Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Porcul de Crăciun din Cetatea de Stuf



Mistreţ la stuf recoltat. Într-un loc neidentificat transportat. Dacă îl vedeţi daţi un semn neîntârziat. Oricum o vânătoare de Crăciun am savurat! 

Chiar înainte de Crăciun, sâmbătă 21 decembrie, grupele a doua şi a şasea din AVPS Vulturul au organizat vânătoare colectivă la mistreţ pe fondul Grădiştea. Printr-o îmbinare curioasă de abilităţi complementare (grupa a doua - organizare iar a şasea - recoltare), s-a reuşit şi de data aceasta vânarea unui mistreţ de circa 130 kg la Colceag.

Colceagul este numele cetăţii de stuf pe care o stăpânesc mistreţii de pe aceste meleaguri. La prima vedere vechiul canal de irigaţii lat de 50 m şi lung de vreo 2 km nu ar putea pune prea multe probleme strategice, dar odată început asaltul, palisadele de stuf, înalt de 3 m, şi pământul mlăştinos, ce trage piciorul până la genunchi în jos, storc la fiecare pas energia celui mai viguros gonaş. Cu toată reticenţa vânătorilor de a a intra în acele locuri rele, s-a reuşit totuşi luarea unui prizonier din Cetatea de Stuf. S-a hotărât apoi o retragere vicleană (cam cum au făcut tătarii cu occidentalii) pentru a lăsa mistreţii să creadă că au rămas în siguranţă.

Au urmat trei goane la pădurea Balamuceanca în care s-au văzut numeroase căprioare şi s-a recoltat o vulpe. Totul s-a petrecut într-un pesaj colorat ireal, în care copacii albi de chiciură, pădurea ca un castel din ace de gheaţă, contrastau strălucitor cu câmpul verde, încălzit de soarele de amiază. 

Ultima goană la Colceag, cu voluntari hotărâţi, nu reuşeşte mai mult decât o încleştare de scurtă durată, din care mistreţii ies învingători. Cetatea rămâne-n picioare! 
Ei, spun vânătorii extenuaţi, bun şi numai un porc, acuma de Crăciun... Dar "normele europene" aveau alte planuri. Mistreţul a fost confiscat de congelator, iar după "Lupta de la Stuf" vânătorii au rămas cu cizmele tăiate şi cu buzele umflate. Ei, spun vânătorii, a fost frumos, noi să fim sănătoşi, şi mai vedem la anu'! 

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Vulpi la ţintă


Frumoasă ar fi fost o recoltă de vulpi la ieşirea pentru combatere de weekendul acesta, dar până la urmă vulpile au sfârşit (goana) în pădure, iar gloanţele (unele) în ţinta de lemn improvizată.

Sâmbăta aceasta, pe 7 decembrie a.c., la vânătoarea de prădători programată pe fondul Ileana s-au prezentat un număr de 17 combatanţi. O parte importantă dintre aceştia au venit cu carabinele, în încercarea de a recolta "cu stil" câte o vulpe. Vulpile ieşite la goanele din Dumbravă şi pădurea Călăreţi, s-au dovedit însă mai inteligente decât se credea: câteva tupilări prin tufişuri, eschive în faţa gloanţelor şi luări prin surprindere au fost suficiente ca bine-înarmaţii vânători să plece cu tolbele goale.

La finalul goanelor, trăgătorii de timp ai Grupei a Doua au hotărât să mai lungească un pic vânătoarea, luând la ţintă "vulpea de lemn". Astfel, ziua de iarnă cu soare binevoitor şi vânt stăruitor, s-a încheiat cu un exerciţiu de refacere a încrederii în puţin aerisitele arme ghintuite... nu prea lung însă, din cauza preţului gloanţelor!

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Clar ca pe ceaţă


Din nou la iepuri... Din nou puţini spre deloc. Este foarte posibil din cauza agriculturii intensive şi a utilajelor uriaşe. Am mai spus asta? Oricum era clar...

Clar ca ceaţa de dimineaţă era că Grupa a Doua va recolta un iepure de vânător la a treia ieşire din sezon. Probabil de aceea numărul vânătorilor prezenţi a scăzut la doar 12 iubitori de ieşiri în natură. Cu toate că nu erau condiţii de făcut goane prea cuprinzătoare, paznicul fondului Sineşti a reuşit să recomande câteva zone bunicele cu ogoare vechi. Având în vedere sterilitatea întinselor culturi, vânătorii s-au ţinut în special de aceste arături, reuşind să distingă prin ceaţă vreo zece iepuri, şi să recolteze patru.

La a cincea goană ceaţa se ridicase iar efectivul de iepuri, şi el, se ...evaporase. Cu perseverenţă, se taie totuşi retragerea a trei iepuri care căutau umbra pădurii Biţina. După un prânz iute (din cauza ardeilor) se merge lângă uriaşul spărgător de gene (de plante) - sediul Monsanto de pe şoseaua Bucureşti - Urziceni. Nici pe terenurile de acolo nu erau iepuri. O coincidenţă probabil... Oricum, a fost pe-aproape: 8 iepuri la 12 vânători. Ultimul iepure a fost recoltat pe orz, într-un peisaj luminat de un apus orbitor, cum probabil numai pe veşnicele plaiuri se mai poate vedea...

Mai multe foto în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Noroc de mistreţi, păcat de băieţi


O vânătoare fructoasă dar o noapte furtunoasă! Deşi s-au bucurat de favorurile vremii şi chiar ale Dianei, recoltând doi mistreţi, vânătorii Vulturul au dat cu diferenţialul în gard sau, cum se spune, cu puşca-n baltă, certându-se ca ortodocşii la uşa bisericii, pe pachetele cu mistreţ sfinţite de DSV.

