Iepuricid?
Iată că a venit şi mult aşteptata "Deschidere la Iepure" de anul acesta, aducând însă cu sine rezultate neaşteptat de proaste. Cu armele frânte stăm nedumeriţi în marginea câmpului, scărpinându-ne sub pălărie pentru a stimula o explicaţie... Pe cine să dăm vina anul acesta? Suntem faţă în faţă cu o situaţie clară: nu mai sunt iepuri! Este un dezastru care nu mai poate fi ignorat...
Prima sâmbătă a lunii noiembrie, aşteptată de simplii vânători mai ceva ca anul nou, e ziua în care se întâlnesc vechii camarazi de hoinăreală, se scot puştile din dulap, se ia un pumn de cartuşe în buzunar, şi se porneşte pe câmp fără scop precis, dar cu încrederea că va sări măcar un iepure... Ei iată că a sosit şi acea zi în care iepurele, vânatul de bază al vânătorului cotizant, a devenit o raritate absolută. În urma unui declin domol din ultimii 2-3 ani, ce a determinat închiderea sezonului în prima săptămână din ianuarie, iată că anul acesta scăderea efectivului de iepuri s-a putut observa cu stupoare încă de la deschiderea sezonului.
Grupa a Doua de vânători a AVPS Vulturul Bucureşti a deschis sezonul la iepuri pe 2 noiembrie, pe fondul Ileana, în prezenţa a 28 de membri şi a celor doi paznici. După o goană seacă pe grâu în care nu numai că nu s-a tras niciun foc, dar nu a sărit nici măcar un iepure, s-a continuat în zona satului Florica - câmpul cu sonde, pe terenuri mixte cu: grâu, păiş, arătură proaspătă şi arătură veche. În următoarele cinci goane s-au recoltat 6 iepuri, alţi 3 - 4 scăpând din împresurare. După încă trei goane în zona bălţilor de peste şosea, s-a încheiat vânătoarea cu rezultatul de 9 iepuri, respectiv o medie de 1 iepure recoltat / goană ...probabil un minim pe 30 de ani!
În ciuda situaţiei dezamăgitoare, membrii Grupei a Doua şi-au păstrat o stare de spirit bună şi au încheiat ziua în mod tradiţional la localul din Brăneşti, poreclit "Cârnatul vesel".
Mai multe fotografii în albumul nostru de pe Facebook.
Deşi Ileana este poate cel mai bun fond al asociaţiei Vulturul, având terenuri propice vânatului şi un nivel foarte scăzut al braconajului, anul acesta nu a putut susţine populaţia de iepuri. Având în vedere că declinul este resimţit la nivel naţional, se cere imperios un studiu ştiinţific care să determine cauzele acestui dezastru.
Poate este timpul să lansăm şi ipoteza nocivităţii noii agriculturii intensive: pesticidele şi ierbicidele care se transmit prin hrană animalelor, distrugerea refugiilor dintre tarlale, extinderea monoculturilor, introducerea de noi plante modificate genetic, de noi substanţe de fertilizare a solului şi de grăbire a coacerii legumelor... şi aşa mai departe ipotetic. Dar când se va acţiona oare ştiinţific? Post-apocaliptic?
Text şi foto: Alexandru Cercel