Ciorbă de fazan cu zeamă de varză
Pentru cei care au pus varza dar au puşcat şi fazanul toamna aceasta, iată o reţetă originală şi foarte gustoasă de ciorbă de fazan cu zeamă de varză, gătită de Silvia.
De fapt nu e nimic complicat, dacă ştiţi să faceţi supă de găină, ciorbă de borş sau de potroace, nimic nu e mai simplu (şi mai bun în zilele astea friguroase) decât ciorba de fazan.
După ce se "găseşte" fazanul în mărăciniş, se jumuleşte şi se pârleşte. La tranşare se opresc pentru ciorbă gâtul, aripile, inima şi pipota, tăiată potrivit. Acestea se fierb separat cu: o ceapă întreagă, un morcov, un păstârnac şi o ţelină mică. Se ia apoi o oală de 2 litri, se pun 2-3 linguri de ulei, se toacă o ceapă, un ardei gras, un morcov mic şi se pun pe foc la călit. Mai punem un pahar cu apă, ca să nu se ardă prea tare legumele, şi le fierbem 5 minute. Adaugăm în oală carnea fiartă şi zeama ei strecurată (1,5 litri), un cartof tăiat şi continuăm fierberea. Opţional se pot pune 2 linguri de suc de roşii.
Din butoiul cu varză luăm o cană de saramură (1 litru), o dăm în clocot şi o adăugăm la ciorbă. După ce am dat ciorba din nou în fiert stingem focul şi punem capacul să stea caldă. Înainte de servire presărăm pătrunjel tocat şi leuştean sau mărar.
Servim cu pâine de casă şi-un ardei iute alături. Ei, de-am avea şi o ulcea cu vin de ţară...
Reţetă: Silvia