Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Pledoarie pentru Dunăre


O frumoasă gravură de secol XIX reprezentând Sulina și Gurile Dunării ne-a trezit această „pledoarie” pentru Dunăre, un fluviu al cărui nume este, credem noi, sinonim cu termenul de „comuniune”.

Gurile Dunării, Sulina
Realizată în oțel de Robert Wallis și William Henry Bartlett, și publicată la Londra în 1845, gravura face parte din colecția Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, și a fost prezentată în expoziția „Călătorie pe Dunăre” deschisă publicului în mai-iulie 2018.
Într-un cadru idilic autorii au pus la un loc un vânător de rațe, tăietori de stuf, bărci pescărești, corăbii și vapoare cu aburi, încărcate probabil cu mărfuri și pasageri, păsări migratoare pe cer, și păsări domestice plutind liniștite în spatele vânătorului. O expresie a abundenței de resurse și a intensității relațiilor economice de la Gurile Dunării.

Malul Dunării la Greaca, Călărași
Am descoperit cu surpriză această imagine a habitatului uman dunărean, căci pentru noi românii, Dunărea nu a mai însemnat de mult „comunicare, comerț, comuniune”.
După al Doilea Război Mondial, Dunărea a devenit un gard de sârmă ghimpată. Nimeni nu se mai putea apropia de ea, iar cine se apropia era considerat suspect. Aceeași atitudine a supraviețuit comunismului până în ziua de astăzi. Deși există terenuri de vânătoare care se întind până pe malul Dunării, nu se poate vâna acolo, pentru că e „fâșia de frontieră”. Deși suntem în Uniunea Europeană și noi și bulgarii, nu putem trece dincolo pur și simplu pentru că „trafic de persoane și contrabandă”. Oltenița, oraș aflat la doar 60 km de București nu are niciun fel de turism și nici măcar servicii portuare proprii. Turtucaia are un muzeu al tradițiilor pescuitului pe Dunăre, iar pe malul nostru nici nu știm dacă am practicat vreodată pescuitul...


Dunărea nu a fost însă tot timpul așa, doar de două generații este aici gardul de beton pe care nu avem voie să-l sărim. Dunărea a însemnat cale de comunicare, cale de transport, calea relațiilor interumane. Dunărea a însemnat comuniune, nu izolare. Dunărea a unit popoarele riverane de sute de ani. Ne-o spun vechile gravuri, deși istoria nu mai e un argument în ziua de azi.

Muzeul Hărților
Muzeul Șvabilor, Germania
Pe afișul expoziției „Călătorie pe Dunăre”, observăm o barcă de transport mărfuri cu fundul plat. Această barcă, reconstituită, este expusă la Muzeul Șvabilor Dunăreni din Ulm. Șvabii au făcut de sute de ani comerț pe Dunăre, aducând porci și alte animale domestice până la Belgrad și cumpărând cereale. De asemenea aceste bărci spațioase erau folosite și pentru transportul persoanelor.
Numeroasele etnii riverane Dunării au făcut comerț și au traversat Dunărea liber de pe un mal pe celălat în timpul celor mai violente epoci, și în vremurile celor mai agresive autorități, fie ele romane, austriece sau otomane. Acum, în epoca „drepturilor omului”, acest lucru nu mai este posibil.
Noi, românii, copiii Dunării, ar fi trebuit să beneficiem cel mai mult de faptul că Dunărea străbate pe cea mai mare lungime pământurile noastre și de faptul că se varsă în mare tot pe teritoriul nostru. Dar nu, noi am transformat drumul Dunării în zid și apoi l-am dat uitării. În conștiința noastră colectivă nici nu știm dacă Dunărea mai există.

Poate ar trebui să-i facem din nou loc...

Foto: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Alexandru Cercel
Text: Alexandru Cercel

„Bunicul meu, August von Spiess...”


August von Spiess în 1932
Director al vânătorilor regale
Cu ocazia lansării ediției în limba română a monografiei domeniului regal Gurghiu, scrisă de ilustrul vânător sibian August von Spiess (1864-1953), am avut privilegiul de a sta de vorbă cu nepoata autorului, doamna dr. Helga Stein, în încercarea de a schița portretul acestui mare iubitor al naturii și al pământurilor românești.

