Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

După mistreţi la... vulpi


Ultima vânătoare colectivă a anului a avut loc sâmbătă 22 decembrie pe fondul de vânătoare Grădiştea, cu participarea Grupei a Doua şi a Şasea. Deşi vânatul căutat cu interes, mai ales în weekend-ul dinainte de Crăciun, era de fapt mistreţul, ziua s-a terminat o recoltă de cinci vulpi. 


Pornind pe o zăpadă aşezată, numai bună de citit urme, şi pe un ger nu prea tare, cei 25 de vânători au ocolit trupurile de pădure ale fondului, mergând ţintă spre "colceag" - canalul de irigaţii acoperit de stuf, cunoscut ca refugiu preferat al mistreţilor. Lat de numai câţiva zeci de metri, dar lung de peste un kilometru şi băltind cu apă, zidul de stuf al "colceagului" a pus mari probleme Grupei a Şasea, căreia sorţii i-au desemnat goana.

Majoritatea vânătorilor nu au putut intra în "cetatea" vânatului şi, în lipsa unui câine, au trebuit să gonească de pe margini. La această cea mai importantă şi cea mai lungă goană a zilei, ce a durat circa 45 de minute, au ieşit câteva vulpi frumoase din care s-au recoltat două.

Deşi semnele arătau că ar fi una din acele zile "fără de mistreţ", s-a continuat optimist cu o nouă goană în trupul de pădure Balamuceanca. Aproape de întâlnirea goanei cu ţinerea, un vulpoi a fugit în lungul liniei, fiind recoltat la marginea pădurii. În cel de-al doilea trup de pădure s-au organizat alte două goane. Din primul desiş au ieşit două vulpi ce au fost recoltate la ţinere, iar apoi s-au mai stârnit câţiva iepuri refugiaţi de pe câmp, şi o parte din căprioarele ce populează din abundenţă fondul. La pădurea dinspre şosea nu s-a mai organizat nicio goană, ziua de vânătoare la mistreţi încheindu-se astfel cu o fructuoasă combatere la vulpi.

Masa vânătorească s-a desfăşurat ca de obicei cu multă voie bună, "ortacii" împărţindu-şi între ei mâncărurile deosebite şi diversele feluri de ţuică şi vin aduse la câmp.


La sfârşitul zilei, colaborarea dintre Grupa a Doua şi a Şasea a fost supusă unui test neaşteptat: maşinii şefului Grupei a Doua i-au fost tăiate toate patru anvelopele. Acest act de vandalism, făcut probabil de localnici, a pus capăt veseliei şi a determinat toţi participanţii să încerce să dea o mână de ajutor. După vreo patru ore de stat în frig, membrii celor două grupe au reuşit să schimbe anvelopele tăiate cu un set de anvelope de vară adus de la Bucureşti, dovedind astfel că sunt solidari în momente grele şi că prietenia lor este cu fiecare vânătoare mai puternică.

Pentru mai multe fotografii vă rugăm vizitaţi şi albumul nostru de pe Facebook!

Text: Alexandru Cercel

Foto: Alexandru Cercel