Din ce în ce mai multe reprezentante ale sexului frumos, nu slab, au intrat în ultimii ani în rândurile vânătorilor, se arată într-un studiu publicat de Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Vânătoare (FACE). Statisticile colectate de FACE la nivel european arată că doamnele vânătoriţe au crescut ca procent cu până la 50%, ajungând să reprezinte în unele ţări circa 10% din numărul total de vânători.
Motivele pentru care femeile se simt atrase de vânătoare sunt, conform unui sondaj german: plăcerea de a fi în natură, implicarea în conservarea naturii, plăcerea de a vâna şi plăcerea de a lucra cu un câine de vânătoare. În mod surprinzător, în cadrul aceluiaşi sondaj, bărbaţii nu au plasat lucrul cu câinele în primele patru elemente motivaţionale.
Cele mai multe vânătoriţe din Europa se găsesc se pare în Norvegia, unde numărul femeilor depăşeşte 12% din numărul vânătorilor înregistraţi. Pe podium se mai plasează Germania cu 10% şi Austria cu 7,5%. Ţările din Europa Centrală şi Nordică, precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Elveţia, prezintă o medie de peste 5%. Surprinzător în Franţa doar 2% din vânători sunt femei, iar în Italia şi ţările est-europene în jur de 1%. Excepţii în Europa de Est sunt Slovacia şi Polonia unde "colegele" de vânătoare au o pondere de 3 şi respectiv 2,3% în totalul membrilor breslei. Vecinii noştri, bulgarii şi ungurii, se mândresc cu ponderi de 1,3 şi 1,2%, dar despre conaţionalele noastre nu se cunoaşte încă nimic oficial. Totuşi se poate spune, fără a greşi prea mult, că din masa de vânători din România, estimată la 60-70.000 de persoane, sub 1% sunt femei.
Sursa: FACE, National Geographic
Foto: National Geographic, Dorota, Rachel Carrie by HollandCooper and FieldSports
Text: Alexandru Cercel