Doamna Helga Stein s-a născut în 1937 la Stettin, în Pomerania (astăzi Polonia), părinții săi fiind amândoi pasionați naturaliști și pionieri ai filmului documentar.
Războiul mondial a distrus însă viitorul părinților și, după ce tatăl a murit în timpul evacuării forțate a zonei, mama sa a hotărât să revină în România, la părinții săi, înfruntând cu mult curaj dificultățile de pe drumul de întoarcere.


Silvia Stein von Spiess (1901-1993), mama doamnei dr. Helga Stein, a fost cea mai mare dintre cele patru fiice ale lui August von Spiess. Fiind cea mai apropiată de tatăl ei a participat de mică la diverse acțiuni vânătorești, iar mai târziu la o serie de proiecte de cercetare a faunei, în Carpați, în zona Dunării inferioare, a Deltei și chiar în Insula Șerpilor din Marea Neagră. A devenit ornitolog și, ulterior, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în păsări răpitoare. A susținut prima sa conferință internațională în 1929, la Marele Congres al Ornitologilor de la Amsterdam, a colaborat cu stațiunile ornitologice de la Budapesta și Rositten (Prusia Orientală), iar după război a lucrat la Muzeul de Științe Naturale din Sibiu și a fost custode onorific în cadrul Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei R.P.R.


Doamnă dr. Helga Stein, spuneți-ne care sunt amintirile pe care le aveți despre bunicul August von Spiess?

Când eram mică părinții m-au adus aici în 1944, am stat un an, situația era foarte dificilă în Germania, apoi am venit în 1947, după ce doi ani de zile am trecut cu mama dintr-un lagăr în altul...
August von Spiess arătându-i nepoatei sale Helga
ceasul de buzunar cu scene de vânătoare, 1938
Pentru volumul „Din jurnalul unui vânător bătrân” editorul m-a rugat să scriu câteva amintiri despre bunicul meu dar, prea multe nu am putut să scriu, eram prea mică, un copil neastâmpărat, sălbăticit de război... 
Dacă bunicul era supărat, mă lua de ceafă, mă dădea afară cu pisica după mine și îmi spunea „când te potolești să vii în casă iară”. Era sever, dar îți explica de ce trebuie să faci într-un fel sau altul, era un foarte bun pedagog. După masă bunicii dormeau, ca să nu fac gălăgie bunicul mi-a dat o mică sarcină: să culeg păpădiile, pentru că dacă înfloresc, fac semințe și se răspândesc în gazon. Îmi explica și eu făceam liniștită...

A încercat să mă învețe și cum să umblu cu armele, cum să țintesc, dar pe urmă i-au luat armele și nu am mai învățat mult. Dar primul lucru, și cel mai important, m-a învățat să nu îndrept niciodată arma în direcția unui om. Când văd astăzi unii vânători cum umblă cu armele mi se face rău.

Cu bunicul alături am crescut doar în Sibiu, mergeam uneori la plimbare prin Parcul Sub Arini. 
La munte am fost mai târziu, cu mama în munții Cibinului la Păltiniș, cu prietenii în Făgăraș la Suru, și cu botaniștii din București prin munții Ciucaș, doar cu o felie de pâine și niște zahăr la noi...
Era greu atunci, chiar și banii de tramvai până la Rășinari erau o problemă.



Vă străduiți de mulți ani să publicați în limba română cărțile scrise de bunicul dumneavoastră. 

Ce credeți că ar fi de învățat din cărțile sale de vânătoare?

Sub vraja Carpaților, 1933
Din cărțile sale pot învăța atât vânătorii cât și publicul larg. Bunicul meu observa comportamentul animalelor și trăgea concluziile și învățămintele sale pe baza unei profunde înțelegeri a mediului - pornind de la geologie, floră, condiții meteo și condițiile locale ale terenului. 
A înțeles interdependența dintre viața omului, viața animalelor și mediu. A interzis împușcarea păsărilor răpitoare pe terenurile de vânătoare regale și a luptat împotriva folosirii stricninei, motivând în articole întregi de ce ar trebui interzisă sau cel puțin controlată această otravă.
De asemenea a avertizat cu privire la efectele negative ale defrișărilor și ale pășunatului intensiv asupra zonelor montane.


