Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Paris: splendoarea vânătoarei


Poate că nicăieri în Europa cultura vânătorii nu este mai bine reprezentată decât în Franţa. Patrimoniul vânătorii din Franţa este unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate din lume, iar diversitatea obiectelor de artă legate de vânătoare copleşeşte orice amator de cultură cinegetică. Încă din Evul Mediu actul de vânătoare s-a împletit în această ţară cu nobleţea şi arta. Vânătoarea călare, cântecul cornurilor şi muzica copoilor sunt elemente franceze, devenite fundamentale în tabloul vânătorii europene. 



Franţei i se datorează vânătoarea par force (echitabilă prin urmărirea călare a unui singur animal, ucis de vânători pedeştri fără a fi sfâşiat de câini), dezvoltarea cornurilor de vânătoare şi a muzicii lor (făcută de marchizul Dampierre în sec. XVIII, pe baza primitivelor semnale sonore de vânătoare) şi crearea raselor de câini gonitori mari, ce formează şi astăzi elita mondială.
Chiar şi apariţia baionetei este tributară vânătorilor francezi, ce se apărau de atacul mistreţilor răniţi, cu un pumnal fixat în vârful puştii cu cremene.




Printre numeroasele muzee, castele şi colecţii private pariziene, unul dintre cele mai deosebite obiective culturale este Muzeul Vânătorii şi Naturii, aflat pe Rue des Archives la numărul 62, în clădirea unui hotel medieval. Muzeul este capodopera industriaşului francez Francois Sommer şi a soţiei sale Jacqueline. Fiind un om înstărit şi cu deosebite gusturi artistice, Francois a pornit de la colecţionarea tratatelor medievale de vânătoare, a armelor şi a picturilor de secol XVIII, și a ajuns la aspiraţia de a transmite un mesaj educativ posterităţii.

Beneficiind de consilierea unor specialişti în artă şi de ajutorul ministrului culturii de atunci, scriitorul Andre Malraux, familia Sommer a reuşit să facă din conceptul de "muzeu al vânătorii" o experienţă artistică în sine. Vizitatorul are aici revelaţia vânătorii: integrat cu subtilitate în atmosfera unor epoci fantastice, martor al unor partide de vânătoare monumentale, vizitatorul pătrunde plin de uimire în universul misterios al naturii.
Tablouri de Lucas Cranach, Peter Paul Rubens, Jan Brueghel, Francois Desportes, tapiţerii şi arme medievale, trofee europene şi exotice, artă modernă, cornuri de vânătoare şi miniatura unei cabane rustice de vânătoare sunt doar câteva din elementele acestui adevărat templu al vânătorii. 


Catedrala Sfântul Eustaţiu, aflată în zona Chatelet Les Halles, este un alt templu, de data aceasta catolic, al Parisului. Aici sunt găzduite în partea din stânga a naosului relicvele militarului roman şi martirului creştin Eustaţiu, cel despre care Ionel Pop şi Mihail Sadoveanu argumentau (în editorialul revistei Carpaţii din decembrie 1938) că ar trebui considerat patronul de drept al vânătorilor români. Aceste relicve au fost aduse în Paris în secolul XIII de la mânăstirea Saint Denis.


Printre colecţiile imensului Muzeu Militar din Paris (ce încadrează Domul Invalizilor în care este înmormântat Napoleon) există şi o superbă secţiune cu arme de vânătoare unde puteţi vedea unelte primitive din silex şi os, suliţe pentru vânarea mistreţilor, arbalete, arme de foc medievale şi câteva rare săbii de vânătoare.





În apropierea Parisului, la circa 50 de km, într-o zonă împădurită din regiunea Picardia, se află micul oraş Senlis - veche aşezare romană şi înfloritoare reşedinţă medievală din secolul XII. Aici, printre ruinele curţii vechilor regi franci, puteţi descoperi într-un corp de clădire, mica bijuterie numită Muzeul Vânătorii. Creat în 1935 din iniţiativa unui artist local, acest muzeu conţine minunate obiecte vestimentare, picturi ale echipajelor de vânătoare locale, trofee şi arme deosebite ce aduc în prezent atmosfera veacurilor trecute. Spre satisfacţia tuturor iubitorilor şi păstrătorilor de tradiţie, trebuie spus că în această regiune se mai practică, de două sau trei ori pe an, vânătoarea călare la cerb şi mistreţ.

Pentru a afla mai multe informaţii despre muzeele de vânătoare din Franţa, locaţii exacte, colecţii şi tarife de intrare, puteţi vizita următoarele pagini: Muzeul Vânătorii şi Naturii din Paris, Muzeul Militar din ParisMuzeele Senlis.

Pentru a vedea mai multe fotografii, vizitaţi şi galeria noastră foto de pe Facebook: Paris - Muzeul Vânătorii şi Naturii, Paris - Muzeul Militar, Paris - Catedrala Sfântul Eustaţiu, Senlis - Muzeul Vânătorii.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Alexandru Cercel