Vânătorii grupelor a doua, a şasea şi a patra au organizat sâmbătă 23 noiembrie 2013, vânătoare colectivă la mistreţ pe fondul Ileana din judeţul Călăraşi. Au pornit cu ceaţa în cap, şi cu scepticism, spre trupul de pădure Ileana pentru a aşeza prima goană. Aici, noroc porcesc! Doi mistreţi "uriaşi" şi doi mai mici şi-au făcut apariţia, declanşând salve de tun ca la Verdun. Barajul de artilerie şi înaintarea infanteriei nu i-au speriat însă pe porci, aceştia reuşind o retragere vicleană printre ţinere şi flancul drept. Veşti bune însă din flancul stâng: s-a reuşit un dubleu! Dintre cei doi mistreţi medii, la sosirea constatatorilor doar unul era prezent, dar la refacerea goanei s-a găsit şi răzleţul.

Pauză de masă şi încă două atacuri la pădurea Călăreţi. Căprioare şi un iepure indecis. La ultima bătaie se ia la baionetă o perie de salcâmi tineri. Un mistreţ mic o ia la fugă. Era singurul care nu fusese încă informat despre ce se întâmpla în zonă...
Încheiere fără nimic în plus, dar cu suficient dobândit. Soseşte reprezentantul Direcţiei Sanitar Veterinare de la Bucureşti şi întunericul odată cu el (sau din cauza lui). Trimiterea carcaselor la congelator până la sosirea rezultatelor, alergătură fără folos, tranşare fără beneficii?
Clemenţă din partea autorităţii dar, era prea târziu, în colectivitate se răspândise deja frustrare-loza: o serie de nemulţumiri culminează cu tragerea la sorţi a pachetelor de carne şi împrăştierea vânătorilor în noapte.

 ...Păcat, brânză bună în pălărie verde sau, cum se spune, avem o pădure frumoasă, păcat că-i populată!

Mai multe fotografii în albumul de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Deşertul verde


A doua vânătoare colectivă din acest sezon a prilejuit un nou meci la baraj dintre vânători (oaspeţi) şi iepuri (gazde). Având în vedere scorul final de 1 - 2, adică un iepure la doi vânători, oaspeţii au căutat explicaţii pentru noua înfrângere: se pare că gazonul a fost de vină...

Vânătorii Grupei a Doua din Asociaţia Vulturul au întreprins sâmbătă 16 noiembrie 2013 o nouă vânătoare la iepure, pe fondul Drăgoieşti din judeţul Ialomiţa. S-a pornit cu optimism în primele două goane, în ciuda eşecului de acum două săptămâni, încă proaspăt în memorie. La a treia goană s-a comis o greşală penibilă: goana nu s-a întâlnit cu ţinerea, venind prea mult spre flancul drept. Da, se ştie "la omul sărac nici boii nu trag", dar totuşi aici s-a împuşcat primul iepure, în mod surprinzător chiar pe rapiţă, motiv pentru care arăta de parcă ar fi fost scos din maşina de spălat.

S-a schimbat locul pentru a schimba norocul şi s-a mers spre pădure, pe o minunată parcelă de grâu. Această parcelă, mult mai mare, mai verde şi mai frumoasă decât cea de pe Arena Naţională, s-a dovedit a fi mai potrivită pentru fotbal decât pentru a ţine iepuri. Cam la a şasea goană, făcută pe o uriaşă parcelă cu arătură veche şi-au făcut apariţia şi cei câţiva iepuri, refugiaţi acolo din calea invadatorilor agricoli mecanizaţi. Găsind în sfârşit cheia succesului în arătură, cei 17 vânători au continuat restul zilei numai pe acest tip de teren, reuşind în final să recolteze, după 10 goane, 9 ore şi mulţi kilometri pedalaţi... 8 iepuri "frumoşi".

Concluzia este aceeaşi ca şi data trecută: unde sunt monoculturi de mare întindere, tractoare uriaşe, lipsă refugii şi bonus substanţe - nu sunt iepuri. Totuşi, încă mai putem spune: unde este un pic de vânat mic şi mult optimism, acolo este şi o zi frumoasă!

Mai multe fotografii în albumul nostru de pe Facebook.

Text şi foto: Alexandru Cercel

Ciorbă de fazan cu zeamă de varză


Pentru cei care au pus varza dar au puşcat şi fazanul toamna aceasta, iată o reţetă originală şi foarte gustoasă de ciorbă de fazan cu zeamă de varză, gătită de Silvia.
De fapt nu e nimic complicat, dacă ştiţi să faceţi supă de găină, ciorbă de borş sau de potroace, nimic nu e mai simplu (şi mai bun în zilele astea friguroase) decât ciorba de fazan.

După ce se "găseşte" fazanul în mărăciniş, se jumuleşte şi se pârleşte. La tranşare se opresc pentru ciorbă gâtul, aripile, inima şi pipota, tăiată potrivit. Acestea se fierb separat cu: o ceapă întreagă, un morcov, un păstârnac şi o ţelină mică. Se ia apoi o oală de 2 litri, se pun 2-3 linguri de ulei, se toacă o ceapă, un ardei gras, un morcov mic şi se pun pe foc la călit. Mai punem un pahar cu apă, ca să nu se ardă prea tare legumele, şi le fierbem 5 minute. Adaugăm în oală carnea fiartă şi zeama ei strecurată (1,5 litri), un cartof tăiat şi continuăm fierberea. Opţional se pot pune 2 linguri de suc de roşii.

