Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011

Știri * Vânătoare * Natură * Din 2011
„Frate Nicolae” - Editura Honterus Sibiu

Focurile de Anul Nou



Focurile de armă trase de Anul Nou reprezintă o tradiţie relativ nouă din zonele rurale. Vechiul obicei de a pocni din bici la Pluguşor, peste care s-a suprapus folosirea artificiilor în perioada recentă, a creat ca efect secundar şi tradiţia vânătorilor locali de a ieşi din casă la cumpăna dintre ani şi a trage câteva focuri. Astfel se „împuşcă” vechiul an şi se „salută” cel nou. 


Pentru a perpetua acest obicei este însă nevoie şi de instaurarea unei tradiţii a siguranţei: 
focul trebuie tras în sus, spre o zonă fără oameni, la marginea curţii sau satului, spre câmp sau spre pădure, în funcţie de locaţie. În niciun caz nu trebuie eliberat în mijlocul petrecerii din curte sau din drum, ci la o parte de grupul de participanţi. De asemenea este indicat să se folosească doar cartuşe cu pulbere şi fără alice, şi numai în lipsa lor – încărcături uşoare de 24g cu alice de 1 sau 2 mm. Pentru aceste motive obiceiul este imposibil de ţinut în zonele urbane. 

În Occident sunt disponibile pe piaţă cartuşe de semnalizare pentru arme lise, ce pot fi folosite foarte bine în astfel de ocazii. Unele dintre cele mai populare cartuşe de acest fel sunt americanele Dragon’s Breath, cu încărcătură pe bază de zirconiu, ce produc o jerbă de scântei de cca. 20 de metri. Indiferent de muniţie însă, condiţiile de siguranţă trebuie respectate întotdeauna cu stricteţe, mai ales în prezenţa băuturilor alcoolice şi a invitaţilor. 

Dragi cititori, la finalul lui 2012, vă urăm şi noi

"La mulţi ani cu sănătate şi un an nou mai bun!"

Text: Alexandru Cercel