Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Podoabe vânătoreşti din colţi de cerb


Luna Martie reprezintă startul unui nou ciclu de viaţă pentru plante şi animale, aducând cu sine bună dispoziţie şi speranţe noi pentru oameni. În acest început de lună doamnele şi domnişoarele sunt copleşite cu flori, mărţişoare, bijuterii sau alte daruri deosebite de către domni. Dar nici "domnii vânători" nu se lasă mai prejos când vine vorba de a oferi podoabe.

Unul dintre cele mai preţioase materiale folosite pentru a orna bijuterii din aur sau din argint este dintele de cerb. Totuşi nu toţi dinţii sunt valoroşi. Este vorba doar de caninii masculului, ce se găsesc în maxilarul superior. Aceştia sunt dinţi atrofiaţi, fără smalţ, care în timpul evoluţiei şi-au pierdut funcţia de masticaţie. Sunt folosiţi în bijuterii precum pandantive, broşe, cercei şi inele. Poziţia cea mai comună de montare este "alăturată"

Acest tip de podoabă nu este însă o invenţie a vânătorului modern ci, din contră, a fost la modă de peste 20.000 de ani. O atestă dovezi arheologice din perioada Gravetiană, ce provin inclusiv din România. Folosirea obsesivă a acestui tip de podoabă (canini alăturaţi) se datora faptului că oamenii din paleolitic o asociau unui cult al fertilităţii. Simbolul era atât de important încât caninii deveniseră un mijloc de schimb, iar în lipsa lor se foloseau „imitaţii” din fildeş de mamut sau alte tipuri de os. 

Chiar şi în epocile recente, când coarnele cerbului au devenit de fapt trofeul mult râvnit, dinţii nu şi-au pierdut valoarea. În 1860, Regina Victoria a Marii Britanii a pimit de la soţul său, Prinţul Albert, un colier de aur cu o montură de 44 de canini proveniţi de la cerbi vânaţi personal pe domeniul Balmoral din Scoţia. 

În prezent se găsesc numeroase bijuterii cu montură de canini de cervide, însă nu toate sunt autentice. În lipsa unei materii prime abundente, şi omul modern a început să creeze imitaţii (inclusiv din plastic), aşa că alegeţi cu atenţie aceste podoabe.

Text: Alexandru Cercel
Foto: DailyMail, Etsy, Rubylane