Din butoiul cu varză luăm o cană de saramură (1 litru), o dăm în clocot şi o adăugăm la ciorbă. După ce am dat ciorba din nou în fiert stingem focul şi punem capacul să stea caldă. Înainte de servire presărăm pătrunjel tocat şi leuştean sau mărar.

Servim cu pâine de casă şi-un ardei iute alături. Ei, de-am avea şi o ulcea cu vin de ţară... 

Reţetă: Silvia

Iepuricid?


Iată că a venit şi mult aşteptata "Deschidere la Iepure" de anul acesta, aducând însă cu sine rezultate neaşteptat de proaste.  Cu armele frânte stăm nedumeriţi în marginea câmpului, scărpinându-ne sub pălărie pentru a stimula o explicaţie... Pe cine să dăm vina anul acesta? Suntem faţă în faţă cu o situaţie clară: nu mai sunt iepuri!  Este un dezastru care nu mai poate fi ignorat...

Prima sâmbătă a lunii noiembrie, aşteptată de simplii vânători mai ceva ca anul nou, e ziua în care se întâlnesc vechii camarazi de hoinăreală, se scot puştile din dulap, se ia un pumn de cartuşe în buzunar, şi se porneşte pe câmp fără scop precis, dar cu încrederea că va sări măcar un iepure... Ei iată că a sosit şi acea zi în care iepurele, vânatul de bază al vânătorului cotizant, a devenit o raritate absolută. În urma unui declin domol din ultimii 2-3 ani, ce a determinat închiderea sezonului în prima săptămână din ianuarie, iată că anul acesta scăderea efectivului de iepuri s-a putut observa cu stupoare încă de la deschiderea sezonului.

Grupa a Doua de vânători a AVPS Vulturul Bucureşti a deschis sezonul la iepuri pe 2 noiembrie, pe fondul Ileana, în prezenţa a 28 de membri şi a celor doi paznici. După o goană seacă pe grâu în care nu numai că nu s-a tras niciun foc, dar nu a sărit nici măcar un iepure, s-a continuat în zona satului Florica - câmpul cu sonde, pe terenuri mixte cu: grâu, păiş, arătură proaspătă şi arătură veche. În următoarele cinci goane s-au recoltat 6 iepuri, alţi 3 - 4 scăpând din împresurare. După încă trei goane în zona bălţilor de peste şosea, s-a încheiat vânătoarea cu rezultatul de 9 iepuri, respectiv o medie de 1 iepure recoltat / goană ...probabil un minim pe 30 de ani!
În ciuda situaţiei dezamăgitoare, membrii Grupei a Doua şi-au păstrat o stare de spirit bună şi au încheiat ziua în mod tradiţional la localul din Brăneşti, poreclit "Cârnatul vesel".

Mai multe fotografii în albumul nostru de pe Facebook.

Deşi Ileana este poate cel mai bun fond al asociaţiei Vulturul, având terenuri propice vânatului şi un nivel foarte scăzut al braconajului, anul acesta nu a putut susţine populaţia de iepuri. Având în vedere că declinul este resimţit la nivel naţional, se cere imperios un studiu ştiinţific care să determine cauzele acestui dezastru. 
Poate este timpul să lansăm şi ipoteza nocivităţii noii agriculturii intensive: pesticidele şi ierbicidele care se transmit prin hrană animalelor, distrugerea refugiilor dintre tarlale, extinderea monoculturilor, introducerea de noi plante modificate genetic, de noi substanţe de fertilizare a solului şi de grăbire a coacerii legumelor... şi aşa mai departe ipotetic. Dar când se va acţiona oare ştiinţific? Post-apocaliptic?

Text şi foto: Alexandru Cercel

Carabina Carpaţi

Carabina „Carpaţi” nu este, în ciuda numelui, o reinterpretare autohtonă a unui produs occidental ci, din contră un produs pur german, ce are în spate legături emoţionale cu România.

Merkel K4 Karpaten este o armă de vânătoare basculantă, cu un singur foc, destinată vânatului mare de la munte precum: ursul, cerbul, căpriorul şi capra neagră. Calibrele în care este produsă acoperă toată gama de necesităţi a vânătorii alpine: 6,5x65R, 7x65R, .300 WinMag, .308 Win, .30-06, .30R Blaser, 7mm RemMag şi 8x57 IRS. Este o armă uşoară ce poate fi purtată multe ore în şir pe cărări abrupte, fără să devină o povară pe umărul vânătorului. Cântăreşte 2,8 kg şi are o ţeavă de 60 cm, cu un profil "de epocă" octogonal.

Carabina K4 este o versiune modernă a armei dedicate de fraţii Merkel celebrului vânător şi scriitor german Alexander Florstedt (1863 - 1929). Fabricată după indicaţiile acestuia la începutul secolului XX, arma era probabil pentru calibrul 9x63 (RWS de 3,5 g cu un glonţ uşor şi lung de 23 mm) considerat "cel mai bun pentru vânătoarea la munte" în acei ani. Alexander Florstedt, saxon născut la Hedersleben, a fost invitat în 1890 de sibienii Edward Czink şi Andreas Berger la o partidă de vânătoare în Ardeal, ocazie cu care s-a îndrăgostit de munţii Făgăraş. 

În urma unui accident de vânătoare, ce i-a afectat omoplatul stâng şi plămânii, a fost sfătuit de doctori să se retragă într-o zonă cu aer curat. În 1896 a luat hotărârea de a reveni în Transilvania, a construit o locuinţă cu anexe vânătoreşti în comuna Arpaş şi a luat în arendă câteva văi montane. A devenit un pasionat protector al caprelor negre din Făgăraş, contribuind fundamental la refacerea şi creşterea populaţiei: de la 200 la 3.000 de indivizi în zece ani de concesiune a văilor Viştea Mare, Zănoaga şi Arpaşul Mare.
A vânat în principal cerbi, prezentând la expoziţiile cinegetice din Berlin, spre uimirea participanţilor, şi câteva trofee capitale din Bucovina. Cu un an înainte de moartea sa a publicat volumul memorialistic „Prin munţii Asiei şi Ardealului”.


