Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Ziua copilului pescar

În jurul datei de 1 iunie vor avea loc în Bucureşti mai multe evenimente legate de Ziua Internaţională a Copilului. În acest weekend vă veţi putea înscrie copiii la concursul de pescuit din parcul Tineretului, la concursul de desene şi observaţii de păsări, sau veţi putea grădinări împreună cu ei la Muzeul Satului.


Concursul de pescuit sportiv pentru copii "Cupa Arrow-LineaEffe" va fi organizat pe 2 iunie, pe lacul din Parcul Tineretului, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. Înscrierea este gratuită iar organizatorul pune la dispoziţie tot ceea ce este necesar pentru pescuit - vergi, linii, nadă şi momeală, copii trebuind să aducă de acasă doar un scaunel, o galetuşă pentru nadă şi suc de baut pe perioada concursului. Consursul va începe la ora 8:00 la debarcaderul din Parcul Tineretului şi va dura maxim 3 ore. 
Evenimentul este non profit şi are ca scop promovarea pescuitului în rândul copiilor şi educarea lor în spirirul grijii faţă de natură. Cupa de pescuit pentru copii este organizată de reţeaua de magazine de pescuit şi vânătoare Arrow International, şi se află la a VIII-a ediţie, având circa 250 de participanţi în fiecare an. 
Pentru mai multe informaţii puteţi folosi numărul de telefon 021/221.06.90 sau vizita pagina Arrow International.


În perioada 20 Mai – 8 Iunie Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează un concurs de desene şi picturi cu tema păsări din România pentru copiii participanţi la proiectul de observaţii ornigologice "Spring Alive". Concursul se adresează copiilor din ciclurile primare, gimnaziale, liceu şi celor de la şcolile de artă. Fiecare concurent poate înscrie două desene după înregistrarea unei observaţii pe site-ul www.springalive.net. Observaţia trebuie făcută personal de autorul desenului asupra uneia dintre cele 5 specii ale proiectului Spring Alive: barza albă, rândunica, drepneaua neagră, cucul sau prigoria. Regulamentul concursului poate fi consultat pe pagina SOR. Informaţii suplimentare puteţi afla folosind şi numărul de telefon 031/425.56.57.


Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" organizează vineri 1 iunie 2012 evenimentul "Satul de altădată prin ochii copiilor", în cadrul căruia copiii vor fi învăţaţi să grădinărească alături de bunicii şi părinţii lor şi vor putea asista la diverse spectacole. Pentru programul zilei vizitaţi pagina muzeului.




În final, dacă tot se apropie ziua copilului, să ne amintim şi noi cum se desfăşura o vânătoare de vulpi hăituite de căţelul Droopy.


Text: Alexandru Cercel
Sursa: Arrow International, SOR, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Foto: Arrow International, SOR, Muzeul Satului

Literatura cinegetică premiată de CIC

Din dorinţa de a susţine literatura de vânătoare, parte a patrimoniului cultural al fiecărei naţiuni, Consiliul Internaţional de Vânătoare (CIC) premiază anual autorii creaţiilor literare cinegetice. Anul acesta, preşedintele CIC Bernard Lozé a înmânat scriitorilor-vânători patru premii - artistic, literar, tehnic şi ecologic, subliniind în discursul său rolul important al literaturii în perpetuarea tradiţiilor vânătoreşti din diferite părţi ale lumii. Premierea a avut loc pe 21 mai 2012 la Cape Town, în Africa de Sud, în cadrul Adunării Generale a CIC.

Premiul literar a fost acordat elveţianului Leo Tuor pentru romanul "Settembrini" scris în retoromană (una dintre cele patru limbi naţionale ale Elveţiei şi înrudită cu limba română). În roman, Leo Tuor îi portretizează pe bătrânii săi unchi, doi gemeni înţelepţi, fantomatici vânători de capre negre prin văile Alpilor elveţieni. Viziunea lor mistică asupra vânătorii îl copleşeşte pe tânărul ucenic, insuflându-i pasiunea pentru căutarea sensului vânătorii.

Premiul artistic i-a revenit unuia dintre cei mai buni fotografi de vânătoare, austriacul Markus Zeiler, pentru opera sa "Ferm". 
Acest album este rezultatul anilor săi de experienţă fotografică şi cinegetică, cuprinzând extraordinare fotografii cu câini de aret, aportori, limieri şi terrieri surprinşi în acele momente de intensă trăire a vânătorii.

Premiul tehnic a revenit unui colectiv de autori format din norvegianul Reidar Andersen, italianul Marco Apollonio şi britanicul Rory Putman pentru lucrarea lor în două volume despre managementul copitatelor (mistreţi, cevide, reni şi elani). Volumul întâi este intitulat “Ungulatele Europene şi Managementul lor în secolul XXI”, iar cel de al doilea “Managementul ungulatelor în Europa”. Ambele tratează o gamă largă de probleme ce ţin de agricultură, silvicutură şi habitat, propunând o serie abordări administrative.

