Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Atenţie la febră!

Agricultura intesivă dezvoltată în ultimii ani, cu preţul exterminării vânatului mic - iepure, potârniche - a fost se pare benefică mistreţului, care a reuşit să se adapteze şi să se înmulţească destul de mult. În ciuda acestei abundenţe, inocentele reguli sanitare, precum interzicerea părăsirii judeţului şi închirierea unei camere frigorifice până la finalizarea analizelor, sunt încă o bătaie de cap... 

În 2014 Consiliul Internaţional de Vânătoare avertiza cu privire la extinderea febrei porcine africane. Aceasta a fost eradicată la începutul anilor ’90 din Spania şi Portugalia, dar a reapărut în Georgia (2007), iar de acolo s-a extins în Rusia, în Polonia şi Lituania (2014), acum fiind prezentă în Ucraina. 

Febra porcină africană este o boală specifică faunei sălbatice subsahariene, ce cauzează hemoragii severe mistreţilor şi porcilor domestici. La animalele infectate moartea survine în 2 până 10 zile, într-un procent de 100%. Prezenţa virusului se poate confirma post-mortem prin observarea de anomalii la organele interne şi prin analize de laborator. Simptomele externe sunt mai greu de confirmat la animalele vii: creşterea temperaturii corpului, înroşirea urechilor şi membrelor, hemoragii nazale sau rectale.

Text şi foto: Alexandru Cercel