Text: Alexandru Cercel
Aristide Stavros "Antilopa Carpaţilor" editura Dacia, Cluj Napoca 1989

Despre setteri şi originile lor


Setterii sunt câini specializaţi în căutarea vânatului mic şi fac parte împreună cu Pointerul Englez din grupa câinilor prepelicari pontatori insulari. Au o alură nobilă, simţ al mirosului excelent, dar prezintă interes scăzut pentru aport sau căutarea vânatului împuşcat. În rândurile următoare vom afla principalele caracteristici şi abilităţi ale acestori câini de vânătoare deosebit de frumoşi.

Setterul englez este poate cel mai elegant dintre pointerii crescuţi în insulele Britanice. Este un prepelicar potrivit pentru vânătoarea în terenuri deschise la prepeliţe, fazani, dar şi pentru vânătoarea la sitari, în pădure.

Rasa a fost dezvoltată în Anglia începând din secoulul XIV pornind de la spanieli şi câini "de apă". Setterul modern este opera englezilor Eduard Laverack (1800–1877) şi Purcell Llewellin (1840–1925) care au perfecţionat consecutiv rasa, în secolul XIX.

Acest nobil englez este cel mai înalt dintre setteri având o talie de 65-70 cm. Culoarea sa este deosebită: fond alb stropit cu negru (există şi varianta cu pete castanii sau galbene). Firul blănii este lung, onldulat şi formează franjuri pe coadă, abdomen şi partea inferioară a membrelor.

Are un simţ al mirosului foarte bun, o chetă largă, aret şi alură deosebit de frumoase. Ca şi pointerul, setterul englez este un câine specializat în căutarea vânatul mic cu pene, şi nu prezintă interes pentru aport. Aceste rase exclusiviste erau folosite în trecut la vânătoare doar împreună cu labradori sau alte rase de aport. Din motive economice însă, vânătorii epocii moderne au preferat să vâneze cu un singur câine şi astfel au început să transforme setterii, prin dresaj, în câini multilaterali. 

Cel mai scund dintre marii pontatori insulari, setterul irlandez este şi unul dintre cei mai agreabili câini din punct de vedere estetic. Din păcate, ca şi în cazul altor rase "drăgălaşe", frumuseţea sa l-a îndepărtat de profesia iniţială – vânătoarea – astfel că în prezent este foarte popular ca animal de companie. La alegerea unui pui pentru vânătoare trebuie acordată mare atenţie cuibului din care provine.

În mod tipic setterul irlandez este un prepelicar specializat în căutarea vânatului mic în zonele de şes şi dealuri despădurite, cu ierburi înalte. Spre deosebire de cel englez şi de pointer, lucrează foarte bine pe frig şi umezeală. Este un câine rezistent la efort, cu temperament vioi şi chetă largă. Tendinţa generală de a dezvolta multilateral setterii prin dresaj, dă rezultate bune în cazul irlandezului.

Blana sa, de un roşu intens mătăsos, poate avea mai multe nuanţe, inclusiv închise, apropiate de culoarea mahonului. Crescătorii rasei resping petele de altă culoare pe corp, însă pata albă pe piept este tolerată. Talia irlandezului este în medie mai mică decât la ceilalţi setteri, situându-se între 56 şi 64 cm.

Ca şi ceilalţi setteri britanici, cel irlandez a fost dezvoltat pe parcursul mai multor veacuri. Pe la sfârşitul secolului XVIII câteva familii nobiliare irlandeze precum Freyne, Clancarty, Dillon sau Waterford erau recunoscute ca fiind crescători de setteri. La jumătatea secolului XIX se observa că majoritatea setterilor din Irlanda aveau culoarea predominant castanie. Această preferinţă pentru câinele de vânătoare unicolor a fost una din pietrele de temelie ale identităţii setterului irlandez, a cărui dezvoltare a culminat în 1886 cu crearea standardului rasei de către Clubul Setterului Roşu Irlandez din Dublin.

Gordon este un setter negru-arămiu, originar din nordul insulelor Britanice. Numele nu i-a fost pus de presupusul creator sau proprietar, ci de Clubul Chinofil Englez în 1924, în onoarea unui pasionat vânător şi promotor al rasei. Setterii negri-arămii erau destul de răspândiţi în secolul XVIII, însă un anume Alexander Duce de Gordon (1743 – 1827), ce îşi avea castelul în Scoţia aproape de coasta Mării Nordului, a devenit cel mai proeminent crescător, contribuind atât la popularizarea acestui setter cât şi la elaborarea standardului rasei.

Gordonul este cel mai versatil dintre setteri, putând fi folosit atât la vânatul mic de şes, precum prepeliţele şi fazanii, cât şi la iepure. Are un temperament vioi, chetă largă şi miros foarte bun. Deprinde destul de uşor aportul şi dă rezultate bune la vânatoarea pe terenuri acoperite şi la baltă. Este un câine docil, care răspunde bine la dresaj. Dintre pontatorii britanici se pretează cel mai bine la transformarea într-un câine polivalent.

Talia sa este de 66 cm ceea ce îl situează la mijloc între setteri, deşi unele surse îl recomandă a fi cel mai înalt şi mai greu dintre aceştia. Blana sa frumoasă este de un negru lucios cu semne de foc (auriu închis) pe sprâncene, bot şi labe. Pata albă pe piept nu este tolerată de standardele actuale, dar se pare că rasa veche, inclusiv câinii din canisa Ducelui Gordon, erau majoritatea tricolori: negru-arămiu-alb.

