Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Cea mai nouă monografie despre castorii din România

"Castorul în România. Monografie" este cea mai valoroasă lucrare prezentată la standul Editurii Silvice, din cadrul târgului de carte Gaudeamus, desfăşurat în perioada 23 - 27 noiembrie la Romexpo. Editura Silvică a Institutului de Cercetări Agricole şi Silvice (ICAS), a fost principalul reprezentant al nişei cinegetice la târgul de carte din 2011.

"Castorul în România" este o carte excelent documentată, cuprinzând preţioase date istorice şi concluzii rezultate din practica reintroducerii acestei specii în habitatele din ţara noastră, fiind ilustrată cu numeroase fotografii şi hărţi color. Lucrarea este structurată în trei părţi: prezentarea speciei Castor fiber, reintroducerea speciei şi monitorizarea ei în România. Realizată de o echipă de nouă autori, în frunte cu Georgeta Ionescu, coordonatorul proiectului de reintroducere a castorului în fauna României, această lucrare vine să completeze seria rarelor monografii cinegetice româneşti, despre: iepure, căprior (Horia Almăşan), cocoş de mesteacăn (Alexandru Filipaşcu), urs brun (Ion Micu), mistreţ (Neculai Şelaru), şacal auriu (Aurelian Angelescu).

Numele românesc al castorului este breb şi, după cum demonstra Ion Nania în lucrarea sa de amplă documentare "Vânatul pe teritoriul României", acesta este foarte răspândit la noi prin nume proprii, toponime şi nume de plante.

Dovezile paleontologice atestă răspândirea castorului pe teritoriul României din cele mai vechi timpuri. De asemenea răspândirea toponimelor "breb", "hod" şi "bieber" (etimologie română<slavonă>, maghiară şi respectiv germană) arată prezenţa animalului în conştiinţa populară. Legendarul leac "castoreum" şi blana au fost motivele vânării până la exterminare, specia dispărând din fauna noastră în secolul XIX.

Castorul a fost reintrodus în România în anul 1998 când, prin proiectul iniţiat de ICAS Braşov, au fost aduşi primii indivizi din Bavaria. (*Scriitorul Gheorghe Colţ afirma, în cartea sa "Vânătoare sub zodia zimbrului", că tot în anii '90 ar fi existat şi o iniţiativă a AGVPS de a aduce castori din Belarus.)

În prezent castorii naturalizaţi la noi ocupă habitate pe cursul superior şi mijlociu al Oltului, pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Ialomiţei. În 2010 efectivul de castori la nivel naţional era evaluat la peste 1.500 de indivizi. Castorul este considerat specie protejată de interes cinegetic. Amenda prevăzută de Legea Vânătorii şi Protecţiei Fondului Cinegetic 407/2006 pentru fapte ilicite legate de această specie (capturare, ucidere) se ridică la 6.000 EUR
Fotografii şi informaţii suplimentare despre lucrările ICAS Braşov de monitorizare a populaţiei de castori din România sunt disponibile pe pagina de internet Proiectul BEAVER.


Puteţi achiziţiona cartea "Castorul în România" la preţul de 30RON direct de la sediul ICAS din Voluntari (şoseaua Ştefăneşti nr. 128, judeţ Ilfov), sau o puteţi comanda folosind datele de contact de pe pagina de internet a Editurii Silvice.
Catalogul 2011 al Editurii Silvice conţine şi alte lucrări interesante precum: "Fundamente Silviculturale pentru Gestionarea Arboretelor de Molid Vătămate de Cervide", "Managementul Fondurilor Piscicole din Apele de Munte", "Institutul de Silvicultură Câmpulung Moldovenesc - Studiu Istoric", "Arboretul Simeria - Monografie", "Catalog 2011 de Arbori şi Arbuşti Ornamentali din Pepinierele ICAS".

Text: Alexandru Cercel
Foto: ICAS Braşov Proiectul Beaver