Vânătoarea în Africa a fost dintotdeauna un lux însă acest lucru nu i-a oprit pe românii de diferite stări, să caute în safari aventura exotică a vieţii. Începând cu Dimitrie Ghika-Comăneşti care, la sfârşitul secolului XIX, a explorat şi a vânat în Cornul Africii (Etiopia, Djibouti, Somalia), continuând cu Mihai Tican-Rumano, scriitor aventurier şi călător în anii '20 prin Congo Belgian şi întreaga Africă Occidentală, apoi cu August von Spiess, director al Vânătorilor Regale în perioada lui Ferdinand I, autor al volumului "Din Ardeal la Kilimanjaro", plecat în safari în Kenya (1936) şi Tanzania (1938), şi în final având numeroasele exemple din perioada contemporană, putem concluziona că safariul este un vis realizabil pentru fiecare român. Planificarea, formarea bugetului, dar mai ales determinarea personală, sunt singurele lucruri de care avem nevoie.
Planificarea unei călătorii în Africa şi stabilirea unui buget iniţial sunt mult înlesnite astăzi de existenţa agenţiilor de turism. În România există însă şi o agenţie specializată în safari - Sylva Rum, cu sediul la Roman în judeţul Neamţ şi condusă de directorul general Anca Bradu, personalitate a vânătorii cunoscută pe plan internaţional, cu o bogată experienţă în organizarea de partide de vânătoare în peste 30 de ţări de pe 5 continente.
În oferta Sylva Rum, Africa ocupă un loc foarte important, clienţii având posibilitatea de a vâna zeci de specii de animale în ţări precum: Benin, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Republica Centrafricană, Maroc, Mozambic, Namibia, Tanzania, Zambia şi Zimbabwe.
Una dintre cele mai atractive oferte, din punct de vedere al preţurilor şi al diversităţii activităţilor de recreere este Zimbabwe.
Într-o expediţie cu însoţitori sau cu familia se poate vâna în savană, pescui pe râul Zambezi şi vizita celebra cascadă Victoria, unul dintre cele mai admirate monumente naturale ale Africii.
Conform ofertei Sylva Rum, în sezonul 1 Aprilie - 30 Noiembrie, se pot vâna în regiunea Omay (pe valea râului Zambezi) circa 30 de specii de animale, printre care: zebră, babuin, hienă, leu, leopard, antilopă kudu, antilopă impala, antilopă duiker, antilopă gnu, hipopotam, facocer, elefant, crocodil şi bivol african.
Tarifele de vânătoare pornesc de la minimum 550 USD/zi/persoană, în funcţie de specia vânată şi de numărul de însoţitori. Astfel un exemplu de calcul pentru safari de 7 zile la bivol african ajunge la 12.550 USD pentru un vânător cu însoţitor şi incluzând trofeul.
Tarifele de pescuit pe râul Zambezi sau lacul Kariba, pornesc de la 3000 USD/persoană pentru 3 zile de pescuit peştele tigru (Hydrocynus vittatus), costurile scăzând cu peste 20% pentru grupuri de 4 persoane.
Cazarea pe perioada safariului este asigurată în complexul de vile safari Lokuthula. După întâlnirea de neuitat cu cascada Victoria, se pot întreprinde diverse activităţi sportive - înota în Devil's Pool aproape de marginea cascadei, rafting pe Zambezi, bungee jumping de pe podul Victoria etc. - sau se poate servi masa la faimosul restaurant Boma.
La Boma, printre felurile de mâncare deosebite, turiştii curajoşi pot încerca şi viermele Mopani, o delicatesă locală, după consumarea căreia veţi primi o diplomă din partea restaurantului.
În final, dacă tot v-am făcut poftă de ...safari, nu putem găsi o concluzie mai potrivită decât cea oferită de maestrul Radu Beligan la finalul spectacolului său autobiografic: "dacă viaţa tot e o călătorie scurtă, măcar să o facem la clasa întâi”.
Pentru mai multe informaţii privind ofertele de vânătoare în Africa vizitaţi pagina Sylva Rum SA.
Text: Alexandru Cercel
Sursa: Sylva Rum
Foto: Anca Bradu Sylva Rum, The Boma, Lokuthula, en.Wikipedia.org