Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Începe vânătoarea colectivă


1 Noiembrie este marea zi a camarazilor de vânătoare din România. Mâine începe sezonul de vânătoare la iepure şi totodată sezonul de vânătoare colectivă, ce va prilejui amatorilor multă alergătură prin arătură, bucurii, reînodări de vechi prietenii, cizme noroioase şi zile frumoase.

Dar ce vânat vom avea acest sezon? Se pare că prea multe speranţe nu se vor putea pune în iepure, nu pentru că n-am vrea, ci pentru că... n-ar mai fi. În ultimele 3-4 sezoane s-a observat o scădere constantă a efectivelor de iepuri, iar în 2013-2014 a fost chiar un minim al populaţiei, mulţi vânători nemaiplecând acasă cu un iepure per partidă, ci cu un iepure per sezon. 

Rămâne de văzut ce iepuri se vor recolta sâmbătă, şi rămâne de gândit ce măsuri se vor lua în viitorul apropiat pentru gospodărirea vânătorii. Un lucru e clar: iepurii, potârnichile, prepeliţele sunt în scădere şi trebuie ajutaţi să reziste, prin creare de refugii şi prin hrănire complementară. O altă soluţie pentru a compensa lipsa vânatului mic este popularea cu fazani de crescătorie. Orice investiţie de acest fel trebuie însă făcută pe termen lung, nu înainte de începerea sezonului. Păsările trebuie să se adapteze la mediu şi să formeze populaţii sălbatice înainte de a fi vânate. 

Un vânat care sigur va fi abundent în acest sezon este mistreţul. Fiind foarte adaptabil, mistreţul nu s-a ferit de apropierea omului ci chiar a beneficiat de aceasta, cauzând pe alocuri pagube însemnate agriculturii. La nivel naţional s-a remarcat o creştere a efectivelor, iar sezonul nou se anunţă bogat în mistreţi. De asemenea vor mai fi şi numeroase ocazii de tir la vulpi şi şacali, deoarece populaţiile acestor specii sunt şi ele în creştere.

Text şi foto: Alexandru Cercel