Acestă originală barcă autohtonă, făcută cu totul din lemn este rezultatul experienţelor câştigate în lumea apelor şi concepţiilor modern-tradiţionaliste ale multiplului campion olimpic român Ivan Patzachin, el însuşi o creaţie a energiilor fabuloase ale Deltei Dunării.
Canotca îmbină trăsăturile tradiţionalei lotci de pescuit cu cele ale canoei sportive. “De la lotca specifică zonei Deltei am păstrat forma suplă și culoarea, dar cel mai important, am păstrat materialul – lemnul – care în ambarcaţiunile fabricate în prezent nu mai există, fiind înlocuit cu fibra de sticlă. Canotca menţine o greutate scăzută, dar are o rezistenţă ridicată la utilizare îndelungată. În plus, întreţinerea este foarte uşoară şi are costuri minime” explică Patzaichin pe site-ul proiectului său Rowmania. „Tradiţionala vâslă pescărească a fost adaptată şi poate fi folosită ca o pagae dar şi ca o ramă. Într-o Canotcă pot intra două persoane cu bagaje sau două persoane şi doi copii. Canotca este confecţionată din brad românesc, pentru că este un lemn uşor" mai spune creatorul său.
Cu ajutorul Canotcii putem descoperi din nou bucuria plimbării pe apă, pescuitului sau chiar a pândei într-un un cotlon de râu sau într-o singurătate de stuf. Cu ea putem pluti pe un lac liniştit dar şi înfrunta curenţii şi apele învolburate ale Dunării, după cum ne declară Cristian Mosoia, coordonator de comunicare al Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”. Asociaţia administrează în prezent proiectul Rowmania de dezvoltare a ecoturismului şi de susţinere a comunităţilor locale.
“Rowmania e de fapt o invitaţie de a descoperi şi promova traseele pentru barca cu vâsle pe apele din România, lansată tuturor iubitorilor mişcării în aer liber şi căutătorilor de aventură” spune Patzaichin.
Proiectul său a fost lansat în aprilie 2011, iar în septembrie s-a desfăşurat prima ediţie a “Festivalului Bărcilor cu Vâsle” de la Tulcea, unde echipe locale au concurat în Canotci, şi unde a avut loc primirea maratoniştilor Tour International Danubien, sosiţi în ambarcaţiuni cu vâsle tocmai de la izvoarele germane ale Dunării.
În 2012 va avea loc cea de a doua ediţie a festivalului şi se va finaliza primul proiect de camping ecoturistic în localitatea Crişan. Campingul va oferi găzduire la cort, loc de observare a păsărilor, mâncare locală şi bineînţeles bărci cu vâsle. „Turismul lent este un concept la care mă gândeam demult, de când traficul prin Deltă a ajuns să semene cu cel din oraşele aglomerate, cu prea mult zgomot de motoare turate şi miros de motorină” mărturiseşte Patzaichin pe site-ul asociaţiei, adăugând într-un alt interviu: „prin proiectul nostru încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea dată de Dumnezeu”.
„Prevăd că vor fi momente în care vom vâsli contra curentului, dar o vom face respectând principiile pe care ni le-am fixat de la început: să nu pierdem contactul cu natura şi să ne afirmăm identitatea românească prin produse care ştiu să intrepreteze modern tradiţia.”
Canotca în linii mari:
Lungime 4,9m – lăţime 0,8m – greutate 50 kg
Patzaikin Gold – lemn de larice (zadă), banchete de lemn cu design la alegere, calităţi hidrodinamice îmbunătăţite, ediţie limitată cu semnătura campionului Ivan Patzaichin, 2.900 EUR
Patzaikin Light – lemn de larice, banchete de lemn, motor ecologic (electric, 7kg, 1CP) pentru plimbări confortabile sau pentru a fi de ajutor la vâslirea contra curentului, 3.500 EUR
Patzaikin Adventure – canotcă dublă cu alură de catamaran, poate transporta 6 persoane, are punte, motor ecologic (electric, 14kg, 3CP), lungime 5,9m, lăţime 2,2m, greutate 120 kg, 5.400 EUR (preţuri fără TVA).
Pentru mai multe informaţii legate de Canotca românească, sau de evenimentele şi acţiunile organizate de „Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23” vizitaţi pagina proiectului ROWMANIA.
Text: Alexandru Cercel
Sursa: Cristian Mosoia, Communication Coordinator – Rowmania
Foto: Rowmania, Barci din Lemn