Premiul pentru ecologie i-a fost oferit sudafricanului Peter Flack pentru lucrarea sa - carte şi film - “Conservare - povestea de succes sudafricană”, ce urmăreşte unele dintre cele mai mari distrugeri ale faunei şi mediului din ţara sa şi apoi proiectele de reconstrucţie realizate cu participarea naţiunii.

Demn de menţionat este că şi scriitorul român Gabriel Cheroiu a primit în 2004 premiul literar CIC, pentru capodopera "O istorie a literaturii cinegetice române", cu ocazia Adunării Generale a CIC, ce a avut loc la Bucureşti. 
Al treilea volum al acestei lucrări, a apărut în 2011 şi este încă disponibil pentru cei interesaţi.

Lectură plăcută vânători cititori!

Text: Alexandru Cercel
Sursa: CIC
Foto: CIC

Safari, un vis realizabil


Vânătoarea în Africa a fost dintotdeauna un lux însă acest lucru nu i-a oprit pe românii de diferite stări, să caute în safari aventura exotică a vieţii. Începând cu Dimitrie Ghika-Comăneşti care, la sfârşitul secolului XIX, a explorat şi a vânat în Cornul Africii (Etiopia, Djibouti, Somalia), continuând cu Mihai Tican-Rumano, scriitor aventurier şi călător în anii '20 prin Congo Belgian şi întreaga Africă Occidentală, apoi cu August von Spiess, director al Vânătorilor Regale în perioada lui Ferdinand I, autor al volumului "Din Ardeal la Kilimanjaro", plecat în safari în Kenya (1936) şi Tanzania (1938), şi în final având numeroasele exemple din perioada contemporană, putem concluziona că safariul este un vis realizabil pentru fiecare român. Planificarea, formarea bugetului, dar mai ales determinarea personală, sunt singurele lucruri de care avem nevoie.

Planificarea unei călătorii în Africa şi stabilirea unui buget iniţial sunt mult înlesnite astăzi de existenţa agenţiilor de turism. În România există însă şi o agenţie specializată în safari - Sylva Rum, cu sediul la Roman în judeţul Neamţ şi condusă de directorul general Anca Bradu, personalitate a vânătorii cunoscută pe plan internaţional, cu o bogată experienţă în organizarea de partide de vânătoare în peste 30 de ţări de pe 5 continente.
În oferta Sylva Rum, Africa ocupă un loc foarte important, clienţii având posibilitatea de a vâna zeci de specii de animale în ţări precum: Benin, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Maroc, Mozambic, Namibia, Tanzania, Zambia şi Zimbabwe.

Una dintre cele mai atractive oferte, din punct de vedere al preţurilor şi al diversităţii activităţilor de recreere este Zimbabwe
Într-o expediţie cu însoţitori sau cu familia se poate vâna în savană, pescui pe râul Zambezi şi vizita celebra cascadă Victoria, unul dintre cele mai admirate monumente naturale ale Africii. 
Conform ofertei Sylva Rum, în sezonul 1 Aprilie - 30 Noiembrie, se pot vâna în regiunea Omay (pe valea râului Zambezi) circa 30 de specii de animale, printre care: zebră, babuin, hienă, leu, leopard, antilopă kudu, antilopă impala, antilopă duiker, antilopă gnu, hipopotam, facocer, elefant, crocodil şi bivol african. 
Tarifele de vânătoare pornesc de la minimum 550 USD/zi/persoană, în funcţie de specia vânată şi de numărul de însoţitori. Astfel un exemplu de calcul pentru safari de 7 zile la bivol african ajunge la 12.550 USD pentru un vânător cu însoţitor şi incluzând trofeul. 
Tarifele de pescuit pe râul Zambezi sau lacul Kariba, pornesc de la 3000 USD/persoană pentru 3 zile de pescuit peştele tigru (Hydrocynus vittatus), costurile scăzând cu peste 20% pentru grupuri de 4 persoane.

Cazarea pe perioada safariului este asigurată în complexul de vile safari Lokuthula. După întâlnirea de neuitat cu cascada Victoria, se pot întreprinde diverse activităţi sportive - înota în Devil's Pool aproape de marginea cascadei, rafting pe Zambezi, bungee jumping de pe podul Victoria etc. - sau se poate servi masa la faimosul restaurant Boma

La Boma, printre felurile de mâncare deosebite, turiştii curajoşi pot încerca şi viermele Mopani, o delicatesă locală, după consumarea căreia veţi primi o diplomă din partea restaurantului.

În final, dacă tot v-am făcut poftă de ...safari, nu putem găsi o concluzie mai potrivită decât cea oferită de maestrul Radu Beligan la finalul spectacolului său autobiografic: "dacă viaţa tot e o călătorie scurtă, măcar să o facem la clasa întâi”.


Pentru mai multe informaţii privind ofertele de vânătoare în Africa vizitaţi pagina Sylva Rum SA.

Text: Alexandru Cercel
Sursa: Sylva Rum
Foto: Anca Bradu Sylva Rum, The Boma, Lokuthulaen.Wikipedia.org

Cât de accesibil este un Foto-Safari?