Text: Alexandru Cercel
Surse: „Dresajul câinelui de vânătoare”- autor Nicolae Străvoiu, editura Lider 2001 ; en.Wikipedia.org

Maral, cel mai nou Browning



Browning a lansat în 2013 o nouă carabină de vânătoare cu repetiţie, destinată în special vânătorii la goană, dar şi pândei la distanţă medie. Botezată după o specie de cerb central-asiatică, carabina Maral vine să concureze bine-plasatele modele germane Blaser R93 şi Merkel Helix de pe piaţa europeană.


Noutatea acestui model Browning o constituie închizătorul liniar, operat manual, care asistă la tragerea rapidă a focurilor. Spre deosebire de Blaser, Browning a creat un închizător acoperit complet, ce nu iese din conturul armei, şi care este acţionat de două arcuri lamelare în formă de „ruletă”, în locul obişnuitului arc spirală. Datorită acestor arcuri de revenire, închizătorul nu trebuie împins ca la modelele Merkel şi Blaser, ci doar eliberat pentru închide camera. 
Aceasta este într-adevăr o inovaţie, însă timpul va spune cât de fiabilă. Browning garantează arcurile la 5.000 de cicluri, şi afirmă că noul său sistem de închidere este de trei ori mai eficient decât al concurenţei. Alte caracteristici interesante sunt butonul de siguranţă care armează de fapt cuiul percutor, şi patul demontabil.


Maral cântăreşte 3,1 kg iar calibrele disponibile sunt: 308Win, 30-06, 9,3×62 şi 300WinMag. 
Încărcătoarele disponibile sunt de 3, 4 sau 10 focuri, iar ţeava este produsă la tradiţionala fabrică Browning din Belgia - FN Herstal. 


Deşi are în patrimoniu seria excelentă de carabine semiautomate BAR, Browning a intrat acum şi pe segmentul de piaţă al carabinelor cu închizător liniar. Compania motivează această decizie prin faptul că în Europa semiautomatele nu sunt foarte populare iar în majoritatea ţărilor sunt limitate la două cartuşe în magazie şi unul în cameră. 
Vizionați filmul de prezentare Browning Maral.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Browning.com
Surse: Browning.com, Sporting-Rifle.com

Bicicleta tot-teren

"Cu bicicleta la vânătoare" - iată un sport care nu pare să prindă prea curând în România. Să luăm totuşi această chestiune în cătare, numai de amorul artei, şi să aruncăm o privire la unul din modelele producătorului american de biciclete electrice Defiant.


Defiant Stealth este o bicicletă cu portbagaj pentru puşcă, destinată vânătorilor care vor să parcurgă drumuri de pământ prin păduri şi prin câmpii, cu un mijloc de transport mai sportiv şi mai silenţios. Bicicleta Stealth are un cadru de aluminiu vopsit negru mat, jenţi de 3x26 inci, motor electric de 500 de waţi ce asistă pedalarea cu 25-30 km/h, baterie de 36 volţi/15 amperi ce se încarcă în 5 ore de la o priză normală şi oferă autonomie de 25 km, frâne pe disc ce deconectează motorul la acţionare, 18 viteze, schimbătoare Shimano XT, geantă laterală şi suport pentru armă sau undiţe. 
Preţul este de aproape 4.500 USD cu posibilitatea unui upgrade de încă 300 USD dacă se doreşte o furcă faţă din carbon.


Compania de bicicletele Defiant a apărut ca urmare a proiectului avocatului Kevin Spreng din Minneapolis-St.Paul, un pasionat biciclist-navetist. Problemele puse de iernile serioase din statul Minnesota, despre care se spune că ţin uneori şi şase luni, l-au făcut să aleagă o bicicletă cu anvelope mari pentru a se putea deplasa la serviciu în fiecare zi. Anvelopele mari, de 4,7 inci, ajută foarte mult la mersul prin nisip, zăpadă sau noroi, dar sunt bineînţeles greoaie. Kevin a adăugat un motor electric bicicletei sale pentru a putea menţine mai uşor o viteză de croazieră de 25 km/h. Ulterior, împreună cu alţi doi asociaţi, Kevin a reuşit să transforme proiectul său într-un produs comercial: bicicleta electrică Defiant.

"Vreţi să ajungeţi la locul de pândă repede şi în linişte? Zburaţi sub radar cu Defiant Stealth..." 
Vizionaţi filmul de prezentare al companiei Defiant pe Vimeo.

Text: Alexandru Cercel
Foto: Defiant Bicycle Company
Sursa: CrowdSupply

"O vînătoare de viezuri"



La 1 august se deschide sezonul la viezure. Să vedem cum se desfăşura o astfel de vânătoare cu peste un secol în urmă, citind amuzanta povestire a lui A. Petra, publicată în revista Diana nr.8/1903:

Era pe la finele lui Septemvrie.
Liceul, unde îmi făceam studiile se închisese din cauză că se ivise printre noi cîte-va cazuri de influenţă. ’Mi aduc aminte că atunci am zăcut şi eu vre-o 2 zile de această teribilă boală. Nu de alta, dar ca să dau şi eu modestul meu concurs la suspendarea cursurilor. Un adevărat „concurs”.

