110 de la apariţia primei reviste de vânătoare româneşti:
Diana, Revista Vânătorilor, Bucureşti 1903.
Revista Diana a apărut la începutul secolului XX, perioadă în care România era un stat independent cu o situaţie politică şi economică stabilă. Societatea românească se afla în plin proces de occidentalizare și avea acces la diverse publicaţii românești și străine, în special franțuzești.
Iancu Sagasta-Bălănescu, pasionat vânător și spirit întreprinzător, a observat lipsa unei reviste românești de specialitate vânătorească şi, după ce a pus bazele Societăţii Vânătorilor "Diana" din Bucureşti în februarie 1903, a creat cu eforturi financiare personale, prima publicaţie de propagandă şi cultură vânătorească din România.
Sezonul de vânătoare din 1903 |
Diana avea formatul unui ziar cu opt pagini,
cuprindea editoriale serioase, povestiri hazlii
și articole instructive despre arme şi câini.
Pe lângă povestirile sale despre "brânzoi", scrise într-un stil comic inconfundabil şi într-o limbă românească neaoșă, Sagasta-Bălănescu a abordat în revista sa probleme de actualitate şi a îndemnat vânătorii să slujească binele comun. Editorialele sale, deseori critice, îndemnau cititorii la respectarea legii şi a eticii vânătoreşti.
Revista Diana a fost prima publicaţie ce a contribuit la educarea vânătorilor din Regatul României şi la formarea unei culturi cinegetice locale. Poate că acesta este cel mai mare merit al fondatorului său.
Se cuvine nu numai să ne amintim de munca de pionierat a lui Iancu Sagasta-Bălănescu, ci să încercăm să ducem mai departe inițiativele sale. Deşi o revistă de vânătoare tipărită este acum un mijloc desuet de transmitere a informaţiilor, există alte mass-media precum: revistele online, forumurile, blogurile, televiziunea prin internet sau rețelele de socializare, ce pot populariza idei valoroase şi pot contribui la consolidarea unei comunităţi şi a unei culturi vânătoreşti naţionale.În final merită să-i salutăm pe acei idealişti care au crezut în puterea educativă a cuvântului scris, şi au reuşit cu sacrificii personale să transmită mai departe pasiunea pentru vânătoare prin intermediul revistelor lor:
Diana, Vânătorul, Vânătoarea în România, Revista Vânătorilor, Carpaţii, Basarabia Vânătorească, Vânătorul, Vânătorul şi Pescarul Sportiv, Vânătorul şi Pescarul Român, Carpaţii post-decembristă, Diana post-decembristă, Revista Vânătorilor şi Hubertus. Waidmannsheil!
Puteți viziona pe pagina noastră de Facebook câteva albume cu fotografii din colecţia revistei Diana, aflată în patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti:
Coperta Dianei
Frumoase doamne vânătorițe
Vânători colective
Personalități la vânătoare
Chestiuni vânătorești
Reclame pentru vânători
Sezonul de la început de secol
Text şi foto: Alexandru Cercel