Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Goană de toamnă la Măgura


Una dintre cele mai aşteptate vânători la mistreţ a avut loc sâmbătă, 24 noiembrie în pădurea Măgura din lunca Dunării. Deşi organizarea a fost bună, rezultatele nu au fost la înălţimea aşteptărilor, la finalul zilei recoltându-se doi mistreţi şi un şacal.

Sarcina de a conduce pe cei aproape 60 de participanţi, grup care rar mai poate fi întâlnit la vânătorile colective din cadrul asociaţiei noastre, a revenit şefului Grupei a Doua, dl. Doru Adăscăliţei. Pe lângă cei 44 de vânători ai AVPS Vulturul şi cei 12 invitaţi, am avut onoarea de a avea alături de noi echipa de filmare a PV TV, condusă de reporterul-vânător Florin Pîrvu.

Condiţiile locale au fost perfecte - o zi de toamnă fără noroi, fără desişuri înfrunzite şi mai ales fără frig pătrunzător. După un instructaj minuţios s-a plănuit efectuarea a trei goane, de aproximativ 1,5 km lungime fiecare, ce aveau să acopere toată pădurea, cu excepţia zonei din spatele cantonului silvic şi, desigur, a zonei parcului natural. Cu toate că speranţele au fost mari, după primele două goane nu s-a recoltat decât un şacal. Mistreţii au ales cu preponderenţă să traverseze drumul median al pădurii, făcând rocada între cele două jumătăţi, iar vânătorii neantrenaţi au contribuit la acest rezultat prin câteva ratări crase şi focuri trase la distanţă mare. Organizatorul a propus refacerea primei goane şi includerea zonei din spatele cantonului în planul de bătaie. După refacerea primei goane s-a obţinut în sfârşit un rezultat, recoltându-se o scroafă de dimensiuni medii şi reînnoindu-se astfel speranţele vânătorilor. Goana scurtă din spatele cantonului nu a dat însă alte rezultate decât punerea pe fugă a câtorva iepuri. Ultima bătaie, terminată la limita zonei parcului natural a fost fructoasă, doi membri ai Grupei a Doua, Tănăsescu şi Tapalan, recoltând împreună un vier.

Datorită unor neclarităţi privind plata vânatului dobândit, cca. o treime dintre participanţi au renunţat la împărţirea vânatului, fapt ce a creat un final neplăcut zilei de vânătoare. 
După ce culorile frumoasei zile de toamnă s-au estompat, iar întunericul s-a lăsat, 40 de porţii de carne de mistreţ au fost împărţite spre ai răsplăti pe cei prezenţi.

Pentru mai multe fotografii vizitaţi albumul nostru de pe Facebook.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Alexandru Cercel