Următoarea sa carte pe care doresc să o traducem în limba română este „Im Zauber der Karpathen”(Sub vraja Carpaților), scrisă în 1933. Aceasta a fost desemnată Cartea Anului 2017, la secțiunea beletristică vânătorească, de către cititorii revistei Wild un Hund, cea mai veche revistă de vânătoare din Germania.


Cum au fost ultimii ani de viață ai lui August von Spiess?

La bătrânețe, când avea peste 80 ani, nu mai urca la munte, dar mai era invitat la vânătorile comunale de iepuri, fiind încă un foarte bun trăgător. Când era tânăr, în cazarmă, nimerea țigările ținute în mână de colegi. Tatăl său a fost foarte sever, când greșea îl pedepsea, și el atâta exersa până nu mai rata nicio țintă...
În perioada comunismului nu a făcut închisoare, i s-a luat pensia regală bineînțeles, dar a rămas cu pensia militară. El a fost foarte cinstit și respectat de oameni de toate categoriile.
Când a plecat Regele, a fost întrebat dacă vrea să plece și el, dar el a răspuns: „Nu, eu nu mă duc!”
Mormântul lui August von Spiess, Sibiu
În ultimii ani a fost foarte bolnav, avea un cancer la glanda parotidă. Era destul de retras, dar nu s-a văitat niciodată.
Venea corect îmbrăcat la masă, apoi pleca în camera lui, mai scria ceva, sau citea cât putea. A fost lucid până în ultimul moment.



De ce credeți că nu a plecat de aici după Primul Război Mondial și nici după Al Doilea?

Uitați-vă către Făgăraș, către munții Cibinului... 
Cum ar fi putut să se mai ducă altundeva?

Aproape fiecare articol al său se termina cu același gând 
„...m-am despărțit, cu inima plină de recunoștință, de înălțimile încununate de zăpadă și am coborât mulțumit din pădurile cu miros de rășină, spre vale, însuflețit de eterna speranță:
Să dea Domnul să ne revedem... ”




Text: Alexandru Cercel
Foto: Dna. Dr. Helga Stein

„Gurghiu”, o nouă carte August von Spiess


Săptămâna trecută a avut loc la Sibiu lansarea ediției în limba română a cărții „Görgény-Szent-Imre” scrisă de August von Spiess (1894-1953), vânător și scriitor german, a cărui locuință și colecție personală formează astăzi Muzeul de Vânătoare din Sibiu
Evenimentul a avut loc la sediul Forumului Democrat al Germanilor din România, în prezența nepoatei autorului, dna. dr. Helga Stein, a dl. Benjamin Josza, director executiv al FDGR, a domnilor Alexandru Bârsan, ing. Radu Mija și dr. Hans Klein, contributori și susținători ai acestei ediții, cât și a unui public numeros format din iubitori de carte și vânători.

Gurghiu - Domeniul regal de vânătoare în trecut și astăzi” a fost publicată pentru prima dată în 1928 în limba germană și reprezintă o monografie a zonei Gurghiului bazată pe cele mai vechi date istorice disponibile în acel moment și pe relatările autorului despre partidele de vânătoare și administrarea fondului cinegetic din timpul regelui Ferdinand.
Ediția în limba română apărută anul acesta a fost îmbogățită cu câteva anexe: articole scrise de August von Spiess despre acest subiect în revistele germane Wild un Hund și Deutsche Jaeger, aminitirile prințului moștenitor al Austriei, Rudolf, care a vânat urși pe acest domeniu, și o secțiune despre activitatea cinegetică din perioada 1938-1989, alcătuită de dl. ing. silvic Radu Mija.