A călători în minunatele zone sălbatice din Africa şi a avea animalele sălbatice mari în apropiere este un vis pe care fiecare european doreşte să-l îndeplinească, măcar o dată în viaţă. Pentru turiştii români însă, Africa este considerată o destinaţie exclusivistă, motiv pentru care mulţi nu se interesează de costul călătoriilor în această zonă. În medie, bugetul pentru o călătorie în ţările sudice ale continentului este de cca. 3.500 EUR, dar este bine de ştiut că există şi oferte mai ieftine.

Deşi Africa nu face parte din ofertele de turism de masă din România, ea a fost timid introdusă în programele de anul acesta ale agenţiilor autohtone precum Christian Tour şi Marshal Turism. 
Cea mai accesibilă vacanţă într-un parc naţional este oferită de Marshal Turism: 334 EUR/pers pentru cazare la cort cu pensiune completă, în Amboseli National Park din Kenya, într-un loc minunat cu vedere la "acoperişul Africii" - Muntele Kilimanjaro, oferta fiind disponibilă până la sfârşitul lunii mai 2012.

Christian Tour prezintă anul acesta o singură ofertă pentru Africa de Sud: sejur de 16 zile începând de la 3.290 EUR/pers, ce include vizitarea a 4 parcuri naţionale (Tsitsikamma, Hluhluve, Kruger şi în final faimosul Chobe din Botswana - ţara elefanţilor), vizitarea unor repere geografice celebre (Capul Bunei Speranţe, cascada Victoria, peşterile Cango, promontoriul Knysna) şi a oraşelor sud-africane Cape Town, Port Elizabeth, Durban şi Johannesburg.

Cea mai variată ofertă de călătorii în Africa provine de la agenţia Eturia
şi cuprinde destinaţii precum: Africa de Sud, Botswana, Kenya, Tanzania, Zambia, Zanzibar şi Zimbabwe. Preţurile pornesc de la 2.290 EUR/pers pentru un sejur de 8 zile în Africa de Sud şi ajung până la 8.990 EUR/pers pentru 17 zile în "Cele mai faimoase parcuri naţionale din Africa de Sud, Zimbabwe şi Botswana", cu zboruri şi taxe incluse.

Prin urmare, dragi cititori, îndrăzniţi să visaţi la Africa!

Text: Alexandru Cercel
Sursa: Marshal Turism, Christian Tour, Eturia
Foto: Marshal Turism, Eturia, en.Wikipedia.org

Simpozion chinologic

Vânătorii şi iubitorii de câini pot participa mâine, 18 mai 2012, la simpozionul chinologic "Creşterea şi selecţia raselor de câini de aret germane" ce va avea loc în Bucureşti, la Hotelul Ramada Nord, strada Daniel Danielopolu nr. 44. Sâmbătă 19 mai, în corespondenţă cu simpozionul, vor avea loc probe de lucru de primăvară pe fondurile AVPS Acvila, în zona comunei Tărtăşeşti.


Programul simpozionului(18.05.12):

  • Ora 9.00 - 9.45 : Înscrierea participanţilor
  • Ora 10.00 : Deschiderea lucrărilor; Cuvânt introductiv - Preşedinte CNCA dl. Mihai Bocanescu; Prezentare generală - Dr. Mihai Burcescu 
  • Ora 10.15 : "Probele de lucru, pârghie importantă în selecţia raselor germane de câini de aret şi noţiuni de genetica temperamentului" temă prezentată de dl. Wolfgang Casper, vicepreşedinte DKW 
  • Ora 11.00 : pauză de cafea
  • Ora 11.15 : "Corelaţii clinice şi paraclinice în ciclul sexual la căţea" temă prezentată de dl. Conf. Dr. Alexandru Diaconescu
  • Ora 12.00 :  pauză de cafea 
  • Ora 12.15 : "Displazia coxo-femurală, diagnostic radiologic şi importanţa acestuia în selecţia raselor de câini germani de aret" temă prezentată de dl. Dr. Florin Grosu
  • Ora 13.00 :  pauză de cafea 
  • Ora 13.15 : "Diagnosticul în bolile transmise de vectori" temă prezentată de dna. Dr. Andreia Amzuţa 
  • Ora 13.45 - 14.20 : Întrebări şi discuţii libere; Acordarea diplomelor cu puncte medicilor veterinari; Împărţirea pe grupe a arbitrilor şi participanţilor la Derby/VJP; Închiderea simpozionului.



Programul examenelor de primăvară Derby şi VJP (19.05.12):
Probele de lucru se vor desfăşura pe fondul de vânatoare AVPS Acvila – Tărtăşeşti, jud. Dâmboviţa

  • Ora 05.30 : Plecarea de la hotelul Ramada Nord, pe traseul : Arcul de Triumf, sos. Chitila, comuna Chitila, Hanul Vlăsia
  • Ora 06.00 : Întâlnire la intrarea în comuna Tărtăşeşti
  • Cina festivă şi Festivitatea de premiere la Hotel Ramada Nord.

Pentru mai multe informaţii legate de participare puteţi folosi următoarele date de contact: 
Dl. Dr. BURCESCU MIHAI - tel. 0722 257 676 
Dl. BACIOIU CRISTI - tel. 0722 377 510


Text: Mihai Dragoş Burcescu
Foto: Mihai Dragoş Burcescu