Sezonul de căprior a început de două săptămâni iar unii vânători cercetează acum lanurile de grâu şi marginile pădurilor cu binoclul. În vederea apariţiei unui minunat căprior, am adunat de la taxidermistul Milo Halasi câteva sfaturi despre cum trebuie pregătit un trofeu de căprior pentru naturalizare.
Milo Halasi, bănăţean cu vechi rădăcini slovace, este unul dintre cei mai buni taxidermişti din România, primind anul acesta două menţiuni la Campionatul European de Taxidermie din Italia. Busturile de căprior realizate de el sunt de o calitate excepţională, unele asemănându-se chiar cu celebrul trofeu de la Muzeul Vânătorii din Sibiu, recoltat de August von Spiess în 1913.
Aşadar, cum poate contribui vânătorul la calitatea unui trofeu naturalizat? „Totul începe în teren” spune Milo, „atunci când dorim un bust de căprior, trebuie evitată plasarea focului la gât sau cap, şi trebuie folosit un calibru şi un proiectil cât mai adecvate”.
După focul de armă urmează jupuirea. Dar câtă piele este necesară pentru realizarea unui bust? „Foarte multă lume face greşeala de a tăia pielea 10-15 cm mai jos de ceafă” remarcă Milo, dar „în taxidermia modernă se folosesc mulaje de poliuretan care includ toată lungimea gâtului şi o parte din zona pieptului şi umerilor, aşadar e nevoie de o suprafaţă de piele corespunzătoare. Jupuirea corectă se face pe după membrele anterioare: o taietură în jurul cutiei toracice, plus câte o tăietură circulară în jurul încheieturilor superioare ale picioarelor din faţă. Apoi se rulează pielea burduf până la baza craniului şi se retează împreună cu ultima vertebră.” După ce pielea este jupuită şi capul detaşat, se sărează şi se pune la loc răcoros.
Dacă de la locul vânării şi până acasă este distanţă de câteva ore, se recomandă jupuirea cât mai rapidă şi aplicarea de sare din abundenţă. „Feriţi pielea de saci închişi sau containere ermetice, lăsaţi-o să respire, să se răcească natural, iar sângele şi restul lichidelor să se scurgă liber” deoarece, explică Milo, „pe timp de vară, chiar şi la temperaturi moderate, corpul lucrează, grăsimile se descompun iar bacteriile sunt foarte active şi poate rezulta o exfoliere rapidă şi iremediabilă”.
Ca ultim avertisment: „Evitaţi păstrarea oricărui specimen destinat naturalizării în frigider”. Odată ajunşi acasă, se recomandă congelarea! Mai târziu, când timpul vă va permite, veţi preda trofeul congelat taxidermistului dumneavoastră, iar acesta va avea grijă să îl transforme într-o operă de artă.