Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Rolul vânătorilor în protejarea bălţilor


Cu ocazia Zilei Zonelor Umede, instituită de Convenţia Ramsar pe 2 februarie, Consiliul Internaţional de Vânătoare (CIC) a reamintit rolul important pe care îl au vânătorii în protejarea mlaştinilor, bălţilor şi în general a habitatelor păsărilor de apă.

Vânătorii sunt direct interesaţi şi implicaţi în protejarea ecosistemelor zonelor umede, contribuind la: controlul prădătorilor, finanţare, date statistice, reconstrucţia mlaştinilor şi zonelor inundabile.

Habitatele sălbatice sănătoase sunt cheia dezvoltării populaţiilor de păsări de apă. În Scandinavia, numită şi "fabrica de raţe a Europei", mii de zone umede au fost reconstruite ecologic în ultimele două decenii, cu participarea vânătorilor. Cel mai recent proiect din Finlanda, numit “Return of Rural Wetlands” (Întoarcerea Bălţilor la Ţară), va reface 36 de bălţi şi mlaştini cu participarea proprietarilor de pământuri şi a vânătorilor.

Controlul prădătorilor - care se hrănesc cu ouă, pui şi atacă păsările mature - este o altă contribuţie importantă a vânătorilor la dezvoltarea populaţiilor autohtone de păsări de apă. În prezent cele mai dăunătoare animale la nivel european sunt considerate speciile străine invazive precum câinele enot şi nurca americană.

Datele statistice oferite de vânători voluntari ce identifică, numără şi observă comportamentul speciilor de păsări protejate sau de interes vânătoresc, oferă o bază fundamentală pentru crearea politicilor de conservare la nivel internaţional. În România, Societatea Ornitologică Română a remarcat valoroasa contribuţie la statistica populaţiilor de păsări sălbatice adusă de vânători din Dobrogea. Prin programul de voluntariat, aceştia şi-au pus în valoare experienţa în identificare, oferind date precise în special despre gâşte şi raţe.

Zonele umede, deşi sunt foarte bogate în biodiversitate şi resurse naturale, sunt printre cele mai ameninţate tipuri de ecosisteme din lume. CIC aderă la misiunea Convenţiei Ramsar de a conserva şi utiliza raţional aceste zone prin acţiuni locale, naţionale şi prin cooperare internaţională. Ţinta este menţinerea caracterului sălbatic al zonelor umede prin măsuri de protecţie planificate pe termen lung. 
Creşterea turismulului şi a activităţilor recreative precum observarea păsărilor sunt direcţiile principale în care se doreşte a se acţiona pentru a aduce mai mult zonele umede în atenţia publicului. România, semnatară a Convenţiei Ramsar din 1991, va organiza anul acesta la Bucureşti A 11-a Conferinţă a Membrilor în perioada 6-13 iulie 2012.


Text: Alexandru Cercel
Sursa: CIC
Foto: Alexandru Cercel