Care de care ne întreceam să fim mai bolnavi, şi dacă nu se svonia că medicul liceului va visita pe acasă pe toţi bolnavii şi pe cari ’i va găsi că se prefac, vor fi pedepsiţi, nu ştiu zău pe cîţi ne prăpădea influenţa. Dar – cum am spus – cursurile s’au suspendat, mai cu concursul nostru, mai cu al acelor într’adevăr bolnavi şi cu al profesorilor, cari obosiţi şi ei – doar incepuse cursurile de o lună! – aveau se vede nevoie de repaus, şi trenul ne ducea cu o repeziciune nebună spre casă.

Era par’că şi el mai vesel de bucuria noastra şi nici nu mai hodorogia aşa trist ca atunci cînd ne-a adus la şcoală. Uf! Ce marş funebru ne-a cîntat atunci! Acum din contra, era aşa de bine dispus şi nici nu mai opria la ori-ce staţie, numai să ne ducă mai repede acasă.

Am sosit aşa cam pe la prînz.
Voiţi poate să vă descriu poziţiunea şi frumuseţile satului meu? Nu există sat mai frumos ca satul meu, şi nu se găseşte, în toată lumea o posiţiune mai pitorească ca petecul acela de pămînt, pe care e situată casa noastră. Apa din isvorul din grădina noastră e mai dulce ca toate apele din lume, mai dulce chiar şi de cît apa Dîmboviţei, cu toată reclama ce i-o face poetul că „cine-o bea nu se mai duce”.

La cîţi-va chilometri de sat încep munţii, cari despart valea Mureşului de Secuime şi la poalele acestor munţi avem şi noi o sfoară de moşie. Pe această moşie pasc caprele noastre şi caprele sălbatice. Recolta porumbului o facem parte noi, parte urşii, dar cea mai mare parte viezurii.

În anul acela viezurii mi se pare că aveau de gînd să fondeze un stat pe moşia noastră, sau erau adunaţi în vre-un congres că prea erau mulţi. În diferite părţi ale pădurei au fondat cîte-o colonie. Pînă la porumburi aveau şosele, dintre cari nici una nu era făcută cu zile de prestaţie.

Tatăl meu e un mare vînător (mă miram eu cui seamăn!). E constatat de alt fel transmisiunea prin ereditate a diferitelor caractere, pasiuni, obiceiuri etc. Mai în tot-d’a-una descendentul seamănă cu ascendentul. Romînul spune: „Aşchia nu sare departe de tulpină”, iar d-rul Urechia zice: „Ce naşte din pisică...”

Un frate al meu nici nu vrea să ia puşca în mînă. Odată numai nu ştiu ce a avut de împărţit cu doi gendarmi că le-a luat puştile la amîndoi şi le-a dus la comănduire. Ce a păţit acolo nu ştiu, că de atunci s’a jurat să nu mai pună mîna pe puşcă. Dar fiind că moştenise ceva de la tatăl meu din pasiunea vînătoarei – singura moştenire de alt-fel, – ’şi procurase cîte-va curse cu cari mai încălţa cîte-un viezure.

– Vine iarna şi nu e bine să-i laşi desculţi că pot să capete influenţă – zicea el, făcînd aluzie la epidemia care ne a făcut să întrerupem cursurile.
În fundul tîrlei îmi arată atîrnate patru piei frumoase de viezure.
– Azi am să-i cînt prohodul la al cincilea!

Plecăm toţi trei, eu, tatăl şi fratele meu la vizuinile viezurilor. Tatăl meu cu „rugina” la spinare. Nu voia să se despartă de ea. Şi într’adevăr că’şi merita porecla. Numai patul nu era ruginit, căci era de lemn, dar încolo nici cel mai bun artist nu i-ar fi putut face floricelele cari i le-a făcut rugina.

O cursă era nemişcată la locul ei, aşezată la intrarea vizuinei, legată de un fag din apropiere. Nu se observa de loc. Totul era acoperit bine cu un strat de frunze uscate. Toate eşirile de alături erau astupate bine cu bolovani, aşa că viezurele trebuia să dea în cursă. Am lăsat cursa acolo şi am plecat spre altă vizuină.

– Mîine o să am plăcerea să vă presint pe proprietarul acestei fortăreţe. Azi nu primeşte visite.

Era pe înserate.
Peste vîrfurile fagilor, îngălbeniţi de asprimea toamnei, soarele ’şi trimetea ultimele raze aurii. În poiana din culmea dealului zărim două sprintene căprioare, cari eşiră la păşune. Mierlele treceau ca săgeata, speriate din culcuşurile lor. În liniştea misterioasă a pădurilor începea o nouă viaţă.

– Ei drăcia dracului, să scii că mi-a furat cursa.
El legase cursa de o cracă mare tăiată. Craca era vîrîtă în vizuină cît a încăput de adînc, iar cursa nicăiri. 
Tragem de cracă şi trăgeam mai tare ca bulgarii când au voit să scoată luna din baltă.

Ce se întîmplase? Viezurele căzuse în cursă şi intrase în vizuină, trăgând după el şi craca de care era legată cursa. Acum cînd a simţit că i se apropie sfîrşitul nu voia să iasă cu nici un chip din vizuină. Trăgînd cu putere de cracă am ajuns să punem mîna pe lanţul cursei şi să zărim o labă a viezurelui.
Şi ori-cît ne-am mai opintit a fost imposibil să’l scoatem la iveală.

– Staţi că’l fac eu să iasă, zice tatăl meu.
’Şi-a golit puşca de încărcătura mare cu care plecase de acasă, a lăsat o singură alică şi a tras în vizuină. O detunătură puternică resună în liniştea pădurilor. Viezurele era mort. Alica ’i intrase drept în piept. L’am scos afară cu uşurinţă.
– Vezi ce repede a eşit!

