Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Prea multe prepeliţe...



"Vânatoarea cea mai placută, precât este permis a emite o opinie, este fără îndoială cea cu câinele care se cheamă prepelicar", îşi începe C.C. Cornescu pledoaria în favoarea vânătorii sportive şi a căutării active a vânatului de către vânător, în opera sa "Manualul Venatorului" din 1874.



Adevărul este că prea multe prepeliţe nu puteau să vină dintr-o dată în această vară (această specie migratoare aflându-se în declin încă din secolul XIX), ci mai degrabă că prea multe prepeliţe se vânează cu chemători electronice.
Până anul trecut la o partidă de vânătoare cu invitaţi se împuşcau peste 300 de exemplare. Sezonul acesta ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a propus reducerea cotelor de recoltă astfel: "fiecare vânător înscris în autorizaţia de vânătoare poate recolta într-o zi un număr maxim de 100 exemplare din specia ciocârlie (Alauda arvensis) şi un număr maxim de 50 exemplare din specia prepeliţă (Coturnix coturnix)". Noul ordin este binevenit, însă în privinţa chemătorilor electornice, vândute şi folosite în văzul tuturor, nu s-a propus nimic nou.

"Chemătorile electronice şi oglinzile apelante sunt interzise prin lege, vânătorilor români şi străini, nu doar în România, ci pe tot teritoriul UE, prevederile celor două directive europene – Păsări şi Habitate, precum şi ale Legii 407/2006 fiind foarte clare din acest punct de vedere" relatează pagina oficială a AGVPS, admiţând în acelaşi timp că "legea nu se respectă întocmai în România" şi că există "o complicitate tacită în acest sens".

Deşi clubul vânătorilor români creşte de la an la an, cel al vânătorilor sportivi rămâne cu un număr destul de restrâns de membri. Vânătoarea este o activitate costisitoare nu numai din punct de vedere financiar, ea cere şi foarte mult timp: pentru a cunoaşte terenul, a căuta vânatul, pentru a creşte şi educa un câine de vânătoare. Cum "unii practicanţi" ai sportului nu au acest timp, "unele asociaţii" de vânătoare (înţelegătoare) le oferă acestora (contra cost) posibilitatea de a vâna păsări cu chemători electronice.

Cu cote individuale de recoltă atât de mari şi cu mijloace de atragere a vânatului lipsite de etică, nu se poate tinde spre o folosire raţională a resurselor naturale, ci mai degrabă spre o risipă fără sens a acestora...

Foto: ro.Wikipedia, en.Wikipedia
Text: Alexandru Cercel