În Statele Unite ale Americii administraţia internă recunoaşte schimbările climatice şi pregăteşte Strategia Naţională pentru Adaptarea Climatică a Peştilor, Animalelor şi Plantelor. Creşterea temperaturilor medii anuale cu câteva grade la nivel planetar şi creşterea volumului de dioxid de carbon în atmosferă sunt principalii factori care vor modifica habitatele pe glob şi vor afecta implicit evoluţia vieţii animale.
“Obiectivul nostru este de a crea o strategie la nivel naţional care să identifice metodele de a menţine în viaţă ecosistemele terestre, de apă dulce sau marine, pentru a susţine în continuare resursele de peşte, animale şi plante, în perspectiva accelerării schimbărilor climatice" susţine Comitetul Director însărcinat cu elaborarea strategiei.
În proiectul strategiei se menţionează următoarele observaţii privind evoluţia faunei în contextul schimbărilor climatice: anumite specii de gâşte americane şi-au mutat arealul spre nord, anumite specii de păstrăv dispar din apele de munte unde temperatura apei este în creştere, tot datorită încălzirii apei somonii din Alaska sunt mai vulnerabili la paraziţi, incendiile de pădure apar mai des iar anumite specii de paraziţi ai lemnului se dezvoltă foarte mult afectând chiar şi pădurile sălbatice.
Printre agenţiile americane care susţin acest proiect de strategie sunt Afacerile Interne, Serviciul American pentru Piscicultură şi Fauna Sălbatică, Departmentul de Comerţ al Administraţiei Oceanice şi Atmosferice, Departamentul pentru Protecţia Mediului al Statului New York, cât şi agenţii locale şi asociaţii tribale însărcinate cu administrarea resurselor naturale. În prezent proiectul este deschis dezbaterii publice.
Citiţi în original proiectul Strategiei Naţionale Americane pentru Adaptarea Climatică a Peştilor, Animalelor şi Plantelor .
Text: Alexandru Cercel
Sursa: NFWP Climate Adaptation Strategy, Wildlife Management Institute
Foto: NFWP Climate Adaptation Strategy