Am examinat cum s-a prins...
Cursa, era o cursă americană cu talpă. El călcase pe o margine a ei. Coardele au sărit şi un cui de la coarde a intrat prin o unghie a viezurelui. A fost o întâmplare. Dacă nu apuca unghia viezurele scăpa. De obiceiu cînd calcă în cursă i-apucă toată laba şi atunci e sigur că nu mai scapă.

Cînd am sosit acasă era tîrziu.
N’am dormit toată noptea. Gîndurile mele erau la viezurii din pădure şi făceam fel de fel de planuri cu aş putea să mă împărtăşesc mai des de plăcerile ce le oferă farmecul pădurei. În noaptea aceia am pus la cale un plan frumos, măreţ, ideal: să mă fac vînător.

Şi iată-mă:
Maestru de vînătoare al Societăţei Diana
A. Petra

Sursa:
DIANA Revista Vînătorilor
Anul I, nr. 8 – Bucureşti Noiembrie 1903

Biblioteca Centrală Universitară București
Foto Colecția Costică Acsinte Slobozia

110 Ani de Presă Cinegetică

110 de la apariţia primei reviste de vânătoare româneşti:
Diana, Revista Vânătorilor, Bucureşti 1903. 


Revista Diana a apărut la începutul secolului XX, perioadă în care România era un stat independent cu o situaţie politică şi economică stabilă. Societatea românească se afla în plin proces de occidentalizare și avea acces la diverse publicaţii românești și străine, în special franțuzești.
Iancu Sagasta-Bălănescu, pasionat vânător și spirit întreprinzător, a observat lipsa unei reviste românești de specialitate vânătorească şi, 
după ce a pus bazele Societăţii Vânătorilor "Diana" din Bucureşti 
în februarie 1903, a creat cu eforturi financiare personale, prima publicaţie de propagandă şi cultură vânătorească din România.


Sezonul de vânătoare din 1903

Diana avea formatul unui ziar cu opt pagini, 

cuprindea editoriale serioase, povestiri hazlii 

și articole instructive despre arme şi câini. 

Pe lângă povestirile sale despre "brânzoi", scrise într-un stil comic inconfundabil şi într-o limbă românească neaoșă, Sagasta-Bălănescu a abordat în revista sa probleme de actualitate şi a îndemnat vânătorii să slujească binele comun. Editorialele sale, deseori critice, îndemnau cititorii la respectarea legii şi a eticii vânătoreşti.



Revista Diana a fost prima publicaţie ce a contribuit la educarea vânătorilor din Regatul României şi la formarea unei culturi cinegetice locale. Poate că acesta este cel mai mare merit al fondatorului său.

Se cuvine nu numai să ne amintim de munca de pionierat a lui Iancu Sagasta-Bălănescu, ci să încercăm să ducem mai departe inițiativele sale. Deşi o revistă de vânătoare tipărită este acum un mijloc desuet de transmitere a informaţiilor, există alte mass-media precum: revistele online, forumurile, blogurile, televiziunea prin internet sau rețelele de socializare, ce pot populariza idei valoroase şi pot contribui la consolidarea unei comunităţi şi a unei culturi vânătoreşti naţionale.

În final merită să-i salutăm pe acei idealişti care au crezut în puterea educativă a cuvântului scris, şi au reuşit cu sacrificii personale să transmită mai departe pasiunea pentru vânătoare prin intermediul revistelor lor: 
Diana, Vânătorul, Vânătoarea în România, Revista Vânătorilor, Carpaţii, Basarabia Vânătorească, Vânătorul, Vânătorul şi Pescarul Sportiv, Vânătorul şi Pescarul Român, Carpaţii post-decembristă, Diana post-decembristă, Revista Vânătorilor şi Hubertus. Waidmannsheil!

Puteți viziona pe pagina noastră de Facebook câteva albume cu fotografii din colecţia revistei Diana, aflată în patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti:

Coperta Dianei
Frumoase doamne vânătorițe
Vânători colective
Personalități la vânătoare
Chestiuni vânătorești
Reclame pentru vânători
Sezonul de la început de secol


Text şi foto: Alexandru Cercel

Iarna car, vara caiac


Da, este adevărat, mai este mult până să înceapă sezonul de raţe, dar vânătorul înţelept se pregăteşte din timp, nu-i aşa? În plus este un anotimp potrivit pentru a ne informa despre caiacul de vânătoare. 
În contextul creşterii în România a popularităţii caiacelor şi canoelor pentru excursii şi pescuit, am scotocit internetul pentru a vedea dacă nu s-a creat ceva special şi pentru vânători. Răspunsul vine tocmai din Statele Unite, o ţară cu tradiţie în producerea armelor, ascunzătorilor şi ambarcaţiunilor potrivite pentru vânătoarea la raţe. Producătorul american JacksonKayak a creat două modele de caiace pentru vânători: Orion şi Kilroy pe care le vom analiza în rândurile de mai jos.


Orion este o combinaţie între caiac şi canoe, având o punte deschisă, margini înalte, prora şi pupa acoperite.
Puntea deschisă oferă un spaţiu de depozitare generos putând cuprinde rucsac, set de atrape, doi câini etc. La pupa şi prora se mai pot fixa diferite bagaje folosind corzile elastice, ca la orice caiac de tură. 
Cu ajutorul corzilor de pe margini se poate fixa padela de-a lungul caiacului, sau se pot prinde crengi şi plante din mediul înconjurător pentru a crea un camuflaj complet. Ca şi accesorii, Orion are un scaun cu spătar (foarte util pentru ore lungi de vâslit), un sac rezistent la apă şi două buzunare laterale de plasă, ascunse sub margini. Atuurile acestui caiac sunt spaţiul mare de depozitare, stabilitatea bună, greutatea redusă şi capacitatea de a transporta până la 170 kg. 

