Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Guguştiuc sau Turturică?

Deşi mai există persoane care o confundă cu guguştiucul, pasărea din imagine este o turturică.
Turturica este specia autohtonă, oaspete de vară la noi în ţară, pe când guguştiucul 
este o specie invazivă, originară din Orientul apropiat. Amândouă speciile se pot vâna începând de la jumătatea lunii august.


În doar câteva decenii, începând din a doua jumătate a secolului XX, guguştiucul (Streptopelia decaoctoşi-a extins atât de mult arealul încât devenit o specie sedentară, prezentă în aproape toate satele şi oraşele Europei. Secretul succesului său constă în înmulţirea rapidă (depune mai multe ponte pe an) şi stabilirea în apropierea localităţilor, ferit de prădători. 
Guguştiucul este mai mare decât turturica şi are o culoare uniformă, gri-cafenie, cu excepţia gulerului negru de pe ceafă. Se poate vâna la pasajul de seară în apropierea satelor, deşi nu este cel mai corect mod, sau dimineaţa, la locurile de hrănire, în lanul de floarea soarelui. În restul anului poate fi vânat prin imitarea cântecului său „gu-guu-ştuc” (chemând cu palmele ţinute căuş şi suflând între degetele mari) deoarece se împerechează des şi caută apropierea partenerului de viaţă sau a rivalului.


Turturica (Streptopelia turtur) este o pasăre mai mică şi mai închisă la culoare decât guguştiucul. În ultimii ani a devenit o prezenţă din ce în ce mai rară la noi în ţară, dar mai poate fi găsită în zone de stepă (în Dobrogea de exemplu) şi în terenuri agricole cu tufişuri şi pâlcuri de pădure. Spre deosebire de modesta haină a guguştiucului, turturica este magnific colorată: cenuşiu cu aripi brune, pătate cu auriu, reflexe de culoare roz pe piept şi guler elegant cu mai multe linii albe şi negre. Coada sa este neagră şi mai scurtă decât a guguştiucului. Cântecul său caracteristic este uşor de recunoscut: „tuurrrr-turrr”.
Ambele păsări au fost botezate după cântecul lor iar acest lucru ne poate ajuta să le deosebim chiar înainte de a le observa.

Foto: Tarkus.org, en.Wikipedia, ro.Wikipedia
Surse:

"Păsările din România şi Europa" autori Hamlyn / SOR - Octopus Publishing 1999
"Enciclopedie practică de vânătoare" Pascal Durantel - Aquila'93 Oradea
Text: Alexandru Cercel