Oltul, AVPS Cormoranul şi acţionar AVPS Hera, Dănuţ Perciulescu - preşedinte AVPS Oltul, Del Dello Massimo - acţionar AVPS Hera.
La finalul discuţiilor participanţii au concluzionat că acest proiect va aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea culturii generale vânătoreşti.


Ghidul păsărilor pentru vânători va conţine date succinte despre speciile de vânat şi speciile protejate, indicaţii de recunoaştere a fiecărei specii, denumirea ştiinţifică şi denumirile populare, perioada de cuibărit, de migraţie şi de vânătoare.
Printre criteriile de diferenţiere a speciilor prezentate în ghid vor fi: identificarea după părţile corpului (de ex. la raţe - oglinda aripii sau desenul de pe remigele secundare) şi identificarea după forma stolului (de ex. gârliţa mare - un "V" bine definit, gâsca cu gât roşu - stol nedefinit şi rapid în deplasare). Ghidul va avea dimensiuni mici pentru a putea fi purtat în buzunar şi utilizat la nevoie de către vânătorii pasionaţi. La final va include paragrafe legislative şi de etică vânătorească plus un tabel cu sezonul de vânătoare şi câteva pagini dictando pentru notiţe în teren. 


Împreună cu domnii Massimo şi Dan Perciulescu participanţii au făcut sâmbătă 17 martie un tur de observaţie de peste 100 km pe malul drept şi apoi pe cel stâng al Oltului, pornind din dreptul oraşului Caracal şi ajungând aproape de Dunăre, în localitatea Islaz. Domnii Dan şi Massimo ne-au împărtăşit informaţii despre metodele de vânătoare (la pândă pe insuliţe, în groapă - pe bălţile de lângă dig, în butoi - pe Olt) dar şi de braconaj ale localnicilor (hrănire cu boabe otrăvite sau boabe cu ace de pescuit). Deplasarea s-a făcut cu maşinile AVPS Hera şi BSPB.


Oltul, deşi prins în corset de beton şi asaltat de pe ambele maluri de balastiere şi deşeuri locale, are încă puterea de a susţine traiul unei surprinzătoare varietăţi de specii de păsări şi animale. Printre cele peste 50 de specii de păsări identificate s-au numărat:
Corcodelul mare (Podiceps cristatus)
Pelicanul creţ (Pelecanus crispus) - specie ameninţată
Cormoranul mare (Phalacrocorax carbo)
Cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus)
Stârcul cenuşiu (Ardea cinerea
Lebăda de vară (Cygnus olor
Raţa mare (Anas platyrhynchos
Raţa pestriţă (Anas strepera
Raţa suliţar (Anas acuta
Raţa mică (Anas crecca
Raţa cârâitoare (Anas querquedula) 
Raţa lingurar (Anas clypeata)
Călifarul alb (Tadorna tadorna
Raţa moţată (Aythya fuligula)
Raţa cu cap castaniu (Aythya ferina
Raţa roşie (Aythya nyroca) - una dintre cele mai periclitate specii de raţă
Raţa sunătoare (Bucephala clangula)
Ferăstraşul mare (Mergus merganser)
Codalbul (Haliaeetus albicilla)- cea mai mare specie de acvilă din România
Şorecarul comun (Buteo buteo)
Şorecarul mare (Buteo rufinus)
Vânturelul roşu (Falco tinnunculus)
Fazanul (Phasianus colchicus
Lişiţa (Fulica atra)
Scoicarul (Haematopus ostralegus
Nagâţul (Vanellus vanellus
Becaţina comună (Gallinago gallinago
Culicul (Numenius sp.
Sitarul de mal (Limosa limosa)
Fluierari (Scolopacide
Bătăuşul (Philomachus pugnax
Ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta). 

Dintre mamifere s-au observat: vulpea (Vulpes vulpes), bizamul (Ondatra zibethica), popândăul (Spermophilus citellus).


La finalul celor două zile de lucru s-a putut trage îmbucurătoarea concluzie că există colaborare între vânători şi conservaţionişti, şi că este posibil ca pe viitor mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor pentru natură şi ai AVPS-urilor să îşi dea mâna pentru susţinerea biodiversităţii.


Galerie foto:
Puteţi vedea mai multe fotografii vizualizaţi albumul nostru de pe Facebook.
























Text: Alexandru Cercel
Foto: Alexandru Cercel