Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Vânătoarea fără plumb?



Iată o întrebare pe care şi-o vor pune şi vânătorii români într-un viitor nu prea îndepărtat. Subiectul toxicităţii muniţiei de plumb nu este nici nou nici necunoscut, ci doar ignorat deocamdată de autorităţile noastre. Probabil că atunci când vor fi obligate de forurile internaţionale să ia măsuri specifice, vor rezolva chestiunea printr-o ordonanţă, fără să asigure o perioadă de tranziţie pentru vânătorii români, care vor trebui să-şi schimbe sau să-şi adapteze armele la noile tipuri de muniţie.


Intoxicarea cu plumb afectează raţele de suprafaţă
Plumb vs. Raţe
Studii americane şi europene arată că din tonele de alice de plumb rămase în bălţi şi râuri, în urma partidelor de vânătoare, o parte sunt ingerate de către păsări de apă precum raţele, gâştele şi lebedele. Cele mai afectate dintre acestea par să fie raţele de suprafaţă. Efectele intoxicării nu sunt uşor de observat: în principal păsările afectate sunt letargice, nu zboară de loc sau doar pe distanţe scurte şi tind să se izoleze, fiind greu de găsit. Se mai pot observa pete verzi datorate secreţiei biliare în găinaţul păsărilor bolnave, dar nivelul efectiv de intoxicare se determină doar prin examinarea ficatului, rinichilor şi sângelui păsării respective.

Folosirea alicelor din plumb a fost interzisă la vânătoarea la baltă în Statele Unite în anii ’90, iar în Europa începând din anii ’2000: în Danemarca, Olanda, Germania, Spania şi Franţa. 

Oţel vs. Plumb
Prima alternativă găsită la alicele de plumb au fost cele din oţel, care au un cost mai mic de producţie, însă şi unele dezavantaje:
  • sunt mai dure, afectând şocurile armelor vechi şi necesitând ţevi speciale (marcate „Steel or Lead”) pentru cele noi
  • sunt cu o treime mai uşoare decât cele de plumb, necesitând o creştere a diametrului individual şi a numărului de alice dintr-un cartuş pentru a echivala distanţa şi eficacitatea alicelor de plumb (de aceea armele de calibru 10 au devenit foarte de populare în SUA la sfârşitul anilor ’90).
În ultimii zece ani s-au creat noi alternative la plumb, în principal din amestecuri de bismut, cositor, tungsten şi diverşi polimeri.

În 2013, statul California a interzis toate tipurile de muniţie pe bază de plumb şi a stabilit o perioadă de tranziţie tehnologică până în 2019. Decizia a fost bazată pe noi studii care susţin că păsările răpitoare mari precum vulturii - care se hrănesc cu hoituri - sunt intoxicate cu plumb rezultat din alice şi schije de gloanţe.

Vânătoare = eco?
În secolul XX s-au pus în balanţă proprietăţile utile ale plumbului cu efectele nocive asupra sănătăţii oamenilor şi, treptat, s-a renunţat la utilizarea acestui element în benzină, vopsele sau cutii de conserve. Poate că ipotetica interzicere a alicelor de plumb nu va veni curând în România... dar dacă va veni, va aduce oare şi legalizarea (măcar!, dacă nu încurajarea) unor metode de vânătoare „ecologice”, precum vânătoarea cu arcul sau falconeria?

Foto: Northern Diver, en.Wikipedia.org, GunDigest.com
Surse: National Wildlife Health Center, African-Eurasian Waterbird Agreement, en.Wikipedia.orgScience Daily, ShotshellDrundel.com
Text: Alexandru Cercel