Hemingway: Spicuiri vânătoreşti
În cărţile autorului american Ernest Hemingway (1899 - 1961) se regăsesc descrieri inedite legate de vânătoare şi pescuit. Deşi tema cinegetică este doar un pretext pentru contemplarea vieţii, totuşi literatura lui Hemingway - mare iubitor al ieşirilor în natură - nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui vânător.
Începând din 2007 Editura Polirom a publicat integrala Hemingway în 11 volume. Din această serie valoroasă putem alege cel puţin trei cărţi deosebite cu care ne putem delecta, undeva într-un loc liniştit, într-un moment de repaus: "Dealurile verzi ale Africii" (1935), "Bătrânul şi marea" (1952), "Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri" (1961).
"Dealurile verzi ale Africii" este scrisă ca urmare a safariului întreprins în Africa în 1933 împreună cu soţia Pauline şi un grup de prieteni europeni. Vânătorul Hemingway urmăreşte aici antilope Kudu, facoceri şi rinoceri, se luptă cu arşiţa savanei şi cu insectele, observă mlaştinile populate cu păsări şi hipopotami.
Prin felul în care descrie peisajele africane Hemingway reuşeşte să transmită şi astăzi autentice emoţii, transformând cititorul într-un partener de expediție.
Aceste ținuturi sălbatice sunt însă şi fundalul cugetărilor autorului asupra eşecurilor şi momentelor deosebite din viaţa sa de până atunci.
"Bătrânul şi marea", scrisă în 1951, este opera cea mai importantă şi mai cunoscută a lui Hemingway, aducându-i acestuia premiul Pullitzer şi Nobelul pentru literatură. Povestirea scrisă cu simplitate concentrează o meditaţie adâncă asupra vieţii. Încercarea eroului principal, pescarul Santiago, de a se afirma aducând acasă peştele cel mare este de fapt o alegorie pentru lupta epuizantă dusă de om pentru a atinge un ţel superior în viaţă.
"Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri" este o compilaţie de schiţe şi povestiri scurte apărută pentru prima dată în acest format în 1961. "Zăpezile de pe Kilimanjaro" crează într-un stil dramatic, impresionant, atmosfera ultimelor zile de viaţă ale unui scriitor american aflat în safari. Acesta, suferind din cauza unei răni infectate, halucinează, îşi rememorează viaţa, şi are în ultimele clipe viziunea zborului deasupra paradisiacului pământ al Africii.
O altă povestire din acest volum, "Scurta viaţă fericită a lui Francis Macomber", prezintă trezirea târzie la realitate a unui vânător bogat care, deşi îşi dovedeşte laşitatea în timpul vânătorii de lei şi este apoi înșelat de soţie, se maturizează brusc şi devine stăpân pe sine în timpul vânătorii de bivoli africani. Acesta este însă şi ultimul moment al vieţii sale, Macomber murind pe loc dintr-un accident de vânătoare.
"Râul mare cu două braţe" este o povestire în două părţi, lipsită de dialog, ce prezintă în mărunte şi savuroase detalii "aventurile" tânărului Nick: camparea în pădure şi pescuitul de păstrăvi. Hemingway reuşeşte să facă din acest subiect banal o extrem de liniştitoare povestire, un tablou tăcut care învăluie prin atmosfera sa privitorul-cititor şi îl trimite, visător, departe, în mijlocul naturii...
Pentru a afla mai multe despre colecţia de volume Ernest Hemingway, vizitaţi pagina editurii Polirom.
Text: Alexandru Cercel
Foto: Polirom, en.Wikipedia