„Cartea a fost scrisă în amintirea și sub impresia morții regelui Ferdinand, de care bunicul era foarte apropiat pe linie de vânătoare și ecologie, moartea regelui fiind pentru el o lovitura foarte grea” a declarat dna. dr. Helga Stein.
O altă veste îmbucurătoare, transmisă de dna. Stein în cadrul conferinței, este aceea că celebra carte a lui August von Spiess „Im Zauber der Karpathen” (Sub vraja Carpaților) a fost aleasă Cartea Anului 2017 de către cititorii revistei Wild und Hund din Germania. Acesta va fi următoarea carte tradusă și publicată în România.


August von Spiess a scris în total trei monografii despre fondurile de vânătoare regale: prima despre Gurghiu, a doua despre Retezat, cu titlul „Caprele negre din Munții Retezat”, publicată inițial în 1933 și ulterior la editura Hora în 2005, iar a treia despre Mânăstirea, intitulată „Patru anotimpuri la Mânăstirea”, apărută în revista Waidmansheil în 1929, nepublicată până în prezent în limba română.

„Gurghiu - Domeniul regal de vânătoare în trecut și astăzi”
poate fi achiziționată de la librăria Erasmus din Sibiu.

Text și foto: Alexandru Cercel

Fauna din Islay

Scoicari lângă Port Ellen
Islay face parte din arhipeleagul Hebridelor Interioare și este parte a teritoriului Scoției. 
Având o suprafață de 619kmp și o populație de cca. 3.000 locuitori, insula este cunoscută în special pentru cele opt distilerii  ale sale,
ce produc un whisky cu note specifice de fum de turbă.


Geografia Islay prezintă întinse turbării, golfuri, dune de nisip, mlaștini cu apă sărată, lacuri cu apă dulce, păduri de conifere și dealuri de până la 500m alt. Acest habitat variat, întins pe 62.000ha, susține o mare diversitate de mamifere și păsări (peste 250 de specii). Într-o plimbare de o zi se pot observa: cerbi comuni (Cervus elaphus), becaține comune (Gallinago gallinago), acvile de munte (Aquila chrysaetos), grupuri de scoicari (Haematopus ostralegus), cârduri de gâște călugărițe (Branta leucopsis) și codalbi (Haliaeetus albicilla) deasupra mării.

Gâște călugărițe la Bridgend
Alte specii prezente pe insulă sunt: foca, vidra, căpriorul, capra sălbăticită, iepurele, ierunca scoțiană, cocoșul de mesteacăn, rața mică, ploierul auriu, cristelul de câmp, stăncuța alpină, striga, gâsca neagră, gâsca canadiană și o subspecie rară - gârlița mare de Groenlanda (Anser fabalis flavirostris).

Țărmul Islay aproape de capul McArthur
Islay a fost locuită încă din Mezolitic, iar primii care au ajuns aici au fost vânătorii-culegători ce călătoreau, într-o perioadă de încălzire a climei, spre Nord, de-a lungul coastelor Europei.
Aceștia au fost și printre primii locuitori ai Scoției, deoarece avansarea prin vastele teritorii împădurite era mai dificilă decât navigația pe mare. Vânătorii au început mai întâi prin a pescui cu ostia și a căuta scoici pe țărmuri, activități ce s-a păstrat până astăzi, peștele și fructele de mare numărându-se printre produsele importante ale insulei, pe lângă turbă, orz și whisky. Pe insulă se poate pescui în lacuri cu apă dulce, în râuri și în mare, o recoltă bună putând fi alcătuită din: păstrăvi, somoni, scoici, midii, crabi și homari.


Cerbi pe Glen Logan
Deși distileriile sunt principala atracție turistică, începând din iulie și până în ianuarie se pot organiza vânători frumoase la cerb, sitari, becaține, fazani și gâște sălbatice. Cele mai căutate partide sunt pânda la cerb și vânătoarea cu pointerii la sitari și becaține.

Slàinte mhath!
Să bem pentru sănătate!


Text și foto: Alexandru Cercel
Surse:
„Islay, Biography of an Island” - Margaret Storrie, The OA Press 2011, 
„Ghid pentru identificarea păsărilor” - Lars Svensson, SOR 2017,
Islay Info, Islay Outdoorsen.Wikipedia.