Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Arma lui Alexandru Ioan Cuza


În vasta colecţie de arme istorice a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" din Bucureşti, se găsesc superbe exemplare de arme de vânătoare - de la arbalete medievale, la puşti cu cremene, la moderne arme basculante. 

Una dintre cele mai frumoase arme expuse în secţiunea de Istorie Modernă, este chiar puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al statului naţional România. 
Aşezată sub un drapel de epocă, arma atrage imediat privirile prin delicateţea sa şi prin bogăţia decoraţiunilor.

Această armă este capodopera armurierului parizian Lepage Moutier şi a fost dăruită de împăratul Napoleon III domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1860. Este o armă cu cocoaşe exterioare şi sistem de aprindere "cu broşă". Patul, bascula şi antepatul sunt luxos ornamentate cu motive animaliere şi florale, şi poartă monograma aurită a domnitorului: "AIC". În cutia tapisată cu pluş bleumarin sunt aşezate două seturi de ţevi, unelte de întreţinere şi matriţe pentru plumbi. 

Sistemul numit "cu broşă" este o soluţie tehnică intermediară ce a făcut trecerea de la încărcarea armelor pe la gura ţevii, la încărcarea direct prin cameră cu un cartuş prefabricat. Acest sistem a fost patentat în 1836 de către armurierul francez Casimir Lefaucheux. El a inventat un tip de armă basculantă şi un cartuş de carton mult mai eficiente şi mai uşor de folosit pentru acele vremuri.

Cartuşele tip Lefaucheux conţineau: glonţul conic, pulberea, capsa detonantă aşezată pe peretele lateral, şi un cui percutor plasat perpendicular pe capsă. 

Armele "cu broşă" sunt uşor de recunoscut prin observarea unei scobituri în camera cartuşului. La introducerea cartuşului în ţeavă, cuiul percutor ieşea prin scobitură şi putea fi lovit direct de către cocoşul exterior al armei. Bineînţeles că acest sistem nu a prezentat prea multă siguranţă la descărcarea accidentală, şi s-a bucurat doar temporar de popularitate la jumătatea secolului XIX.

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook dedicat Armei Domnitorului.
Vizitaţi Muzeul Militar Naţional pentru a putea admira şi alte bijuterii ale armurierilor europeni.

Text şi foto: Alexandru Cercel