Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Nordik: chemătoarea pentru prădători

Compania suedeză Nordik produce chemători pentru vânat mare precum căprior, mistreţ, elan dar şi urs. Produsul care a consacrat însă compania, deschizându-i porţile pieţei internaţionale, este Nordik Predator, una dintre cele mai populare chemători universale pentru animale de pradă, în special vulpe, folosită în prezent pe mai tot cuprinsul Europei.


Chemătoarea Nordik Predator se prezintă sub forma unui fluier din material plastic cu un muştiuc pentru suflat şi o gură relativ largă. Muştiucul are o lamelă vibratoare plasată peste un şenţuleţ ce canalizază curentul de aer spre gura fluierului, iar pe deasupra este cuprins de un inel puternic de gumă. Acesta poate fi mutat înspre vârf, pentru a obţine sunete scurte şi înalte, sau înspre baza muştiucului, pentru sunete mai lungi şi grave. Modelul de bază al chemătorii se numeşte Nordik Predator Pro, celelalte două - Mini şi Pretuned - fiind variaţii ale acestuia.

Prin mutarea inelului de gumă în diverse poziţii, şi prin exerciţii susţinute, cu Nordik Predator Pro se pot imita sunete de animale precum: chiţăit de şoarece, vaiet de iepure sau ţipete de ied de căprioară. Pentru sunetele subţiri de şoarece inelul de gumă se plasează spre vârf şi se suflă scurt de 2-3 ori, pentru sunetul de iepure se mută inelul spre centru şi se suflă lung de 3 ori, ca un vaiet, iar pentru ied se plasează inelul la baza muştiucului şi se suflă lung, chemând intens minunte întregi.


Nordik Predator Pretuned prezintă în plus patru şenţuleţe pe muştiuc care ajută la fixarea inelului de gumă şi crearea rapidă a tonalităţii dorite: la prima crestătură din vârf - sunet de şoarece, următoarele două - sunet de iepure şi sunet mai grav de iepure, iar la a patra crestătură, aflată la bază - sunet de ied aflat în pericol.


Nordik Mini Predator poate imita doar două sunete - cel de şoarece şi de iepure, având diametrul fluierului mai mic şi implicit o tonalitate mai puţin gravă şi un volum sonor mai mic.

În general, chemătoarea Nordik Predator are un volum destul de tare, producând sunete de peste 115 decibeli, ceea ce o recomandă mai ales pentru chemarea de la distanţă. Dan Morariu, directorul de vânzări al Armeriei Prasacu, importatorul Nordik pentru România, ne recomandă să nu o folosim în apropierea vizuinii sau în pădure deoarece putem speria vânatul prin tonalitatea înaltă, adăugând că trebuie să ţinem cont de direcţia vântului astfel încât vaietul de iepure să fie practic purtat de vânt către prădător. Pentru folosirea cu succes a chemătorii Nordik Predator alegeţi un loc de pândă în câmp, în apropierea pădurii sau într-o vale, de unde sunetele vor pleca estompat spre cărările vulpii.

Chemătorile Nordik sunt importate şi distribuite în România de Armeria Prasacu din Slatina. Pentru mai multe informaţii vizitaţi magazinul online al Armeriei. 
Pe pagina oficială a producătorului Nordik Predator puteţi vedea câteva fotografii cu vânat ademenit cu succes şi de asemenea viziona un scurt montaj dintr-un film despre vânătoarea cu chemători.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Nordik Predador, Alexandru Cercel