Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Cu cartea pe urme


"Animale şi urmele lor" publicată la editura M.A.S.T. în 2012, este cea mai nouă carte despre urmele animalelor sălbatice apărută pe piaţa românească. Este o ediţie foarte reuşită şi bogat ilustrată.

O nouă carte despre urme? Dar care a fost ultima? Hm, dacă stăm un pic să ne gândim... cea a generalului şi eruditului vânător Constantin Rosetti-Bălănescu, intitulată "Urmele animalelor sălbatice", apărută la editura Ştiinţifică tocmai în 1961.

Spre deosebire de cartea românească, în care este valorificată o experienţă proprie, autohtonă, "Animale şi urmele lor" este o ediţie tradusă în limba română a lucrării zoologului danez Lars-Henrik Olsen. Acesta şi-a dobândit experienţa ştiinţifică citind cu pasiune semnele lăsate de animalele Europei, lucrând pentru Muzeul Zoologic din Copenhaga şi cunoscutul ONG internaţional WWF. Olsen ne prezintă în lucrarea sa, pe lângă principalele mamifere din fauna României, şi animale ca: iepurele polar, lemingul, glutonul, elanul etc. De asemenea ia în considerare și speciile introduse pe continentul european precum: castorul canadian şi nurca americană, cervidele alogene sika, muntiacul şi cerbul cu coada albă.

Cartea poate fi împărţită în două secţiuni principale: Tipuri de urme şi Mamifere. Prima secţiune debutează cu planşe ce prezintă tipare de urme ale mamiferelor şi păsărilor, apoi continuă cu prezentarea grupată a semnelor lăsate de animale: ingluvii, excremente, resturi de hrană, zgârieturi, rosături, urme de coarne, vizuini, scorburi etc. În cadrul acestei secţiuni sunt tratate şi păsările, în principal pe familii, exemplificându-se dimensiunile urmelor şi tipurile de semne lăsate de acestea. Constituie un minus faptul că nu se menţionează şi denumirea latinească a păsărilor prezentate.

În partea a doua sunt descrise peste 80 de specii de mamifere de pe continentul european, de la şoarecele de tundră la ursul brun, de la râsul iberic la pârşul de stejar. Includerea animalelor domestice - cal, vacă, oaie, capră - reprezintă un adaos binevenit pentru o carte despre urme. Prezentările speciilor cuprind: descrierea fizică, dimensiunea urmelor, observaţii comportamentale, dar şi denumirea latinească.

Recomandăm cu încredere "Animale şi urmelele lor", o carte bine documentată şi superb ilustrată cu desene şi fotografii "de la faţa locului". Se poate cumpăra de pe site-ul editurii M.A.S.T., sau din majoritatea librăriilor la preţul de 38 lei.

Încheiem prin a cita din introducerea făcută de marele nostru scriitor cinegetic Constantin Rosetti-Bălănescu, în cartea sa "Urmele animalelor sălbatice":

"Urmele şi semnele lăsate de sălbăticiuni prin singurătăţi sînt un fel de limbă scrisă cu slove ciudate, fără înţeles pentru cel care trece nepăsător pe lîngă ele, dar pline de semnificaţie pentru cine e deprins să le tălmăcească.[...]
Pentru a ajunge la stăpînirea deplină a cunoştinţelor despre urme şi semne, cît şi a corectei lor interpretări, este necesar să ne înarmăm cu multă răbdare, într-o îndelungată practică de teren, deoarece citirea şi interpretarea urmelor este o artă, care nu se învaţă numai din carte. Dar, ca orice artă sau meşteşug şi aceasta cuprinde o parte tehnică, pe care şi-o poate însuşi oricine prin învăţătură."


Text: Alexandru Cercel