Consiliul Internaţional de Vânătoare (CIC) se opune manipulării fondului genetic al speciilor de vânat şi respinge de la măsurătorile şi punctarea oficială orice trofeu obţinut prin astfel de metode, conform declaraţiei adoptate la întâlnirea de la Madrid, pe 8 noiembrie 2011.
CIC a remarcat aplicarea în cinegetică a unor metode de manipulare preluate din zootehnie, precum: împerecherea între subspecii sau eco-tipuri, aplicarea de tratamente hormonale, efectuarea de inseminări artificiale sau modificări genetice, în scopul de a obţine indivizi viguroşi (din punct de vedere al mărimii corpului, culorii blănii şi dimensiunilor trofeului), în beneficiul vânătorii comerciale. CIC condamnă practica deosebit de periculoasă a manipulării genetice a speciilor din fauna sălbatică şi recomandă guvernelor: să instituiască mecanisme de control ale acestor programe şi să ia măsuri pentru protejarea faunei. De asemenea CIC oferă asistenţă guvernelor pentru elaborarea politicilor de protecţie.
CIC se alătură misiunii Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) - "conservarea integrităţii şi diversităţii naturii, asigurarea utilizării resurselor naturale în mod echitabil şi durabil din punct de vedere ecologic".
CIC recomandă membrilor, asociaţiilor şi organizaţiilor de vânătoare să adopte poziţii similare şi să se împotrivească "vânătorii" animalelor rezultate din manipulări genetice! CIC susţine vânătoarea corectă ("Fair Chase") şi îndeamnă toţi vânătorii să se opună practicilor lipsite de etică.
România este membru fondator al CIC din 1930.
Puteţi citi în original, folosind programul Acrobat Reader, Declaraţia CIC de la Madrid - nov2011.
Sursa: CIC
Foto: CIC