Una dintre cele mai „moderne” metode de braconaj la raţe este plasarea de boabe de porumb otrăvite cu furadan, pe malurile bălţilor şi râurilor.
Pe lângă pagubele materiale produse administratorilor fondurilor de vânătoare, metoda „prinderii” vânatului prin otrăvire face victime colaterale printre speciile de păsări răpitoare, aflate în declin numeric la nivel global.
Cea mai recentă victimă a fost semnalată în martie anul acesta lângă Corabia, în judeţul Olt. Era vorba de o femelă de codalb (Haliaeetus albicilla), cea mai mare pasăre din fauna noastră, care s-a intoxicat după ce a vânat o raţă sălbatică ce mâncase porumb cu furadan. Din fericire acvila a fost salvată de ornitologii ONG-ului Milvus, prin administrarea de injecţii cu atropină. Folosirea boabelor toxice (uneori înlocuite cu boabe cu ace de pescuit) este o metodă specifică păturii sărace a populaţiei, din judeţele de la câmpie şi din lunca Dunării. Braconajul are însă forme diverse şi este răspândit pe scară largă în ţara noastră, iar pe viitor nu se poate întrevedea decât o intensificare a acestui fenomen, cu atât mai mult cu cât vânătoarea va deveni mai restrictivă şi mai puţin accesibilă maselor.
O altă sursă de mortalitate în rândul păsărilor protejate este combaterea dăunătorilor – vulpi, câini sălbăticiţi, ciori – de către unele asociaţii de vânătoare printr-o metodă foarte la modă ...în anii ’50: cu hoituri sau organe otrăvite.
Şi în aceste cazuri se pare că tot furadanul este cea mai accesibilă substanţă pentru paznicii de vânătoare.
Grupul Milvus a documentat în judeţul Bihor, pe o perioadă de 5 ani (2007-2013) otrăvirea a: 2 acvile de câmp (Aquila heliaca), 17 şorecari comuni (Buteo buteo), 13 ereţi de stuf (Circus aeruginosus), 1 erete vânăt (Circus cyaneus), 1 erete alb (Circus macrorus), 1 stârc cenuşiu (Ardea cinerea), 1 corb (Corvus corax).
Furadan este denumirea comercială a carbofuranului, un insecticid foarte toxic produs de corporaţia americană FMC şi folosit în culturi de cartofi, porumb, soia etc. Folosirea sa a fost interzisă în Uniunea Europeană, iar producerea în formă granulară oprită în 1991.
Totuşi se pare că, într-o formă sau alta, această substanţă toxică se mai poate achiziţiona încă de pe piaţă...
Surse: Grupul Milvus, en.Wikipedia.org
Foto: Grupul Milvus, LionGuradians, Afecor
Text: Alexandru Cercel