În cadrul Adunării Generale a AVPS Vulturul, ce a avut loc pe 2 iunie la Cernica, s-a raportat membrilor scăderea efectivelor de iepuri şi probleme privind amenajările piscicole, ca parte a bilanţului activităţii în perioada septembrie 2011 - iunie 2012.
Principala specie de vânat a membrilor cotizanţi, iepurele, a fost afectată de chimizarea agriculturii, braconaj şi lipsa combaterii dăunătorilor, conform raportului consiliului asociaţiei. Exemplu a fost dat fondul Greaca din lunca Dunării, pe care se practică o agricultură extensivă - monoculturi, distrugerea vegetaţiei ce constituie refugiu pentru vânat, chimizare, utilizarea unor maşini agricole puternice. Având o cotă de recoltă anuală redusă la 50 de iepuri, fondul de circa 7.000 de hectare nu şi-a revenit, înregistrând o scădere constantă a efectivelor începând din anul 2002. De asemenea, în sezonul 2011 - 2012, vânarea iepurelui a fost oprită complet pe fondul Grădiştea, pentru refacerea efectivelor, urmând ca eficacitatea măsurii să fie evaluată în sezonul următor. În plus s-a remarcat şi scăderea efectivelor de potârniche şi fazani datorită zăpezilor mari din perioada februarie - martie.
O veste bună este proiectul de realizare, până la sfârşitul lunii iulie, a unei voliere pentru fazani la cabana Măgura, şi efectuarea unor populări cu fazani până la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, Adunarea Generală a hotărât repartizarea unei căprioare pentru fiecare grupă, spre a fi recoltată la începutul sau la încheierea sezonului vânătorii colective.
Printre lucrările de gospodărire, mai este planificată şi construcţia a şapte observatoare: trei la Măgura, două la Grădiştea şi două pe fondul Ileana, administrat de Grupa a Doua.
Problemele în domeniul amenajărilor piscicole sunt de natură juridică: Piscicola Călăraşi a încheiat, în urma unor presiuni politice, contracte de închiriere pentru bazinele Pârlita Mare, Pârlita Mică şi Pasărea V cu societatea Fish Expert Team SRL, motivând că nu există niciun înscris din care să reiasă darea în folosinţă către AVPS Vulturul. Clarificarea situaţiei juridice a acestor bazine piscicole, cât şi a celor din pădurea Măgura reprezintă principalul impediment în demararea investiţiilor în decolmatări şi repopulări cu peşte. În final aceste probleme s-au reflectat în scăderea la cca. 26.000 RON a veniturilor din activitatea de pescuit.
Principalele venituri ale AVPS Vulturul au rezultat din valorificarea vânatului mare şi organizarea de partide de vânătoare pentru cetăţeni străini, în urma cărora s-au încasat 50.800 şi respectiv 38.500 RON.
În sezonul 2011 - 2012 s-au eliberat un număr de 54 de autorizaţii colective, 702 autorizaţii de vânătoare la grup restrâns şi 100 de autorizaţii individuale, conform raportului consiliului asociaţiei.
Adunarea Generală s-a încheiat într-o atmosferă destinsă pe terasa restaurantului de pe malul lacului Cernica.
Text: Alexandru Cercel
Sursa: AVPS Vulturul
Foto: Alexandru Cercel