Dar ce vin se potriveşte cu ce vânat, şi de unde poate fi acesta luat?
În ciuda recomandării
clasice „dacă fuge de noi îl mâncăm cu vin alb, dacă ne atacă, cu vin roşu”
vânatul se serveşte la masă doar alături de vin roşu, chiar dacă este vorba de friptură
de iepure, mistreţ, sau de prepeliţe la cuptor. La pregătirea cărnii de
vânat pentru gătit, se foloseşte un „baiţ” care poate fi făcut cu vin roşu sau alb
deopotrivă. Baiţul (din germ. Beize - soluţie pentru tâmplărie) este un fel de sos crud în care este ţinut peste noapte vânatul ce
urmează a fi gătit a doua zi. Baiţul este compus din vin, ulei, foi de dafin,
boabe de piper şi legume tocate – ceapă, morcovi, ţelină şi bineînţeles
usturoi. Rolul său este de a frăgezi carnea de vânat şi de a-i spori aroma. Unii
specialişti în ale bucătăriei afirmă că vinul alb este chiar mai indicat pentru
gătit decât vinul roşu, deoarece acesta din urmă ar avea proprietatea de a
întări carnea, în special pe cea roşie (iepure, mistreţ, căprioară).
Unei cine cu carne de vânat i se poate alătura unul din soiurile deosebite de vinuri roşii româneşti:
Negrul şi Novacul din dealurile Olteniei,
Feteasca Neagră din zona Dealu Mare, Prahova, şi Băbeasca Neagră din Moldova, sau Rara Neagră după cum i se mai spune în Basarabia.
La masa câmpenească
pe care o ţin adesea vânătorii la răscruci de drumuri de pământ, cu câteva
felii de şuncă, ceapă de Buzău şi pâine, vom observa însă că un vin nobil nu
este adesea la locul potrivit. În astfel de momente un vin de ţară bine făcut, slab
alcoolizat şi parfumat ca o „căpşunică” sau negru şi tare „de buturugă”, este apreciat
şi acompaniază mult mai bine primitiva degustare în natură.
Vânătorii, vinul şi vânatul merg cu siguranţă împreună dar nu şi armele, aşa că nu trebuie să uităm nici sezonul acesta de zicala „armele închise, dopurile deschise”!
Vânătorii, vinul şi vânatul merg cu siguranţă împreună dar nu şi armele, aşa că nu trebuie să uităm nici sezonul acesta de zicala „armele închise, dopurile deschise”!
Foto: Colecția Costică Acsinte Slobozia, Alexandru Cercel, ro.Wikipedia
Text: Alexandru Cercel