Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Vin pentru vânat

Luna octombrie este luna culesului pentru viticultorii români, profesionişti cu podgorii necuprinse, sau amatori cu bolţi pe casă întinse. Mulţi se pricep să-l bea, puţini să-l facă, dar un lucru e sigur: vinul este un vechi camarad al vânătorilor, fie că e de la ţară fie că vine din cramă. 
Dar ce vin se potriveşte cu ce vânat, şi de unde poate fi acesta luat?


În ciuda recomandării clasice „dacă fuge de noi îl mâncăm cu vin alb, dacă ne atacă, cu vin roşu” vânatul se serveşte la masă doar alături de vin roşu, chiar dacă este vorba de friptură de iepure, mistreţ, sau de prepeliţe la cuptor. La pregătirea cărnii de vânat pentru gătit, se foloseşte un „baiţ” care poate fi făcut cu vin roşu sau alb deopotrivă. Baiţul (din germ. Beize - soluţie pentru tâmplărie) este un fel de sos crud în care este ţinut peste noapte vânatul ce urmează a fi gătit a doua zi. Baiţul este compus din vin, ulei, foi de dafin, boabe de piper şi legume tocate – ceapă, morcovi, ţelină şi bineînţeles usturoi. Rolul său este de a frăgezi carnea de vânat şi de a-i spori aroma. Unii specialişti în ale bucătăriei afirmă că vinul alb este chiar mai indicat pentru gătit decât vinul roşu, deoarece acesta din urmă ar avea proprietatea de a întări carnea, în special pe cea roşie (iepure, mistreţ, căprioară).


Unei cine cu carne de vânat i se poate alătura unul din soiurile deosebite de vinuri roşii româneşti: 
Negrul şi Novacul din dealurile Olteniei,
Feteasca Neagră din zona Dealu Mare, Prahova, şi Băbeasca Neagră din Moldova, sau Rara Neagră după cum i se mai spune în Basarabia.

La masa câmpenească pe care o ţin adesea vânătorii la răscruci de drumuri de pământ, cu câteva felii de şuncă, ceapă de Buzău şi pâine, vom observa însă că un vin nobil nu este adesea la locul potrivit. În astfel de momente un vin de ţară bine făcut, slab alcoolizat şi parfumat ca o „căpşunică” sau negru şi tare „de buturugă”, este apreciat şi acompaniază mult mai bine primitiva degustare în natură. 

Vânătorii, vinul şi vânatul merg cu siguranţă împreună dar nu şi armele, aşa că nu trebuie să uităm nici sezonul acesta de zicala „armele închise, dopurile deschise”!

Text: Alexandru Cercel