Orion vine în două culori de camuflaj - verde sau un fel de ruginiu (numit "deşert") şi are două mărimi - de 3 m ce cântăreşte 23 kg, şi 3,6m ce cântereşte aproximativ 28 kg.


Kilroy este o variantă mai accesorizată a caiacului de vânătoare făcut de Jackson, având un scaun reglabil pe înălţime, un panou de plastic în faţă (cu sertar, burete pentru ace de pescuit, corzi elastice pentru fixat diverse accesorii etc.), un compartiment etanş la pupa, corzi pentru bagaje la prora, dispozitiv de fixat undiţa sau lanseta pe partea laterală. În interior mai este dotat cu ţevi de plastic în care se pot introduce lansetele fără a le îndoi sau agăţa, şi în plus numeroase locaşe unde se pot fixa cutii folosind corzile de pe pereţii laterali.
Datorită centrului său de greutate jos şi al designului podelei, Kilroy este un caiac foarte stabil în care se poate sta în picioare pentru a pescui sau vâsli. 
Modelul Kilroy are lungimea de cca. 3,7 m, o greutate de 31 kg şi vine într-o varietate mare de culori (având în vedere că este recomandat şi pentru pescuit), de la portocaliu sau albastru la kaki.

Preţurile acestor caiace se situează undeva între 3.000 şi 4.500 RON, iar cel mai apropiat dealer se află în Republica Cehă: Kayakfishing.cz Pentru o mai bună impresie asupra caiacelor de vânătoare vizionaţi şi filmele făcute de producătorul american despre Orion şi Kilroy.

Text: Alexandru Cercel
Foto: JacksonKayak
Sursa: James McBeath JacksonKayak

Corturi de vară şi refugii


Ce poate fi mai potrivit vara decât şederea în cort o săptămână prin deltă, pe la munte sau pe undeva pe la ţară...
Pentru amatorii de ieşiri în natură, care consideră statul în cort pe cât de inconfortabil pe atât de atrăgător, iată câteva sfaturi despre cum ar trebui să arate un cort bun de vară şi indicaţii despre unde l-am putea găsi pe meleagurile noastre.

Ferrino Nemesi 2
Cortul de vară ar trebui să aibă următoarele caracteristici: să fie uşor, să fie bine ventilat, să reziste la ploaie. 
Să fie "uşor de vară" înseamnă volum compact (împachetat cu tot cu beţe) şi greutate redusă - ideal 2 kg pentru un cort de două persoane. Pentru o ventilaţie bună vara, alegeţi un cort ce are partea superioară a corpului construită din plasă, şi eventual două intrări pentru mai bună aerisire şi acces mai uşor. Toate corturile sunt făcute să reziste la ploaie, dar cele de vară nu sunt "obişnuite" să stea non-stop o săptămână în ploaie torenţială. Rezistă la cel puţin 3000 mm coloană de apă, ceea ce oferă destulă protecţie, dar, în funcţie de cât plouă şi de cât locuiţi în el, vă veţi confrunta şi cu problema condensului. Condensul apare pe interiorul tendei cortului, ca rezultat al diferenţei de temperatură dintre interior şi exterior, se poate acumula şi picura prin plasa (bună pentru aerisit) a corpului cortului. O altă problemă în caz de ploaie îndelungată este podeaua de fâş care se poate îmbiba cu apă. Pentru o mai bună rezistenţă alegeţi un cort cu podea de rafie (ce adaugă la greutate) sau cumpăraţi în plus o talpă de cort ("footprint") din rafie, pe care să o plasaţi sub cortul deja achiziţionat.


Trimm Delta D
În România nu sunt disponibile chiar toate mărcile cunoscute de echipament, dar avem de unde alege produse foarte bune precum: Ferrino din Italia, Trimm, Hannah, Husky sau Pinguin din Cehia. Recent au apărut şi cele englezeşti de la Vango. Ici colo mai putem descoperi câte un Vaude german, un North Face american sau un cort tip safari pentru maşini de teren.
Cele mai bine vândute mărci de pe piaţa românească sunt în prezent Trimm, Hannah şi Ferrino.
Preţurile pentru un cort de vară de două persoane se situează între 400 şi 700 RON. Culorile disponibile sunt foarte plăcute: verde deschis, kaki, galben închis, vernil. Modele foarte bune sunt Ferrino Nemesi 2 şi Trimm Delta D


Hannah Skyline 2
Refugiile sunt simple foi de cort ce pot adăposti 2 - 4 persoane sub cerul noros al unei nopţi de vară. Au o greutate cuprinsă între 0,8 - 1,3 kg şi rezistă la 3.000 mm coloană de apă. Pentru a le înălţa se pot improviza stâlpi din beţe de trekking sau pur şi simplu se poate întinde o sfoară între doi copaci. Modelele de pe piaţa noastră sunt: Hannah Skyline (variantă de 2 sau 4 persoane, verde, portocaliu sau camuflaj), Hannah Haven şi Trimm Trace. Preţurile variază în jurul cifrei de 150 ron. Avantajele foii de cort sunt greutatea redusă, uşurinţa instalării şi suprafaţa mare a acoperişului. Dezavantajele se pot descoperi pe vreme nefavorabilă :)


Magazinele unde puteţi găsi corturi de vară şi foi de cort sunt: Ascent, Craimont, Himalaya, Montrek, Mormota sau Sport Virus. Campare plăcută!

Text: Alexandru Cercel
Consultant: Mihaela Chivu, Montrek
Foto: Alexandru Cercel, Ferrino, Hannah, Trimm