Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Bodârlăul de iarnă


"Bodârlăul de iarnă" nu este altceva decât denumirea populară a raţei cu cap negru (Aythya marila), o raţă scufundătoare ce se poate vedea la noi în zona Deltei Dunării, şi mai ales pe apele Mării Negre. Termenul popular de „bodârlău” desemnează o pasăre de apă scufundătoare, iar atributul „de iarnă” confirmă observaţia că această raţă este oaspete de iarnă în România.

Raţa cu cap negru se poate vâna de la 15 august la 15 februarie, putând fi găsită în zona litoralului dobrogean. 
Ca şi structură a culorilor se aseamănă cu raţa cu cap castaniu (Aythya ferina) şi cu raţa moţată (Aythya fuligula). Toate aceste raţe au pieptul negru, lateralele albe şi spatele gri. În ciuda denumirii oficiale însă, bodârlăul de iarnă nu are capul negru ci de un verde metalic foarte închis. Raţa moţată este cea care are capul negru, dar în plus ea prezintă pe ceafă pene lungi ce o fac uşor de identificat.

Dintre speciile protejate, raţa cu cap negru se poate confunda cu raţa roşie (Aythya nyroca) şi raţa cu cap alb (Oxyura leucocephala). Pe lângă culoarea uniformă, raţa roşie se poate identifica cel mai bine în zbor, după dunga albă prezentă pe toată lungimea aripii. Raţa cu cap alb se recunoaşte în primul rând după coada ascuţită purtată în sus, dar confuzia poate apărea mai ales în cazul femelelor, de culoare generală maronie. Femela acestei specii periclitate are ca semn distinctiv o linie de culoare deschisă care traversează obrajii de la cioc spre ceafă.


Text: Alexandru Cercel
Foto: en.wikipedia.org
Surse: 
„Păsările din România şi Europa” – Hamlyn Guide ediţia în limba română, Octopus Publishing 1999
„Ghid de identificare a speciilor de păsări” – Marina Cazacu, Criprian Fântână, Lavinia Răducescu, SOR 2012
„Dicţionarul păsărilor” – Victor Ciochia, ed. Pelecanus, Braşov 2002